
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
TÜLOMSAŞ, İYİ Kİ VAR...
Çağımızda, büyümenin önündeki en önemli engel ülke sınırları değil, zihinlerdeki sınırlar. Ülke sınırlarını aşan stratejiler geliştiren ülkeler ve şirketler, belli boyutlara gelince, global oyuncu olabilecek imkanlara da kavuşuyorlar.
Türkiye'nin, bölgesindeki ülkelerde, büyük pazarlar mevcuttur. Bu ülkelerle hem kültürel yakınlığı, hem de onların geçirmesi gereken ekonomik transformasyon konusunda deneyimi var. Bu durum, henüz global oyuncuların ele geçirmediği bu pazarlarda, hızla büyümek, global piyasalarda oyuncu olabilecek boyuta gelmeyi hedefleyen, Türk şirketleri için ciddi fırsattır. Özellikle de demiryolu araç ve gereçleri açısından, en önemli pazarladır.
TÜLOMSAŞ, bu tabloyu çok iyi değerlendiriyor. Ancak Eskişehir' de, Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi' de, hayata geçirildiği zaman demiryolu araç ve gereçleri pazarındaki Eskişehir' in payı daha da artacak, Türkiye, bu alanda lider ülkeler arasında yer alacaktır. TÜLOMSAŞ iyi ki var...
Son yıllarda, demiryolu araç ve gereçleri ile ilgili önemli etkinlikler yapıldı.
Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi' nin kurulması için, ilki RADER tarafında 27 Eylül 2009 İstanbul Kadir Has Üniversitesi' de, ikincisi de RAYDER AGEM tarafından 9 Aralık 2009 tarihinde Eskişehir Anemon Otel' de iki ÇALIŞTAY düzenlendi.
Eskişehir Demiryolu Araştırma ve Test Merkezinin hayata geçirilebilmesi için, TÜLOMSAŞ önderliğinde, bir koordinasyon kurulu oluşturulması, bu kurulda, Sanayi Odası, Ticaret Odası, Üniversiteler, ilgili kamu kurumları ilgili özel sektör kuruluşları, RAYDER, ABİGEM' in yer almasının uygun olacağı görüşü ortaya çıkmıştı.
Her iki çalıştayda, önemli tespitler yapıldı, öneriler getirildi. Ancak Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi' nin nerede kurulacağına karar verilemedi. Eskişehir' de kurulması için ciddi bir çalışma var. Özellikle de TÜLOMSAŞ' ı, ciddi bir çalışma içinde gördük. Çok iyi bir fizibilite çalışması yapılmış, çalışmalar detaylandırmıştır. Bu avadan proje ile Eskişehir, diğer illere göre avantaj sağlayacaktır. Ancak yeterli değildir. Mutlaka Vilayet, Milletvekilleri, Belediyeler, ESO, ETO, diğer meslek odaları, ildeki tüm kurum/kuruluşlar, özellikle de siyasiler ve Eskişehir halkı maddi ve manevi destek vermeli, Kent bünyesinde, güçlü lobi oluşturarak, merkezi idare nezdinde girişimde bulunulmalıdır.
Elbette bu çalışmada, en büyük pay Genel Müdürü Sayın AVCI ve ekibinindir. TÜLOMSAŞ, Sayın AVCI' nın, genel müdür olmasından sonra proje bazında çok ciddi çalışmalar yaptı. Verimlilik, Ölçme ve Değerlendirme, Üretim Planlama, İnsan Kaynakları Yönetimi, Maliyet Muhasebesi, Stratejik Pazarlama ve Marka Yönetimi, Verimlilik Yönetimi, Zaman Yönetimi" gibi birbirinden önemli alanlarda büyük aşama kaydetti.
TÜLOMSAŞ ve Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi' nin hedefi Ulusal Demiryolu Standardizasyonunun hazırlanmasında, Ulusal ve Uluslar arası bazda altyapı ve üstyapı yeterlilik karar merkezi olmada, demiryolu hafızasını oluşturmada, Dünyanın önde gelen demiryolu araştırma merkezlerinden biri olmaktır.
TÜLOMSAŞ tarafından hazırlanan ön çalışmaya göre, Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi, demiryolu teknolojilerinin gelişmesinde anahtar rol oynayacak, İleri teknoloji ürünlerin üretilmesi ve gelişmesini teşvik edecek, bilim ve inovasyon kültürünü geliştirecektir. Ayrıca gerekli tüm test ve laboratuar ihtiyaçları karşılanacak, proje ile ilgili olarak, seminer, sempozyum, kongre, panel gibi, bilimsel toplantılar düzenlenecek ve elde edilen sonuçların yaygınlaştırılması, faaliyetlerinde bulunacak, demiryolu sektöründe, ürün ve personel sertifikasyon ihtiyacını karşılanacaktır.
Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi'nin hedefleri arasında, geliştirilen Sistem ve Ürünleri Test Edebilmek, uluslararası Raylı ulaşım Teknoloji ve Standartlarına Entegre olabilmek, Sektörde öncü ülke ve şirketleriyle ortak proje yapabilmektir. Ayrıca Ulusal demiryolu sektörünün gelişmesi ve uluslararası rekabet gücünün artırılmasına yönelik faaliyetlerde bulunma, bu amaçla Raylı Sistemler Kümesinin (Cluster) oluşumuna destek vermektir.
Elbette her projenin olduğu gibi bu projenin de, bir maliyeti de var. Tahmini hesaplara göre, test yolunun ve Arazi ve Bina ve test standartları için de toplam 44.700 000$' a ihtiyaç var. Ayrıca 500 dönüm arazi de ESO tarafından, karşılıksız tahsis edilecektir. Ayrıca Eskişehir için, proje maliyeti, teşvik ve krediler de düşünüldüğünde, çok bir para değil. Hele halka açık bir şirket kurulursa, bu para daha da kolay sağlanacaktır.
Diğer yandan şirket kurulup ve Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi, gerçekleştirilip üretime başladığında, kent ekonomisine katkısı yanında, yan sanayi gelişecek, binlerce insanımız da iş sahibi olacaktır. Yeter ki TÜLOMSAŞ kadar, diğer kesimlerde, projenin gerçekleşmesi için, elini taşın altına koysun...