4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

TKGM YENİDEN YAPILANDIRILIYOR

Değişme ve gelişme, içinde bulunduğumuz çağın en belirgin özelliğidir. Dünyanın neresinde olursanız olun, ne iş yaparsanız yapın, gelişimlerin ve değişimlerin dışında kalma olanağı yoktur. Bir yerde meydana gelen herhangi bir sosyal, kültürel, ekonomik ve teknolojik değişiklik ve gelişme, başka bir yerde, kısa bir zamanda etkisini göstermektedir.
Çağımızda değişim ve gelişmelere, adapte olabilmek için, kurum/kuruluşlarda hizmet içi eğitim bir zorunluluktur. Çünkü personelin bilgilerini ve verimliliklerini arttırmak, gelişmelerini sağlamak, hizmete olan ilgisini, en yüksek düzeye çıkarmak ve üst görev kadrolarına hazırlamak, kurum/kuruluşların öncelikli görevidir.
Ülkemizde, hizmet içi eğitimi, başarıya uygulayan sürekli ve kalıcı hale getiren proje çalışmalarının ön planda tutan kurumlar var. Bu kurumlarımıza biri de Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü' dür. Tapu ve Kadastro XVII. Bölge Müdür Yardımcısı Sayın Burhanettin SARIKAYA vasıtası ile tanıdık. Kurumun icraatları, özellikle de projelerinden haberdar olduk. Bu icraatlarından biri de, "HİZMET İÇİ EĞİTİM" dir. Kurum bu çalışmaları ile hizmette, verimi ve personelin hizmete yatkınlığını sağladı. Moralini yükselti. Özellikle de kurum içinde, rahat bir komünikasyon ortamı sağladı. Personel seçimi, eğitilmesi ve istenen sonucun alınması için, hiçbir fedakârlıktan kaçınılmadı. Emek sarf edildi. Bilinçli yürütülmesi için de özen gösterildi.
Nitekim Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, 2009 yılındaki çalışmaları değerlendirmek ve kurumun 2010 yılı hedefleri anlatmak için Antalya' da bir ÇALIŞTAY yapıldı. Etkinliğe, Bayındırlık ve İskân Bakanı Sayın Mustafa DEMİR, Müsteşar Ş.Önder KIRAÇ, Tapu ve Kadastro Genel Müdürü M. Zeki ADLI, Kurumunun Emekli Genel Müdürü Halim ÇORBALI, A.Yüksel AKIN, Necdet POYRAZ, üst düzey yöneticiler ve Bölge Müdürleri ile tüm Tapu ve Kadastro Müdürlükleri katıldı.
Elbette bu tablo' da, en büyük pay, Genel Müdür Sayın M. Zeki ADLI' dır. Göreve geldiği günden itibaren, Hizmet İçi Eğitimler yanında, proje üretiminde ciddi çalışmalar yaptı. Döneminde gündeme gelen, TAKBİS (Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi), ARIP (Tarım Reformu Uygulama Projesi), MERLİS (Marmara Deprem Bölgesi Arazi Bilgi Sistemi), TARBİS (Tapu Arşiv Otomasyonu), ve HBB (Harita Bilgi Bankası) gibi, projeler hayata geçirilmiştir. . Kurum da verimlilik arttı. TAKBİS (Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi) Projesi ile 2006 yılı "Kamudan Vatandaşa e-Devlet" ödülünü almıştır. Arşivlerinde Osmanlı Coğrafyası içinde kalan, şu an bağımsızlığını kazanmış 25 ülkenin tarihi ve stratejik önemine haiz taşınmaz kayıtları bulunmaktadır. Bu belgeler TARBİS (Tapu Arşiv Bilgi Sistemi) Projesi ile elektronik ortama aktarılarak koruma altına alınmıştır. Türkiye'nin, Kadastrosu bitirilmiş ve orman kadastrosu ile Yenileme çalışmaları başlatılmıştır.
Ayrıca Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile Üniversiteler arasından işbirliği var mı bilinmez ama TKGM ve üniversiteler açısından, bu işbirliği şarttır. Bu sağladığı takdirde, karşılıklı bilgi alış verişi olacak, bu işbirliği sonucunda, Üniversitelerin TKGM ile ilgili bölümlerinde, nitelikli işgücü yetişecek ve mezun olan gençlerin, istihdam edilebilirliği de artacaktır.
Eskişehir' de, Yunus Emre Endüstri Meslek Lisesi Harita-Tapu-Kadastro bölümde okuyan öğrencilerin, gidebileceği, İlimizde Tapu ve Kadastro Meslek Yüksek Okulu yoktur. Eskişehir Osman Gazi Üniversite bünyesinde, Tapu Kadastro Meslek Yüksek Okulu' nun açılması için, girişimlerin olduğunu öğrendik. Şayet, Osman Gazi Üniversitesi bünyesinde, Tapu ve Kadastro Meslek Yüksek Okulu gerçekleşirse, hem insanımız, hem de Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü açısından, olumlu bir gelişme olacaktır
Öte yandan TKGM Teşkilat ve Görevleri Hakkında Yasa Taslağı, TBMM' de kabul edilir yasalaşırsa, kurum yeniden yapılandırılacaktır. Bu yapılandırma, kesinlikle mevcut yapı muhafaza edilerek yapılmalıdır. Özellikle de bölge müdürlükleri kapatılmamalı, hatta daha da etkin hale getirilmelidir. Nitekim İlimizdeki Tapu ve Kadastro XVII. Bölge Müdürlüğü, Eskişehir Afyonkarahisar, Bilecik, Kütahya illerimizde çok başarı çalışmalar yapıyor. Yeter ki Hizmet içi eğitim sürekli, kalıcı olsun; hizmetin gerektirdiği, teknoloji ve nitelikli elaman sağlansın, proje bazındaki çalışmalara devam edilsin.
Genel Müdür Sayın ATLI ile birkaç kere, sohbet etme fırsatı bulduk. Her seferinde, gerek kurum, gerekse meslek açısından, kendisini oldukça donanımlı, hazırlıklı ve bilinçli bulduk. Göreve geldiği günden itibaren de, hizmet İçi eğitim çalışmalarını, teknoloji, proje ve motivasyon gibi unsurları, verim ve başarılı performans için olmazsa olmaz konumda görmekle kalmadı, kurumun, icraatına egemen kılarak, başarılı performans sergiledi.
Sayın ATLI ve ekibini, kutluyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi