4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ

Çarşamba günü, ABİGEM tarafından düzenlenen, TÜLOMSAŞ, Sanayi Odası, Ticaret Odası, Anadolu Üniversitesi ve Osmangazi Üniversitesi tarafından da desteklenen "II. Raylı Sistemler Araştırma Merkezi Çalıştayı yapıldı. Bu çalıştay da, OSB' nin Teknoloji Geliştirme Bölgesi' nin önemini, bir kez daha anımsadık. Çünkü Raylı Sistem Araştırma Merkezi' nin kurulmasında, "OSB TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ" tercih için önemli unsurdur. Ayrıca kuruluştan, kente kurulacak olan Raylı Sistem Araştırma Merkezi kadar, ülkemiz, Eskişehir, hatta dünyada, yüksek/ileri teknoloji kullanan, ya da yeni teknolojilere yönelik firmaların, teknoloji veya yazılım üreten/geliştiren kurum ve kuruluşlar ve kişi/kişilerle, her iki üniversitemizdeki öğretim görevlileri de yararlanabilecektir.
Teknoloji Geliştirme Bölgesinde, üretilen teknolojik bir buluş, ticari bir ürün, yöntem veya hizmet haline dönüştürülür. Bu yolla da ülkemizin ve Eskişehir' in kalkınmasına, katkıda bulunulur. Özellikle de Üniversitelerle işbirliği yapılması, kentimizdeki her iki üniversitemizin içinde de Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin, biriminin oluşturulması, bu alandaki faaliyetlerin, geleceği açısından da umut vericidir.
Teknoloji Geliştirme Bölgesin' nde, yapılan Ar-Ge çalışmaları sonucu ortaya çıkan özgün süreç, hizmet, yöntem, üretim tekniği, faydalı araç gereç, malzeme, yazılım, ürün ve sistemlerin, OSB ve ülke bazında, yer alan üretim birimlerinde, ticari ürün haline getirilir ve üretilerek pazarlanır
Eskişehir, ulusal ve global pazarlarda rekabet edebilir duruma gelmesi için, Ar-Ge çalışmalarına önem vererek, teknolojik bilgi üretmek, ürün kalitesini veya standardını yükseltmek, üründe ve üretim yöntemlerinde yenilik geliştirmek, üretim maliyetlerini düşürmek, zorundadır. Teknoloji Geliştirme Bölgesi bu alanda en önemli kuruluştur.
Ayrıca Eskişehir' deki kurum/kuruluşlar, işletmeler ve ESO ve ETO gibi meslek odaları yanında, Teknoloji Geliştirme Bölgesinde gerçekleştirilecek teknoloji üretiminde Anadolu ve Osman Gazi Üniversitelerimizle, işbirliği yapmak mecburiyetindedir.
Üniversiteler de, Teknoloji geliştirme Bölgesi ile işbirliğini en üst düzeye çıkararak ileri teknoloji kullanan veya üreten şirketlerin oluşumunu desteklemesi ve işbirliği yapması şarttır. Ayrıca eldeki kaynakları, daha verimli kullanmalarını sağlamak, teknoloji ve yazılım geliştirme alanlarında, faaliyet gösterecek şirketlere, AR-GE çalışmalarını yürütebilecekleri ortam yaratmak ve destek vermek için, gayret gösterilmelidir.
OSB' deki Teknoloji Geliştirme Bölgesi, Eskişehir Sanayi Odası, öncülüğünde, Bölgedeki Anadolu ve Eskişehir Osmangazi Üniversitelerinin de iştiraki ile 18 ortak tarafından kurulmuştur. Bugün, Teknoloji Geliştirme Bölgesi' de, Osman Gazi ve Anadolu Üniversiteleri, akademik çevresi ve yöre endüstrisine gereksinim duyulan bilgisayar yazılımları, internet teknolojileri, akıllı kartlar, baskılı devreler, güvenlik sistemleri, seramik ve ileri malzemeler ile savunma sanayi ve gıda teknolojileri, konularında uygulamalı çalışmalar yapılmaktadır. Bu şirketlerden AR-GE konusunda duyarlı olanlar, ETGB' deki bugünkü araştırma gücünün temelini teşkil etmektedir.
Teknoloji geliştirme Bölgesi, daha da geliştirilmeli, mevcut TEKNOPARK" da "TEKNOPOLİS" e dönüştürülmelidir. TEKNOPOLİS, dünyanın en rekabetçi ekonomiler için de çok büyük önem taşıyor. İnovasyon, Türkiye'de de önemi her geçen gün biraz daha fazla anlaşılıyor. Eskişehir' de oluşturulacak bir TEKNOPOLİS' den kentimiz olduğu kadar, Türkiye ve bölge kentleri de istifade edecektir.
Teknoloji Geliştirme Bölgesi' nin, önündeki en önemli sorun, AR-GE çalışmalarında, görev alacak olan evrensel düzeyde bilim üretebilme potansiyeline sahip doktoralı elamanlardır. Ancak bu elamanlar, bölgede faaliyet gösteren şirketler, ESO ve ETO, tarafından, burs verilerek, pekâlâ hem ülkemiz üniversitelerinde, hem de yurt dışındaki üniversitelerde yetiştirilebilir.
Eskişehir her alanda, global ve ulusal alanda rekabet edebilmesi için, Ar-Ge çalışmalarına değer vermek, her geçen günde, daha da geliştirmek zorundadır. Çünkü AR-GE, bilgiden yeni bilgiler üretebilme sanatıdır. Ayrıca AR-GE' de, dünya çapında geçerli sonuçlara ulaşabilmek için temel bilgiye, doğru ve güncel temel bilgiye erişebilmek gereklidir. Eskişehir iki üniversitesi, sanayideki altyapısı ile bunu başarabilecek imkân ve olanaklara sahiptir. ATAP A.Ş.' nin, halen Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nde "Teknoloji Geliştirme Bölgesi" olarak adlandırılan, piramit şeklinde inşa edilmiş iki ayrı binada, toplam 1226 metrekarelik çalışma alanı, AR-GE çalışmaları ve Teknoloji üretmek için, önemli bir mekândır. Yeter ki Eskişehir' de, bilgi ve teknoloji üretmede sürekli, kalıcı ve sonuç alacı strateji ve politikalar belirlersin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi