4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

URAP RAPORUNDA ESOGÜ İLK 100'DE

                                
          .  Bilimsel araştırmalar, üniversiteleri, üniversite yapan, en önemli unsurlardır. Bilimsel çalışmalar ve bu çalışmaların sonunda üretilen, yeni bilgi ve veriler,  üniversitelerin olduğu kadar bulunduğu, toplumunda yararınadır.  
            Ayrıca üniversiteler, evrensel boyutta bilgi üreten, bilim ufkunu genişleten, çağdaş bilimsel, teknolojik ve kültürel birikimin, egemen olmasını sağlayan, toplumun gelişmesine, katkıda bulunan, aydın ve yaratıcı ve düşünebilen insanlar yetiştien kurumlardır
           ESOGü,   bunun bilincindedir.  2009 yılında itibaren, CITATİON INDEX kapsamındaki dergilerde, article yayın sayısı, 2008 yılına oranla, yüze 20’ lik bir artışla, 368 makaleye ulaşmıştı.  üniversitenin genelinde, toplam yayın sayısının, öğretim üyesine oranı, 2008 yılında 0.55 iken, 2009 yılında 0.63 olarak gerçekleşti
          O yıllarda, üniversite genelinde, toplam yayın sayısının, öğretim üyesine oranı, 2009 yılında 0.63 iken 2010 yılında bu 0.60 olarak gerçekleşmişti.. 2009 yılına göre 2010 yılında, öğretim üyesi sayısı yüzde 5 arttığı göz önüne alındığında, öğretim üyesi başına düşen yayın sayısı ortalamanın aynı seviyesini koruduğu görülmektedir.
          Yine o yıllarda ESOGü, Akademik birimlerine göre değerlendirdiğinde ,Tıp Fakültesine 215 adet "article" yayınla başta olmak üzere, Fen  Edebiyat Edebiyat  Fakültesi 124, Mühendislik Mimarlık Fakültesi 92, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu 16 ve Eğitim Fakültes,, 15 yayın ile takip etti.
             Oysa o yıllarda, ülkemizde, 25 yılda, fizik yayını sayısı 7 bin 359, atıf sayısı da 39 bin 435 gibi görülürken, kendine atıflar çıkarıldığında yayın sayısının, bir anda 347`ye, atıf sayısının da 4 bin 40`a düştüğü gözlendi.
           Tarih, Edebiyat, Felsefe, Din ve Dinayet dallarında da durum içler acısı idi. Uluslararası alanda göğsümüzü kabartan, tek dal tıp olmuştu. ülkemizde  bu tablo, değerlendirildiğinde, ESOGü’ nün, başarısı daha iyi anlaşılır.
          2017 yılında ise ESOGü ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde, yayınlanan akademik yayın sayı bin 49’a ulaştı. Yapılan yayınların ve atıfların bir neticesi olarak Orta Doğu Teknik üniversitesi Enformatik Enstitüsü bünyesinde bulunan University Ranking by Academic Performance (URAP) Araştırma Laboratuvarı’nın üniversitelerin akademik performansına göre oluşturduğu ‘2018-2019 Türkiye Genel Sıralaması’ listesinde, Eskişehir Osmangazi üniversitesi (ESOGü) 157 üniversite arasında 21’inci sıraya yükseldi.
         Yine aynı kurum tarafından hazırlanan ve yalnızca Devlet üniversitelerinin yer aldığı ‘Devlet üniversiteleri Genel Sıralaması’nda ise 108 üniversite arasında 17’nci sırada yer aldı.
               ESOGü’ nün, CITATİON INDEX Yayınları, yeniliğe kapı açan, her türlü fikrin tartışılabildiği, yaratıcılığın gerçekleştirildiği, unvan ve makamların fazlasıyla önem taşımadığı, hiyerarşinin bulunmadığı, bilimsel özgürlüğün ve bilgi birikiminin oluştuğu, bir ortamın yaratılmasına da ciddi katkıda bulunacaktır
                ESOGü, CITATİON INDEX Yayınları ile ülke, Eskişehir ve üniversitenin geleceği açısından, umut vericidir. Ancak bu yayınların, daha artması ve öğretim elemanları araştırıcıların uluslararası düzeyde yayın yapmaya teşvik edilmesi, maddi ve manevi açıdan olduğu kadar, yerel ve ulusal proje/projeler bazında da destek verilmesi, şarttır.
             Yine bir yazımda , “ESOGü Tıp Fakültesi öğretim görevlileri, dünyanın çeşitli kentlerinde, alanları ile ilgili sunumlar da yapmaktadır. Nitekim Prof. Dr. Birgül YELKEN, Güney Afrika’da, Cape Town’ da düzenlenen, 14.Dünya Anesteziyoloji Kongresi’nde sunum yaparak, ülkemizi ve ESOGü’ yü, başarı ile temsil etmiştir.” görüşlerimize yer vermiş, “ESOGü’ nün, önümüzdeki yıllarda, ulusal ve uluslararası alanda, kendinden, söz ettirecektir “demiştik..
 .              Ve nihayet!   ESOGü ile tespitlerimiz, hayata geçmeye başladı. URAP (University Ranking by Academic Performance) tarafından yayınlanan "Dünya Bilim Alanı Sıralamalarında Türk üniversitelerinin Durumunu" raporuna göre, Eskişehir Osmangazi üniversitesi (ESOGü) dünya alan sıralamalarında, ilk 100'e giren Türk üniversiteleri arasında yer aldı. Dünya Alan Sıralamalarında İlk 100'e girebilen, 8 Türk üniversitesinden  biri oldu.
              Türkiye'den, 8 üniversitenin, ilk 100'e girebildiği listede, ESOGü'nün yanı sıra, Karadeniz Teknik üniversitesi, İstanbul Teknik üniversitesi, Yıldız Teknik üniversitesi, Boğaziçi üniversitesi, Hacettepe üniversitesi, Orta Doğu Teknik üniversitesi ve Dokuz Eylül üniversitesi yer aldı.
      URAP'(University Ranking by Academic Performance) ın, 8 kurumun, 2018 yılındaki dünya alan sıralamalarını inceleyerek hazırladığı rapora göre de ESOGü, Academic Ranking of World Universities (ARWU) tarafından yapılan sıralamada, Mineral ve Maden Mühendisliği alanında da  76-100 bandında yer alarak, dünya alan sıralamalarına girerek başarının sürekli ve kalıcı olduğunu gösterdi..
            ESOGü, Rektör ve öğretim üyelerin kutluyoruz…



















Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi