4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

SÖZDE KALAN VAATLER

 


         ESO ile MHP milletvekilleri, arasında yapılan toplantıda,  ESO Başkanı Sayın Kesikbaş, “Şehrin demir yolları ile limanlara bağlanması, Yüksek Hızlı Trenin (YHT) Eskişehir’de, özel sektör veya Tülomsaş nezdinde,  üretilmesi istedi.


         Ayrıca içerisinde, üniversite, URAYSİM, Ar-Ge merkezleri gibi mükemmeliyet merkezlerinin ve lojistik anlamda, önemli olan havaalanını da bulunduran, bir “Serbest Bölge”nin, oluşturulmasını da önerdi.


          özellikle Sayın KESİKBAŞ’ ın,”Son bir buçuk yıldır sanayiciler tekrar ön plana çıkmaya önemsenmeye başlandı, tamamen sanayileşmeye başladık. Paralarımızı betona değil sanayiye, fikre yatıralım ve hep beraber katma değer oluşturalım.” diyerek bir gerçeği kamuoyu ile paylaştı.


             Aslında Sayın KESİKBAŞ’ ın, önerileri, özellikle de Şehrin demir yolları ile limanlara bağlanması, yıllarca gündeme getirildi,  Gemlik ve Bursa’dan, Eskişehir demiryolu bağlantısı, Osmanlı Devleti’nden itibaren gündemdedir.     


            Mudanya Demiryolu, yıllardır, çevre ilerin de gündemindedir.


           Nitekim Konya Ovaları Projesi (KOP) la ilgili, ulaşım önerilerinde, "Eskişehir-Bursa-Gemlik/ Mudanya demiryolu yapılmalıdır." önerisi yer almıştı.
            Geçmiş yıllarda, Bursa Milletvekili ve TBMM Grup Başkanvekili Faruk çelik’ de, şu ana kadar yerine getiremedikleri tek sözün, demiryolu olduğunu, Eskişehir-Bilecik-Osmaneli-Bursa -Gemlik-Mudanya hattındaki demiryolu projesinin, temelini seçimlerden önce atacaklarını söyledi ama bu vaate, sözde kaldı.
            Yine DSP Milletvekili, Sayın Mahmut Eldir’ de, Gemlik-Bursa ve Bursa’dan Eskişehir demiryolu bağlantısı ile ilgili, Japon kredisi bulunduğunu ve en kısa zamanda da çalışmalara başladığını söylemişti! Ancak bu vaatte, bugüne kadar gerçekleşmedi.
           AKP milletvekillerinden,Sayın Koca da, Bursa demiryolu hattı projesinin planlama aşamasına geldiğini, bu projenin hazır olduğu, tünellerinin bile belli olduğu, söylemişti..
            Ulaştırma Bakanlarından, Sayın Yıldırım ise  "Bursa için, 2 proje hazırlandığını belirterek, "Birincisi Bandırma-Gemlik-Bursa hattı. İkincisi ise Bozüyük-Bursa hattı. 100 kilometre olan Bozüyük-Bursa hattı bizim için daha kısa bir proje. Burada bir iki köprü ve tünelle bu iş çözülüyor. Finans bulduğumuzda,  hemen ihale edeceğiz" demişti.,


          Ayrıca Eskişehir’ de, Güney çevre yolu, İmişehir’den başlayıp, Aşağı çağlan ve Yukarı çağlan arasından, bir yay çizip, Satılmışoğlu mahallesinin, oradan da çevre yoluna bağlanan 52 kilometrelik bir yol. Kuzey çevre yolu da Muttalıp’tan başlayıp, Bozdağ’ın eteklerinden geçen 35 kilometrelik bir yol. Vaat edildi ama bugüne kadar da gerçekleşmedi


            Hızlı trenle ilgili gelişmler de oldu. Nitekim Sayın ERDOĞAN Başbakan iken , "


Eskişehir, artık ulaştırma kenti hızlı tren şehri konumuna geldi. TüLOMSAŞ, ilk lokomotifi Karakurt’u imal etmişti. Şimdi de bu fabrika hızlı trenleri imal etmeye başlayacak. " sözleri ile de beklenen müjdeyi vermişti.


             Türkiye’nin ilk milli yüksek hızlı treni TüLOMSAŞ’ta üretilecekti. Ancak son aşamada, Milli Yüksek Hızlı Tren’in üretimi için adı geçen TüLOMSAŞ’ın, devre dışı bırakıld. 5 Nisan 2018’de ihaleye çıkması beklenen, milli yüksek hızlı tren üretimi ile ilgili ihale iptal edildi.


          İhaleden, TüLOMSAŞ’ın tamamen çıkarıldığı ve üretimin başka bir ilde özel sektör tarafından yapılması planlandığı, Türkiye’nin, ilk milli yüksek hızlı treni üretiminin, iş adamı Ethem Sancak tarafından yapılacağı konuşuluyor.


            Milli yüksek hızlı trenin üretimi için 50 yeni mühendis alan ve bu üretime ilişkin, tüm hazırlıklarını sürdüren, TüLOMSAŞ’ta, bu durum, büyük bir hayal kırıklığına neden oldu. TüLOMSAŞ’ta çalışan tüm mühendis ve işçiler “İlk milli yüksek hızlı treni Eskişehir’de üretmenin” inancı ve heyecanını taşıyordu.


             Milli Yüksek Hızlı Tren’in, üretimi, Eskişehir’ de gerçekleştitrilse, , Eskişehir sanayisini de şaha kaldıracaktı. Ancak olmadı. Eskişehir sanayisi için, çok büyük önem taşıyan, ilk milli yüksek hızlı trenin üretiminin, TüLOMSAŞ’tan ve dolayısıyla Eskişehir’de, alınması sanayimiz ve kent için de çok büyük kayıp oldu.


             Sayın KESİKBAŞ’ ın, lojistik anlamda önemli olan, havaalanını da bulunduran, bir “Serbest Bölge”nin, oluşturulması önerisi,  Kent ve sanayimiz açısından önemli bir gelişmedir. Aslında 80 hektar alanda, 8 yılda yaklaşık 270 milyon TL yatırımla gerçekleştirilecek proje için, Vali özdemir çakacak’ın önerisi ile “Eskişehir Yaratıcı Endüstriler Serbest Bölgesi” kurulması konusunda çalışacak, bir Müteşebbis Heyetinin kurulması kararı alınmıştı.


            Sayın KESİKBAŞ’ ın, önerilerinin hayta geçmesi, için, Eskişehir’ deki ilgili tüm kesimlerin, takım ruhu içinde çalışması yanında, vaatlerin gerçekleşmesi ve  Eskişehir sanayisinin,  ivme kazanabilmesi, ulusal ve global pazarlarda söz sahibi olabilmesi için de   ESO, OSB, üniversiteler, sanayici ve hükümet, işbirliği yapmalıdır.


              çünkü Cumhuriyetin, İlk yıllarında, yatırımlar, sürekli ivme kazanırken, çok partili dönmede, istenen boyutta olmadı. Eskişehir’e, düşünülen, hatta kaynağı bulunan, pek çok proje, ya başka illere kaydırıldı, ya da ilgisizlikten atıl kaldı..Sonuçta da 1950’li yıllarda, Türkiye’nin, altıncı büyük kenti olan Eskişehir, bugün ise 25. sıradadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi