4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

TARIM KONGRESİ VE FUARI

İnsan hayatında, önemini kaybetmeyen tarım, her geçen gün giderek artan hayati bir boyut kazanmıştır. Nüfus artışı karşısında, ekilebilir arazilerin ve meraların sabit, hatta azalmakta olduğu düşünüldüğünde, insanlığı nasıl bir felaketi beklediği de ortadadır. O nedenle de tarımsal ürünlerin, dolayısıyla üretken toprağın stratejik değeri de artmıştır.
Ülkemizde ve Eskişehir'de, hatalı ve yanlış arazi kullanımı ve toprakta doğal yapı bozuklukları ile birlikte verim güçleri de kaybolmakta ve çiftçiler birim alandan arzu ettikleri üretimi alamamaktadır. Bu nedenle ülkemizde ve Eskişehir' de, cesur ve radikal Milli Tarım Politikası çerçevesinde, toprak ıslah çalışmalarının başlatılmasına, acilen ihtiyaç vardır,
Ayrıca tarım alanlarının bilinçsiz kullanımı, üretimdeki bilgisizlik ve plansızlık, hâlâ atadan kalma yöntemlerle, tarım yapılması, destek politikalarının çoğu zaman keyfi ve isabetsizliği, tarıma ayrılan kaynakların yetersiz oluşu gibi, etkenler tarım sektörünü olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor.
Tarımla ilgili olumsuzlukları ortadan kaldırmak için ülkemizde ve Eskişehir'de, son yıllarda toprakla ilgili, fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini ıslah etmek ve toprak üretkenliğini devamlı kılmak için, Ar-Ge çalışmaları yanında, panel, kongre, fuar ve sempozyumlar düzenleniyor.
Bu etkinliklerden biri de ESOGÜ Ziraat Fakültesi tarafından, 27-30 nisan 2011 tarihinde düzenlenecek olan, 1.ULUSAL ALİ NUMAN KIRAÇ TARIM KONGRESİ VE FUARI" dır. Kongre ve Fuara, 7 Üniversite Rektörü, 27 Ziraat Fakültesi Dekanı, Üniversiteler Arası Kurul Tarım Komisyonu Başkanı, YÖK Yönetim Kurulu Üyeleri, TÜBİTAK Başkanı, Uluslararası ve ulusal alandan, pek çok bilim adamı yanında, üretici birliklerinden üniversitelere, özel tarım kurumlarından, bakanlık üst yönetimine kadar geniş bir katılım bekleniyor.
Kongrede, Bitki besin elementleri ve toprak verimliliği. Bitki yetiştirme ve ıslahında gelişmeler. Bitki ekolojisi ve fizyolojisi. Tarımsal biyoteknoloji, Çayır-mera ıslahı ve amenajmanı. Endüstriyel bitkiler ve bio-dizel üretimi. Alternatif bitkiler, Bitki korumada gelişmeler. Bitkisel gen kaynakları. Hasat sonu teknolojileri. Toprak koruma. Gıda Güvenliği.
Gıda işleme ve teknolojisi. Sulama yapılarında sayısal modelleme. Sulama sistemleri. su yönetimi ve su kullanım stratejileri, Tarımda alternatif enerji kaynakları, Tarım makineleri ve inovasyon, Uzaktan algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemlerinin tarımda uygulaması, Yapay sinir ağlarının tarımda uygulaması, Hayvan yetiştiriciliği ve ıslahı, Üreme biyolojisi, Hayvan besleme, Tarım politikaları, Toprak reformu ve arazi toplulaştırma, Tarım sigortaları
Tarımsal krediler ve kooperatifçilik, Tarımsal pazarlama, Ziraat Mühendisliği eğitimi ve akreditasyon Tarımda Avrupa Birliği ilişkileri, Tarımda çevre sorunları ve çevre dostu üretim teknikleri, Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin tarım üzerindeki etkisi gibi, Türk tarımı açısından çok önemli, konular ele alınacaktır.
Ayrıca etkinlikte, 2010 yılı içinde tarım ve hayvancılık konularında tamamlanmış yüksek lisans ve doktora çalışmaları, oluşturulacak komitelerle kongre öncesi değerlendirilecek ve başarılı bilim adamları, üreticiler ve üretici birlikleri ödüllendirilecektir.
Kongre ve fuarda, yalnızca bilimsel araştırma ve tartışma değil, ziraat camiasındaki değişik sektörler arasında, sosyal diyalogun artırılması ve yeniliklerin tanıtılması da kongrenin hedefleri arasında yer almaktadır.
Eskişehir' de, 582.500 ha alan, yani ili yüzölçümünün %42.7'si, tarım arazisidir. Eskişehir'de sulanabilir tarım arazisi, 350 133 ha.(%59.64), sulanan arazi 83 135 ha (%14.2) sulanamayan arazi ise, 226 102 ha (40.46) dır. Hülasa Eskişehir, küçümsenmeyecek miktarda tarım arazisine sahip bir ildir. Kongre ve fuarla, Eskişehir tarım sektörü de önemli kazanımlar elde edilecektir.
1.ULUSAL ALİ NUMAN KIRAÇ TARIM KONGRESİ VE FUARI" nın, hayata geçirilmesindeki başarılı performans da en önemli unsur, ESOGÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Hasan TOSUN ve ekibidir.
Sayın Prof. Dr. TOSUN, işinin ehli bir bilim adamımız. Bildiğini çok iyi bilen, iyi gözlem yapan, her zaman güven ve ihtiyaç duyulan, kişi olarak gördük. Fakültenin kaynaklarını, en iyi şekilde değerlendiriyor. İcraatında, "TAKIM RUHU", "ORTAK PAYDA" ve "TOPLUM KATILIMI" gibi kavramları ön planda tutuyor.
Sayın Prof. Dr. TOSUN, vizyon sahibi, işinde uzmanlaşmış, faktörler, ne kadar değişse de değişen koşullara uyabilen ve insanlarla da olumlu ilişki kuran, bir yapı da gördük.. İçinde bulunduğu koşulları, çok iyi değerlendirerek, düzenlediği kongre ve fuar, ESOGÜ ve Eskişehir' e, özellikle de Türk tarımına, çok şey kazandıracaktır.
Sayın Prof. Dr . TOSUN ve ekibini kutluyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi