
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
TEGV 'LE NİCE 15.Cİ YILLARA...
Çarşamba günü, TEGV Atatürk Eğitim Parkı' nın, başarılı Yöneticisi, Didem AYDINMAKİNE ile hem eğitim parkı, hem de Afyonda gerçekleştirilen, TEGV 2010 yılının, 4'üncü Bölgesel Eğitim Toplantısı üzerinde konuştuk Afyon Anemon Otel'de düzenlenen toplantıya, Ankara, Eskişehir, Uşak ve Konya'dan 550 eğitim gönüllüsü katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan, TEGV Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz SOLAKOĞLU, gönüllülerin yüzde 80'ini üniversite öğrencilerinin oluşturduğunu belirttikten sonra "Bizler, kendimizi geleceği şekillendirmeye adadık. Ülkemizde yılda 1 milyon 200 bin çocuk, okula yeni başlıyor. Bu çocukların çoğu, vakitlerini sokaklarda geçiriyor. Biz okulun tamamlayıcısı, sokağın ise alternatifiyiz. Çocukları sokağın karanlığına kaptırmamak için çabalıyoruz. Eğitim yaşamsal önemi olan, ihmal edilmemesi gereken bir konudur. Türkiye'nin yaşadığı sorunların altında eğitim eksikliği yatmaktadır. Çekilen sıkıntılar kader değil, eğitim eksikliğidir. Gönüllülük, bizim en büyük gücümüzdür. Hepimiz ülkemizin geleceğinden sorumluyuz." diyerek yaptıkları işin, ne kadar önemli olduğunu ortaya koydu.
Aynı zamanda TEGV, bu yıl 15.ci yılını kutluyor. 23 Ocak 1995 tarihinde, Suna Kıraç önderliğinde kurulan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, aradan geçen 15 yıl içinde ülkemizin eğitim alanında faaliyet gösteren, en yaygın sivil toplum kuruluşu oldu. Bu süre zarfında Eğitim Gönüllüleri, 7-16 yaş arası çocuklarımızın Cumhuriyetimizin temel ilke ve değerlerine bağlı, akılcı, sağduyulu, özgüven sahibi, düşünen, sorgulayan, eleştiren, kendi iç yaratıcılığını harekete geçirebilen, barışçı, farklı düşünce ve inançlara saygılı, insan ilişkilerinde cinsiyet, ırk, din, dil farkı gözetmeyen, bireyler olarak yetişmesine katkıda bulunacak eğitim programları ile etkinlikleri oluşturdu ve uyguladı.
Öte yandan insan, büyük veya çocuk olsun, serbest zamanlarını verimli kullanmak ister. Özelliklede sürekli bir eğitim içinde bulunan çocuklarımızın da dinlenmeye, yetişkinler gibi serbest olduğu zamanlarda, hoşlandığı şeyleri yaparak, zihinsel ve bedensel rahatlığa ulaşmak hakkıdır. Ancak çocuklarımız, serbest zamanlarını nasıl değerlendireceklerini ve değerlendirmek için nasıl bir ön hazırlık yapacaklarını bilemezler. O nedenle de çocukların serbest zamanlarında, , rehberli etmek ve imkân yaratmak, toplumdaki tüm kesimlerin görevidir.
Ayrıca her çocuk, sevilmek, oyunlara ve etkinliklere kabul edilmek ve değer verilmek ister. Okul çağı çocuğu, kurduğu arkadaşlıklar sayesinde, aile biriminin ötesinde ufkunu genişletir, dış dünyaya ilişkin deneyim kazanmaya başlar, benlik imajı oluşturur ve sosyal bir destek sistemi geliştirir. Bu nedenle de TEGV, çocuklarımızın, serbest zamanlarını değerlendirmeleri ve arkadaş çevresi edinmeleri açısından adeta bir piyangodur. Çünkü TEGV parklarına gelen her çocuk, belli bir program ve etkinlikle, serbest zamanlarını değerlendirir. Yeni arkadaşlar edinir. Arkadaş edinme ise çocuğun yaşamı boyunca gereksinim duyacağı sosyal bir beceridir. Bu ilişkiler sırasında, çocuk kendi ve çevresi hakkındaki bilgilerini ve dünya hakkındaki görüşlerini çevresindekilerle kıyaslar.
TEGV' de, çocuklar, arkadaş edinmeyi ve sürdürmeyi, hem gönüllülerden, hem de arkadaşları ile olan ilişkilerini gözleyerek öğrenirler. Başkalarını, oyuna davet edebilme, akranlarıyla sohbet başlatabilme, sürmekte olan etkinliklere, ya da gruplara katılabilme ve yeni insanlara, kendini tanıtabilme gibi beceriler kazanırlar.
Dikkat ettik TEGV' in, Atatürk Eğitim Parkı' da, çocukların kişilik gelişimi ve ruh sağlığı yönünde de ciddi çalışmalar yapılıyor. Çünkü Çocuklar, devamlı "PSİKOSOSYAL" gelişim içerisindedirler. Ayrıca kişilik gelişiminin, büyük bir kısmı erken yaşlarda tamamlanır. Bu nedenle de aile bireyleri, sosyal çevreden, iyi veya kötü yönde etkilenen çocuklarımızı, bu sorunlardan kurtarmak ve ruh sağlığı için, TEGV parklarında, çocuklara yaşına uygun olarak yapabileceği görev ve sorumluluklar verilir. Çocukların, etkinlikler ve olaylarla ilgili olarak, fikirlerini ifade etmeleri sağlanır. Düşünmeye sevk edilir. Söylediği her fikre, önem verildiği hissettirilir. Çocukların, iyi yönleri ve başarıları takdir edilir ve ödüllendirilir.
Diğer yandan çocukların kabiliyetlerinin gelişmesine, zemin ve imkân hazırlanır ve yeni projeler üretilerek, uygulamaya alınır. Eğitim Parkının, ayrılmaz bir parçası olduğu kendilerine sürekli hissettirilir. Duygularına, değer verilir. Sosyal ortamlardaki arkadaşlıkları ve girişimleri uygun olduğu ölçüde desteklenir. Hülasa TEGV Eğitim Parklarında, eğitim çalışmaları yanında, çocuklarda, ruh sağlığı ve kişilik gelişimine de özen gösterilirken, TEGV' in hedefi ve sloganı ise açık ve nettir. " BİR ÇOCUK DEĞİŞİR, TÜRKİYE DEĞİŞİR.
TEGV' le, nice 15.ci yıllara...