
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
TGEV'İN ALGO DİJİTAL PROJESİ
ülkemizde, çocuklarımızın serbest zamanlarını değerlendirme, ciddi bir sorun. Serbest zaman eğitimi, değişen eğitim anlayışı içinde, önemli bir unsuru oluşturmaktadır. çünkü eğitim sürecinin işlevliğinde, serbest zaman eğitiminin, önemli bir yeri vardır.
çocuklarımızın, serbest zamanlarını, en iyi şekilde değerlendirmeleri, gelecekleri için önemli bir konudur. Derslerinden ve ev işlerinden, arta kalan zamanlarda, duyusal ve düşünsel gelişimlerini ve hatta bedensel beceri gelişimini sağlayacak, uygun faaliyetlerin seçimi, olumlu yeni özellikler edinmeleri sağlayacaktır.
Serbest zaman eğitimi, Türkiye’de, henüz yeni gelişmekte olan bir alan olmakla birlikte, son yıllarda, bu alanda yapılan çalışmalarda, artış gözlenmektedir. özellikle de Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, bu alanda çok önemli bir kuruluştur.
TEGV’ in, hedefi, çocuklarımızın; Cumhuriyet temel ilke ve değerlerine bağlı, akılcı, sağduyulu, özgüven sahibi, düşünen, sorgulayan, kendi iç yaratıcılığını harekete geçirebilen, barışçı, farklı düşünce ve inançlara saygılı, insan ilişkilerinde cinsiyet, ırk, din, dil farkı gözetmeyen bireyler olarak yetişmelerine katkıda bulunacak okul dışı eğitim programları oluşturmak ve uygulamaktadır.
TEGV’ de, çocuklarımız bilgi ve beceri yönlerini tanırlar, bedensel, duygusal, düşünsel ve sosyal yeteneklerini kendisi ve toplum için, en uygun şekilde geliştirir, kendisi için gerekli ve yararlı donanımları kazanır, bireysel farklılıklarını görür, güçlü, sınırlı yönlerini anlar. Eğitim parklarındaki çeşitli aktiviteler ve yaşantılar içinde kendini keşfeder.
Eğitim gönüllüleri, etkinlik noktalarında kurumsal işbirlikleri çerçevesinde gerçekleştirdiği, eğitim projeleri ile çocukların serbest zamanlarını, en iyi şekilde değerlendirmeleri amaçlanmıştır. Geçmiş yıllarda, Bu projeler den, “Vücudumuz ve Sağlık”, “Düşler Atölyesi”, “Genç Mucitler”, “İngilizce Oyun Saati”, “Trafik Eğitimi” , “Bilgisayar Eğitimi”, “Basketbol Gönüllüleri” ve “Dişler Yolunda” Projesi, başarı ile uygulandı,
TEGV, bugün de Algo Dijital Projesi ile gündemdedir. Bu proje ile çocukların, yeni çağa ve bugüne hazırlanmalarına yardımcı olacak, temel dijital becerilerini, güçlendirmeleri hedefleniyor. çocukların, problem çözme, algoritmik düşünme, blok temelli kodlama/programlama, dijital okuryazarlık ve dijital yurttaşlık konularında, becerilerini geliştirmelerine, katkı sunmak amaçlanıyor
Bu proje, İnternet tabanlı, çevrimiçi programlar ve yüz yüze etkinlikler, tüm TEGV etkinlik noktalarında uygulanacak. TEGV’ in çevrimiçi platformu “algodijital com.” TEGV noktaları dışında da herkesin kullanımına, açık ve ücretsiz olarak uygulanabilecek.
Algo Dijital Projesi ile çocuklarda, dijital okuryazarlığın gelişmesini desteklenecek, algoritmik düşünme becerilerini kazandırılacak, Soyutlama, problem çözme, örüntü yapma ve tanımlama gibi, bilişsel becerilerinin ve yaratıcılıklarının gelişmesine katkı sunulacaktır.,
Yine bu proje ile bilinçli bilgisayar ve internet kullanımı, dijital yurttaşlık konusunda farkındalık ve bilgi düzeyini geliştirilecek, çocuklarda kodlama/programlamaya temel oluşturulacak, çocukların araştırmaya, neden – sonuç ilişkilerini, sorgulamaya, bütünsel düşünmeyi öğrenmelerine teşvik edilecektir.
10 hafta boyunca, haftada, 2 etkinlik saati, TEGV noktalarında uygulanan, bu eğitim programıyla, 2.-8. sınıf düzeyindeki çocukların, çevrimiçi ve çevrimdışı uygulamalarla algoritma, programlama, kodlama ve proje geliştirme süreçlerini öğrenmeleri desteklenmekte
TEGV, etkinlik noktalarında ve okullarda, yüz yüze uygulanabilen, bu oyunlar, çocuklara dijital beceriler ve algoritmik düşünme, becerilerini kazandırmanın yanı sıra, takım çalışmasını da desteklemektedir. Her iki oyunun süresi de 100 dakikadır.
Dijital Kaşifler Oyunu; 4.-8. sınıf düzeyindeki çocuklara dijital yurttaşlık, dijital zorbalık, teknoloji ve güvenli İnternet konularında farkındalık kazandırılması hedeflenmiştir. çocukların, doğru bilgiyi sorgulamaları, araştırmaları, analiz etmeleri ve çeşitli yöntemlerle değerlendirerek akranlarıyla paylaşmaları beklenmektedir.
Kod Adım Oyunu; 2.-8. sınıf düzeyindeki çocuklarla uygulanabilen, bir halı oyunudur. Oyunun hedefi, belirli şartlara ve düzene bağlı olarak yapılması öngörülen yönergeleri, alternatif çözüm yolları bularak hayata geçirmektir.
Bu oyun sonunda çocuklar, sistematik düşünebilir. Problem çözebilir. Olaylar arasında bağlantı kurabilir. Yaratıcı düşünebilir. Dikkatini toplayabilir. Alternatif çözüm yolları bulabilir. Takım çalışması bilincini geliştirir
Eğitim, sınırsız ve en doğal ihtiyaçtır. TEGV, bunun farkındadır. Bunun, sosyal bir sorumluluk olduğunun da bilincindedir. Yeter ki TEGV ‘ e, kişi/kişiler ve kurum/kuruluşlar imkânları ölçüsünde, katkıda bulunsun, daha fazla çocuğumuzun, TEGV’ in, eğitim parklarından, istifade etmesine de vesile olsunlar.