4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

URAYSİM MÜKEMMELİYET MERKEZİ

            Yıllardır, Eskişehir’e, düşünülen, hatta kaynağı bulunan, pek çok proje, ilgisilik, yanlış yatırım,  veya kutuplaşma sonucu,  ya başka illere kaydırıldı, ya da ilgisizlikten atıl kaldı. Sonuçta da Eskişehir sürekli güç kaybetti.


             Nitekim ESO Başkanımız Sayın KESİKBAŞ“… Bu projeye herkes talip… Bugün bıraksanız hemen kaparlar. Çünkü bu projeye sahip olan kuvvetle muhtemel ileride hızlı trenlerin üretimi, elektrikli trenlerin üretimi, bütün çeken-çekilen araçların üretimiyle ilgili bir merkez olabilir. Otomotiv sektörüyle ilgili, bir dönemi ıskaladık. Mobilya sektörüyle ilgili bir dönemi de ıskaladık. Mobilya kuruluşlarımız var,  fakat bir İnegöl değiliz. İnegöl’ün ihracatı 1,5 milyar dolar... O treni kaçırdık, en azından bu treni kaçırmayalım “ dedi.


            Aslında Eskişehir’ de, hayata geçirilmek istenen Ulusal Raylı Sistemler Mükemmeliyet Merkezi (URAYSİM) projesi,  yıllardır tartışma konusudur.


           Nitekim ESO Başkanlarından, Sayın ÖZAYDEMİR ’le, TÜLOMSAŞ’ daki, sohbette Anadolu Üniversitesi, tarafından gerçekleştirilmesi düşünülen, Ulusal Raylı Sistemler Mükemmeliyet Merkezi (URAYSİM) projesi hakkında ” Proje için, 600 milyon TL gerekli olduğunu, o nedenle gerçekleştirilemeyediğini “söylemişti.


             Oysa proje başladığı zaman içinde, Anadolu Üniversitesi tarafından, 950 milyon Tl. Hazineye, 300 milyon, Türk dünyası Başkenti Ajansına aktarılmıştı.


             URAYSİM projesi, milli yüksek hızlı tren projesinin, gündeme gelmesiyle gündemi işgal etti. Raylı araçları, testlerinin yapılabilmesi ve sertifika alması için, Türkiye’nin kendi test merkezini kurmaya karar verrdikte sonra, Anadolu Üniversitesi, URAYSİM projesine talip oldu.


              2012yılında ise Devlet Planlama Teşkilatından, ilk yatırım bedeli olarak, 150 milyon liralık bütçe sağlandığını ve merkez bitene kadar da öngörülen, toplam bütçe miktarının 240 milyon lira olduğu söylenmişti.


              Devlet Planlama Teşkilatı’ na, 2010 yılının Haziran ayında sunulan, Ulusal Raylı Sistemler Mükemmeliyet Merkezi (URAYSİM) projesi, 2011 yılı Ocak ayında, revize edilmesi koşuluyla kabul edilmişti.


              14 Ocak 2012 tarihinde, Resmi Gazetede yayımlanarak, yatırım programına alınan proje, resmiyet kazanarak başlatılması,. Kalkınma Bakanlığı tarafından, onaylanan bu proje, büyük ölçüde Anadolu Üniversitesi katkısıyla gerçekleştirilecek olması, Eskişehir de memnuniyet yaratmıştı.
           AÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, 2016 yılında gazetecilere yaptığı açıklamada, URAYSİM’in,  AÜ tarafından yürütülen bir Kalkınma Bakanlığı projesi olduğunu belirterek, projenin temellerin Alpu ilçesinde atıldığını kaydetmişti.


              2016 yılında da Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, oy birliği ile URAYSİM imar planı kabul etmişti.


           Bugün, test yapılacak alanlar, hepsi tespit edilmiş. Projenin, yüzde 65-70 kadarı da bitmiş durumdadır.


            Bugün ise Büyükşehir ve Alpu Belediyeleri, konuyu mahkemeye taşıdı, projenin durdurulması için dava açıldı


             Ulusal Raylı Sistemler Mükemmeliyet Merkezi (URAYSİM) projesi, gündeme geldiği günlerde, çok yönlü fizibilite çalışması ve halkı bilgilendirme toplantısı  yapıldı ve halk bu proje ile ilgili görüş ve önerileri alındı mı biliinmez ama bilgilendirme toplantıısı yapılsa, Toprak sahiplerinin, proje hakkındaki düşünceleri belirlenecek. Sonuçta da bugünkü sorunlar gündeme gelmeyecekti.


             Ayrıca URAYSİM binalar, yapılmadan önce, yılarca gündemde oldu. O günlerde Belediyeler ve toprakları kamulaştırılacak, toprak sahipleri, bugünkü gerekçelerini güdeme getirebilir veya projenin, durdurulması veya iptali için, bugün olduğu gibi yargıya başvurulabilirlerdi.


            URAYSİM, sadece Eskişehir için değil, Türkiye için de oldukça önemli bir projedir.. Çünkü yalnızca, Türkiye’de değil, bu coğrafyada böyle bir merkez mevcut değildir.  Dünyada da sayılı ülkede mevcuttur.  en kapsamlısı ise Çek Cumhuriyeti, Almanya, ve ABD’de bulunuyor.


            CHP Ekişehir Millevekili, Sayın Çakırözer’in, “URAYSİM projesinin, şehrimiz ve ülkemiz açısından, taşıyacağı stratejik önemin farkındayız. Ama ….Bölge halkının öncelikle talebi de bu projenin iptal edilmesi değil, verimli tarım toprakları yerine, kıraç alanlara kaydırılarak hayata geçirilmesidir” önerisi, dikkate alınacak niteliktedir.


          ESO Başkanımız Sayın kESİKBAŞ’ a göre de URAYSİM,  50 milyon euroluk bir proje. Çeken-çekilen araçların tamamının test edildiği, sertifikalandırıldığı bir merkezdir.


               URAYSİM projesi, hayata geçirilmelidir. Çünkü Türkiye Milli Tren projesi, hayata geçirmek için, kolları sıvadı. Üretilecek milli tren, yabancı ülkelerde test ettirilirse, elde edilne bir takım inovasyonlarımız ve teknolojilerimiz, yabancıların eline geçebilir.
            Ayrıca 2017-2019 yılları arasında, dünyadaki raylı sistemler pazar payının 176 Milyar Euro, 2019 ve 2021 yılları arasında ise ortalama 185 milyar Euro olacağı beklenmektedir. Gelecek 10 yıl içinde, dünya genelinde, gerçekleştirilecek olan toplam raylı sistemler yatırımlarının, 2 Trilyon USD olacağı öngörülmektedir.


             Elbette yargı kararlarına uyulmalıdır. Ancak ülkemizin ve Eskişehir’ in, raylı sistemler alanında, global pazarlarda, rekabet edebilmesi ve  pay alabilmesi için, Raylı


Sistemler Sektöründe, Ar-Ge çalışmalarına, hız verilmeli, bu alanda, ciddi yatırımlar yapılmalı, Alpu veya başka bir yerde, URAYSİM de gerçekleştirilmelidir.


            .

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi