4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

TERMAL TURİZMİ RAĞBETTE...

İzmir ziyaretin de, Balçova Termal tesislerinin, ful dolu olduğu söylenince, Eskişehir' in, neler kaybettiğini, bir kez daha anımsadık. Kaplıcaların bulunduğu sırtlara kurulan bir teleferik ile çıkılan Balçova tepelerinin, hem çam ormanları ile kaplı olması, hem de rekreatif tesislerinin bulunması çekicilik unsuru yaratmaktadır. Kaynak ve kuyu sularının sıcaklığı 45-140 derece arasında değişmektedir. Balçova Termal tesisleri, Sakarı Ilıcalarının doğal yapısını hatırlattı.
Sakarı Ilıcalarındaki Otel, Hayırsever insanımız Sayın Tayfur BAYAR tarafından alınan ve yeniden restorasyonu için, her türlü fedakârlık yapılıyor. Tesiste yapılanları gördükten sonra, Eskişehir' de, yıllardır gündemde olan, ancak bir türlüde arzu edilen hedeflere ulaştırılamayan, termal turizmi için umutlandık.
Denizli, Kütahya ve Afyon ilerindeki kaplıca tesislerinde, yer bulmakta güçlük çekiliyor. Beldedeki, otel ve pansiyonlar ful dolu. Her yıl önemli sayıda pansiyon ve otel yapılmasına rağmen, taleplere cevap verilemiyor. Kaplıca Turizmi, bu illerin ekonomisine, ciddi katkı sağlıyor. Oysa Eskişehir, termal turizminde ayrıcalıklı bir konumda idi. Ayrıca pek çok il, ilçe ve belde de termal tesisi yokken, Eskişehir, termal turizminde, hep ülke gündeminde idi. Ancak Eskişehir' de, beklenen atılım bir türlü gerçekleşmedi. Bu alandaki vaat ve söylemler de hep lafta kaldı.
Eskişehir' in, gündeminde olan, ancak hiçbir ilerleme de sağlanamayan, "HİDROTERAPİ MERKEZİ", özelikle de son yıllarda, kentin gündeminde olan "KIZILİNLER" bölgesindeki termal suları ile ilgili çalışmaları, başarıya ulaştıramayan Eskişehir' in, çok şey kaybettiği de ortadadır. .
Ülkemiz ve Eskişehir, termal kaynakları ve şifalı sular açısından tam bir cennet. Ancak bir jeotermal kuşağın üzerinde olan Eskişehir de, bu alandaki avantajlarına rağmen, termal sularının, verimli olarak kullanıldığını, doğru değerlendirildiğini söylemek mümkün değildir. Sayısız sağlık sorununa, faydalı olduğu kanıtlanan şifalı sularımızın çoğu, derme, çatma, tesislerden oluşuyor. İlgisizlik ve denetimsizlik, bu alanda da kendini hissettiriyor
Oysa Türkiye ve Eskişehir, termal turizminden milyonlarca dolar kazanabilir. Çünkü Termal turizm amaçlı olarak, Almanya ve Macaristan'a, 10 Milyon kişi, Rusya'ya 8 Milyon kişi, 126 Milyon nüfuslu Japonya'nın, sadece Beppu şehrine, yılda 12-13 Milyon kişi termal turizm amaçlı olarak gelmektedir.
Dünyada, termal turizmine değer veren ülkeler ve kentler, ciddi paralar kazanmaktadır. Nitekim Almanya'da bulunan 200'den fazla kaplıca tesisi, yani termal turizm tesislerinde direkt ve indirekt yaratılan ekonomik faaliyet yılda, 30 Milyar $ civarında olduğu söyleniyor.
Kaynak zenginliği açısından, dünyada ilk 7 ülke arasında yer alan Türkiye'nin, termal suları, hem debi ve sıcaklıkları, hem de çeşitli fiziksel ve kimyasal özellikleri ile Avrupa'daki termal sulardan, daha üstün nitelikler taşımaktadır. Ülkemizde debileri, 2-500 lt/sn arasında değişen 1300 dolayında termal kaynak bulunmaktadır.
Türkiye'de, 240 adet kaplıcadan yılda 10 Milyon kişi, birçok hastalığın tedavisinde, rehabilitasyon ve dinlenme amaçlı olarak veya güzelleşmek ve daha sağlıklı olmak, stresten uzaklaşmak, bedeni ve zihni dinlendirmek için faydalanılmaktadır
Eskişehir, termal turizmi ile ilgili önlem ve yatırımlarla ilgili yeni stratejiler belirlemek ve hayata geçir zorundadır. Bu alanda öncelikle görev, Vilayet, Anakent ve alt belediyelere düşmektedir. Eskişehir' de bu potansiyelin değerlendirilmesi ve termal tesis için gerekli arsa, Valilik ve Belediyeler tarafından temin edilip, yatırımcıya kiralanmalıdır. Yine Valilik ve Anakent ve Alt belediyeler, yatırımcılara Kültür ve Turizm Bakanlığının Finans Desteği ile jeotermal termal su üretim kuyusu, taşınması, dağıtımı, reenjeksiyonu ve benzeri sistemleri kurup işletmesi, için ucuz ve uygun termal su sağlanmalıdır.
Dünyada ve ülkemizde olduğu gibi, Eskişehir' de, özel İdare, Belediyeler, meslek odaları ve özel Sektör birlikte veya Belediye şirketleri rekreatif ve termal turizm amaçlı bu tür tesisleri kurup işletmelidirler.
Eskişehir' de, termal sularının ekonomiye kazandırılması için, İldeki kuyu ve sondaj kuyusundan, pompasız olarak artezyen şeklinde üretilen termal suyun debisi, kuyu içi ve kuyu dışı pompalar ile yapılan üretim debisi (İt/sn) ve sıcaklıklarının tespit yapılmalıdır.
Ayrıca sondaj kuyularının, birbirini ve termal kaynağı etkileyip etkilemeyeceği, termal suların yeraltı suları ile olan ilişkilerinin, kuyu testleri ile belirlenmeli, kuyuların toplam emniyetli maksimum verimlilikleri, göz önünde bulundurulacak parametreler, belirlenerek, Eskişehir' deki termal suları ile ilgili, geniş ve kapsamlı bir MASTER PLAN" da, ivedilikle gerçekleştirilerek, yatırımcıların hizmetine sunulmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi