4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

TRAFİK KAZALARI TEDAVİ GİDERLERİ

ESOGÜ, Tıp Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr Zübeyir KILIÇ' la yaptığımız görüşmede, Trafik kazası geçiren, herkesin, Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi' ne getirildiğini, bu nedenle de SGK' dan önemli miktarda alacakları olduğunu söyledi."
Eskişehir Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü, Sayın Cahit Gürsel AKPOLAT' la konuyu görüştük. Sayın AKPOLT", Tıp Fakülteleri Araştırma ve Uygulama Hastanelerinin trafik kazaları tedavi giderlerinin, son yapılan çalışmalarla, SGK tarafından ödeneceğini söyleyerek, bu alanda dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Geçmiş yıllarda, yapılan düzenlemelerle, trafik kazası sonucu ortaya çıkan sağlık yardımlarına dair Sağlık Bakanlığı bünyesinde, bir döner sermaye oluşturulmuş, bu giderlerin o döner sermayeden karşılanması ve trafik sigorta şirketlerine de rücu etmesi uygulaması düzenlenmiş. Ama trafik sigortasının, temelinde kusur yatıyor. Bir kişi, eğer kendi kusuruyla trafik kazasına uğramış, ya da yapmışsa, sağlık giderleri onun kusuru oranında karşılanmıyordu.
Şayet kişi/kişiler. 8'e 8 kusurlu ise, sağlık sigortanız var ama hastaneye gitmenizi doğuran olay bir trafik kazası olduğu için, SGK, "yetkim yok" gerekçesi ile ödemiyordu. Çünkü hastaneye gidiyorsunuz, çarpan aracın sigorta şirketine müracaat ediyorsunuz, sigorta şirketi de diyor ki "8'de 8 kusurlusun, ben ödemem. Yetkim yok" diyordu. Sağlık Bakanlığı'ndaki döner sermayeye, Hazine'deki sigorta hesabına gidiyorsunuz, çok zor ve çoğu zamanda herhangi bir şey elde edemediğiniz bir durumla karşı karşıyasınız.
Öte yandan trafik kazası tedavi giderlerinin, hastaların kendilerinden tahsil edilmesi, mükerrer genelge ve tebliğlerle yasaklanmış bulunmaktaydı. Öbür taraftan SGK, trafik kazası provizyonu almış, hiçbir olgu için ödeme yapmamaktaydı. Oysa bazı sıralanan trafik kazası olgularının, tedavi giderleri, zorunlu mali sorumluluk (trafik) sigortası kapsamında, özel sigorta şirketleri tarafından ödenmemektedir.
Bu durumda fatura, ya kişiye, ya da Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine- çıkartılıyordu. Çünkü Trafik kazası dolayısıyla, kaza yerine trafik ekipleri geliyor. Kusurluyu belirleyip tutanaklar düzenleniyor. Kusurlu iseniz, yaralanma da olmuşsa hastaneye gitmişseniz, olayın trafik kazasıyla olduğunu beyan etmek zorundasınız. Dolayısıyla, siz SGK kapsamında sigortalı da olsanız, memur da, işçi de, esnaf da olsanız, parayı Ya sigorta şirketi, ya da kendiniz ödemek zorundaydınız.
Size çarpan araç, kusurlu ise siz kendi tedavi bedelinizi, size çarpan arabanın trafik sigortasından almak için başvuruyorsunuz. Bu da o kadar kolay değil. İşin o kadar çok detayı var ki içine girdikçe ihtimaller ve riskler artıyor. Felç de kalsanız, hiçbir gideriniz karşılanmıyor. Kusurlu olduğunuz için, karşı aracın trafik sigortası da ödeme yapmıyor.
Bu durum, 2008 yılından bu yana, 2 yılı aşkın bir süredir devam ediyor. 2008'de Karayolları Trafik Kanunu'nda yapılan bir değişiklikle, Sağlık Bakanlığı bünyesinde Trafik Kazaları Döner Sermaye İşletmesi kuruluyor. Sorun o kanunla başlıyor. Bunun öncesinde SSK, Bağ Kur, Emekli Sandığı dönemlerinde kurumlarımız karşılıyordu, trafik sigorta şirketlerine rücu ediyordu. Zaten yapılan giderlerin çoğu şirketlerden alınamıyordu. Bu nedenle birçok alacak, zaman aşımından dolayı ödenmiyor. 2 yıldır yaşanan bu sorun üzerinde uzun zamandır Hazine, Sağlık Bakanlığı, İçişleri ve diğer kurumlar çalışıyordu. Şimdi getirilen sistemde, Kişi trafik kazasına uğradığı zaman kusurlu olsun ya da olmasın, herhangi bir şeye gerek kalmaksızın, SSK, Bağ Kur, Emekli Sandığı ya da Yeşil Kart, her ne olursa olsun sigortalıysa, onun her türlü sağlık giderlerini karşılanacak. Trafik sigortası yapan şirketlerden de Hazine Müsteşarlığı'nın belirlediği bir oranda toplamış olduğu primlerin bir miktarını da buna karşılık olarak alınacak. Böylece olay kökten çözümlenmiş olacak. Tedavi, ilaç, hatta iş göremezlik vb. gibi uzantıları da var. Ölüm halinde, geride kalanlara yapılacak yardımlar da dahil hepsini, SGK üstlenecek.
Elbette son düşünülen tedbirler, hayata geçer mi zaman gösterecektir. Ancak ESOGÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi, trafik kazası sonrası, her gelen yaralıya bakmak zorundadır. O nedenle de tedavi giderleri, ya sigorta şirketleri ve Sosyal Güvenlik Kurumu, ya da kişi/kişiler tarafından ödenmeli veya KİŞİLERE ŞAHSİ KUSUR TEDAVİ GİDERLERİNİ KARŞILAMAK ÜZERE, ZORUNLU TRAFİK SİGORTASINA BİR MİKTAR PİRİM ÖDEME ZORUNLULUĞU GETİRİLEREK, SGORTA ŞİRKETLERİ TARAFINDAN ÖDEMESİ SAĞLANMALIDIR. Çünkü SGK nın trafik kazası olgularının, tedavi giderleriyle ilgili her türlü ödemeyi, durdurma kararından sonra, trafik kazazedelerinin tedavi giderlerinin tahsiliyle ilgili olarak Üniversite Hastaneleri, ciddi sıkıntılar yaşamakta ve verdikleri hizmetin karşılığını da tahsil edememektedirler. ESOGÜ ve diğer Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanelerinin, bu sorunu, mevcut haliyle, uzun süre tolere edebilmesi de mümkün değildir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi