4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

TEKNOLOJİ VE REKABET AR-GE İLE EŞDEĞER

Eskişehir Valiliği, TÜBİTAK, Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir Sanayi Odası tarafından düzenlenen, "Ar-Ge Yenilik Günü" toplantısının, geniş bir katılımla yapılması, "AR-GE" çalışmaları ve "TAKIM RUHU" açısından, kent için önemli olduğu kadar özlenen ve beklenen bir gelişmedir.
Yıllardır, gündeme getirdiğimiz halde, bir türlü gerçekleştirilemeyen "SANAYİ, ÜNİVERSİTE" işbirliği ile " Üniversitelerdeki, AR-GE " çalışmalarının öneminin farkına varılması da kent açısından, önemli bir aşamadır. Özellikle de Anadolu Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. AYDIN' ın, bu güne kadar araştırma alanında bazı eksikliklerin olduğunu ve bu konuda güçlendirme çalışmalarına devam ettiklerini belirterek, "...Araştırma alanında güçlü olmak, ülkemize zenginlik ve refah sağlayacaktır. Üniversite olarak bu konuda, var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz" sözleri ne katılmamak mümkün müdür?.
ESO Yönetim Kurulu Başkanı Sayın ÖZAYDEMİR' in, yıllardır herkesin dilinde olmasına rağmen bir türlü istediğimiz düzeye gelemeyen, üniversite–sanayi işbirliğinin kendileri için "olmazsa olmaz bir hal aldı" tespiti, yılların özlemidir. Özellikle de Sayın ÖZAYDEMİR' in, "...Günümüzün, rekabet şartlarının hayli zorlaştığı bir dönemde, klasik üretim metotları, klasik ürünlerle rekabet etme çabası hayalden öteye geçemeyecektir. Dolayısıyla teknolojik sıçrama, inovatif ürünler ve metotlar için bilime, bunun kaynağı üniversitelerimize ve TÜBİTAK'ın bizlere sağladığı desteklere, her zamankinden fazla ihtiyacımız var" sözleri, ESO' nun, doğru ve isabetli yolda olduğunun da işaretidir.
Aslında ESO, son yıllarda teknolojik çalışmaları ile dikkat çekiyor. Nitekim bu yıl, Eskişehir Sanayi Geliştirme Merkezi'nce (SANGEM), ikincisini organize edilen Ar Ge Proje Pazarı'na, firmalar ve üniversitelerden 130 başvuru yapıldı ve Ar Ge Proje Pazarı, 29-30 Nisan 2010 tarihinde, Anemon Otel'de gerçekleştirildi.
Özellikle de Eskişehir İli "İNOVASYON" Stratejileri için Kapasite Oluşturma Projesi (ESİKAP) ve "Ar-Ge Proje Pazarı", diğer illere örnek teşkil edecek niteliktedir. Bu etkinlikle hedef, Eskişehir' de "İNOVASYON" alanında ciddi çalışmalar ortaya koymak, Kentte ve bölgede, rekabet gücünün artırmak ve güçlü bir sanayi altyapısı oluşturmaktır.
ESİNKAP, önemli bir girişimdir. Çünkü katılımcılara, belirli alanlarda bilgi ve görüşlerin paylaşımı yanında, çalışma alanlarında farklı uzmanlarla tanışma olanağı sağlayacaktır. Proje işbirlikleri kurulması ve projeler için, finansal destek mekanizmaları hakkında bilgilenme de yapacak, Yeni Pazar ve iş olanakları için, fırsatlar yaratılması açısından da önemli bir fırsatlar sunacaktır. ESİNKAP' a, Osmangazi ve Anadolu üniversitelerinin de iştirak etmeleri, en önemlisi de destek vermeleri, kentte üniversite-sanayi işbirliğinin gelişmesine de ciddi katkıda bulunacaktır. Bu işbirliğinden, hem OSB'deki işletmeler, hem de üniversiteler, ciddi fayda sağlayacaklardır.
ESİNKAP, yerel ve ulusal bazda, güç birliğinin oluşmasına da aracı olacaktır. Olmalıdır da. Çünkü Ar Ge ve proje çalışmaları için, güç birliği şarttır. Hatta şirketlerimizin, Ar-GE çalışmalarında ve teknoloji üretiminde, daha güçlü olabilmesi için yerel ve ulusal bazda "SEKTÖREL" veya "ÇATI " şirketlerinin oluşmasına da vesile olmalıdır.
ESO' nun, son yıllardaki çalışmalarını, yeterlidir demek yanlış olur. Çünkü dünya da bilim ve teknolojideki gelişmeler ortada. Ancak Eskişehir sanayi altyapısı, özellikle de hassas mekanikteki bilgi birikim, iki üniversitesi ve yetişmiş insan gücü ile teknolojik gelişmeleri makro proje ve hedefleri gerçekleştirebilecek imkân ve olanaklara sahiptir.
Diğer yandan teknolojinin gelişmesi ve özellikle internetin yaygınlaşması ile sanayi toplumları da yerini bilgi toplumuna bıraktı. Ayrıca bilgi toplumu olmak, gelişmiş ülkelerle aramızdaki farkı kapatmak ve öne geçmek için, " İNOVASYON" çok önemlidir. İVOVASYON sayesinde Uluslararası literatürde, yeni fikirleri kullanarak, ya da mevcut bilgileri farklı yollarla uygulayarak, ticari faydaya dönüştürme ve önemli değişiklik sağlama olarak tanımlanıyor. ESO' nun bunun farkında olması, OSB' deki firmaların sürdürülebilir rekabet için; teknoloji ve rakip analizi yapmaları ve teknolojik inovasyon metodolojisi olan" TRİZ" yöntemiyle, patent odaklı Ar-Ge yapmaları açısından, önemli bir gelişmedir. Ayrıca İNOVASYON yaratıcı fikirlerden, ticari fayda yaratma sürecini, hem de bu sürecin sonucunda ortaya çıkan yeni ürünleri, hizmetleri veya iş modellerini anlatmak için de kullanılıyor. Nitekim 3470 adet üst düzey şirket yöneticisi ile yapılan mülakatta, yöneticilerin bugünün iş dünyasında, değişime etki eden en önemli faktörün, "İNOVASYON" olduğu düşüncesinde oldukları tespit edilmiştir. ESO' nun, "İNOVASYON" alanındaki her çalışması, Eskişehir' i, bilgi toplumu yapma yanında, OSB' deki işletmelerin, ulusal ve uluslararası alanda rekabet gücünü de artıracaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi