
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
UNESCO VE YUNUS EMRE
UNESCO, Yunus Emre’nin ölümünün, 700. yılında, 2021’yi Anma Programları arasına aldı ve bütün dünyada “Yunus Emre Yılı” ilan etti. Bu yılın Yunus Emre’ ye layık bir şekilde kutlanması ve Yunus Emre’ nin, ulusal ve uluslararası alanda tanıtlması için, Mihalıççık İlçesi Belediye Başkanı, Sayın Haydar çORUM ciddi gayret ve caba gösteriyor
Sayın çORUM’ un, daveti üzerinde de DSP Genel Başkan Yardımcısı ve geçen dönem, Avcılar Belediye Başkanı olan, Sayın Dr. Handan Toprak BENLİ, Yunus Emre ile ilgili, birçok dalda eserler vermiş ve halen de çalışmalarını sürdüren, sanatçı ve akademisyenlerle birlikte, Eskişehir’e geldiler.
Ziyarette bulunan sanatçı ve akademisyenlerle, bir Otelde ve MİYAD’ da, tanışma fırsatı bulduk. Toplantı da tanıştığımız, sanatçı ve akademisyenler, Yunus Emre ile ilgili çalışmalarıyla, dikkat çeken insanlarımızdır. Etkinlikler, iyi organize edilirse, 2021 yılında düzenlenecek, Yunus Emre etkinliklerine, ciddi katkıda bulunacaklardır.
üNESCO tarafından, 2021 yılında anılacak olan Yunus Emre, “sevgiyi”, hayat felsefe haline getirmiş örnek bir insandır. 1238 dolaylarında doğduğu, 1320 dolaylarında Eskişehir'de öldüğü rivayet edilir. Anadolu'nun, pek çok yöresinde, Yunus Emre'nin mezarı ve türbesi vardır. Ancak Mihalıççık ilçesine bağlı Sarıköy’ deki mezarı, yapılan araştırmalar sonucu, kesinlik kazanmıştır.
Türk tasavvufunun, dilde ve şiirde kurucusu olan Yunus Emre'nin şiirlerinde, ahlak, hikmet, din, aşk gibi konuların, hemen hepsi tasavvuftan çıkar ve tasavvuf görüşü çerçevesinde, bir yere oturtulur.
Ayrıca Yunus Emre, "gönül kırmamak" konusuna, ayrı bir önem verir ve şiirlerinde, bu konuyu özenle işler. Şiirlerinde işlediği konuları ve telkinleri hayatının ta kendisidir. Ayrıca Yunus Emre, İslam' da sabır, kanaat, hoşgörürlük, cömertlik, iyilik, fazilet değerlerini, en iyi şekilde işleyen bir halk şairidir
. Yunus Emre, Anadolu'da tasavvuf akımının ve Türkçe şiirin öncüsüdür. İnsan sevgisine dayanan, bir görüşü geliştirmiştir. Şiirlerinin toplandığı Divan da, ölümünden yetmiş yıl sonra düzenlenmiştir.
Yunus Emre'ye göre, insanlar, din, mezhep, ırk, millet, renk, mevki, sınıf farkı gözetilmeksizin, sevilmeyi hak etmektedirler. Şiirlerinde, en fazla işlenmiş temalar; İlahi aşk, din, ahlak, gurbet, tabiat, ölüm ve faniliktir
Anadolu'da, şiirlerinin bir bölümü, dil incelemeleri sonunda ayıklanmış, böylece 357 şiirin, onun olduğu konusunda görüş birliğine varılmıştır. Yunus Emre adını taşıyan ve başka şairlerin elinden çıktığı ileri sürülen, 310 şiir daha derlenmiştir.
Yunus Emre adı, her Türk ve Türk kültürü açısından, çok şey ifade eder. Şiirlerinde, her devrin okuyucusu ve dinleyicisi kendini etkileyecek bir şey bulmuştur. İlk kez Yunus, şiirlerinde, büyük ölçüde Türkçe kullanmıştır. Yunus'la, birlikte dil, daha renkli, canlı ve halk zevkine uygun bir hale gelmiştir. Böylece, şiirleri, kısa zamanda yayılarak benimsenmiş ve ilahi olarak da söylenerek, günümüze ulaşmıştır.
Yunus Emre’ nin, okullarda daha bilinçli bir şekilde tanıtılması için, örgün eğitim kurum/kuruluşlarının, her kademesinde, öğrencilerin seviyelerine uygun üniteler hazırlanarak, Yunusemre Kültür ve Sanat Haftası’ nda, çocuklarımıza aktarılmasını, sürekli hem toplantılarda, hem de köşemizde önerdik.
Bu isteğimizi, Valilerimizden, Sayın Mehmet KILIçLAR’ a da ilettik. Sayın KILIçLAR, ” Eskişehir ve Türkiye'de değil, tüm dünyanın, Yunus Emre'den yararlanmasını istiyoruz. Yunus Emre'yi, Eskişehir ile özdeşleştireceğiz. Yunus Emre, Mevlana ve Hacı Bektaş-i Veli örneğinde olduğu gibi, yeniden konumlandıracağız. Yunus Emre ve Eskişehir'i, Türkiye gündemine taşıyacağız. Böylece kültür ve inanç turizmini canlandıracağız. Yunus Emre'nin, sevgi ve barış felsefesini genç nesillere aktaracağız." sözleri ile de isteğimizi olumlu karşılamıştı.
Valimiz Sayın KILIçLAR, bu vaadini, sözde bırakmadı. Girişimi ile “YUNUS EMRE” Milli Eğitim Bakanlığınca, ''İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği'' nde yapılan değişikle, Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası, Resmi Gazete'de yayımlanarak ülkemizde, tüm okullarda, Mayıs ayının, ilk haftasında kutlanıyor.
Ayrıca 1990 yılında da Eskişehir Valisi ve Yunus EMRE Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı olarak, Sayın Bahattin GüNEY, 1990 Yılında da, “Dünya Yunus EMRE Sevgi Yılı” nı Birleşmiş Milletler Paris Unesco’ya önermiş ve kabul ettirmiştir.
27.12.1991 tarihinde ise Birleşmiş Milletler, Paris Unesco binası duvarına, Eskişehir Valisi olarak Türkçe ve İngilizce olarak, Yunus EMRE'nin;
“Gelin Tanış Olalım “Let’s Know Each Other,
İşi Kolay Kılalım Let’s Make Easy the Business
Sevelim Sevilelim Let’s Love, Let’s Be Loved
Dünya Kimseye Kalmaz” The World is not Inherited to Anyone”
Evrensel dörtlüğünü asmıştır. Sayın Bahattin GüNEY’ de Unesco ödülü verilmiştir. Biyografisi de Meydan Larousse'de yer almıştır.
Yunus Emre, Müslümanlığı ve Türk toplumunu, özellikle de “Ahlak” ve “ Sevgi” konusunu, şiirleriyle, en iyi şekilde anlatmış, büyük bir halk şairidir. O’ nu, yerel, ulusal ve evrensel alanda her kesime tanıtmak, insanlığa çok şey kazandıracaktır. Bu nedenle de 2021 yılında, UNESCO ile birlikte, doğduğu topraklar olan Eskişehir’de, Yunus Emre’ nin, daha bir özenle tanıtılması için, kentteki tüm kesimler, her türlü fedakarlığı yapmalıdır.
Ne mutlu! Yunus Emre’ yi tanıyan ve tanıtanlara…