4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

YABANCI SERMAYE VE ESKİŞEHİR

Sanayi Odası , Amerika Ticaret Bakanlığı ile Amerikan Ticaret ve Kalkınma Ajansı (USTDA) ortaklığında düzenlenen toplantıda, Eskişehirli sanayicilere, USTDA tarafından sağlanan hibe ve fonlar hakkında bilgi verilmesi ve . uluslararası işbirliği oluşturmak amaçlı Amerika'ya ticari heyetler götürmek, konferanslar düzenlemek, ya da çeşitli eğitim program organizasyonların bu destekler içerisinde, yer alması umut verici gelişmelerdir.
USTDA' nın, yenilenebilir enerji, ulaştırma, elektrik dağıtım, Telekom ve raylı sistemler gibi, altyapı sektörleri için, çeşitli hibeler, uluslararası işbirliğine, ya da proje yönetimine yöneliktir. Söz konusu desteklerin, özellikle yeni yatırım potansiyeli olan firmalar için yararlı olacaktır.
Elbette yabancı sermaye ile işbirliği, Eskişehir Sanayisine, ciddi katkıda bulunacaktır. Ancak ülkemize gelen yabancı sermaye yatırımlarının çoğu, sıfırdan yatırımlar değil, kurulu şirketlerin yabancı yatırımcılar tarafından alınmasıyla gerçekleşti. Ülkemize gelen yabancı sermaye açısından, iki önemli çekim vardı. Çekim noktalarından biri özelleştirme, diğeri de finans sektörü oldu.
Yabancı sermayenin, ülkeye ve Eskişehir' e, her zaman döviz şeklinde girmesi gerekmez. Bunun yanında, makine ve, donatım şeklinde gelebileceği gibi, lisans, patent, teknik bilgi gibi fikri haklar ve hizmetler şeklinde de gelebilir.
Yabancı sermaye, üretime yönelik yatırımı tercih etmiyor. Türkiye'ye, sıfırdan yatırıma gelen yabancı sermaye, yok denecek kadar azdır. Türkiye'ye gelen, yabancı sermaye, kesinlikle yeni bir yatırım yapmıyor. Babadan kalma veya insanımız tarafından gerçekleştirilen, fabrikaları satın alıyor. Böylece de sektörde, iç pazarı ele geçirirken, insanımızın, global pazarlarda kendilerine rakip olmalarını da engelliyorlar.
Nitekim ülke ve Eskişehir için, yararlı olan, "sabit sermaye yatırımıdır. İstenen yabancı sermaye de budur. Bu tür yabancı sermaye, insanımız için, aş ve iştir. Teknoloji getirir. Kalite ve maliyet avantajları yaratır. İhracata ciddi katkıda bulunur.
Eskişehir'de, yabancı sermaye süper marketlere yöneldi. Sıfırdan yatırıma gelen para yok denecek kadar azdır. Ancak ETO, ESO ve diğer meslek örgütleri, yabancı sermaye ile ilgili olarak, yeni stratejiler belirlemeli, Eskişehir' e, sıfır yatırım, yani üretime yönelik yabancı sermayeyi teşvik etmelidir.
Eskişehir'de, yabancı sermayenin, sıfırdan yatırım yapabileceği imkânlar var. Özellikle de madencilik alanında, çok iyi bir fizibilite çalışması yapılır, ortam da sağlanırsa ildeki madenlerimiz, sanayinin motoru olabilir. Çünkü Eskişehir' de, dünya standardındaki, altın, boraks, krom, manganez, asbest, dolomit, cips, kaolen, manyezit, perlit, Eskişehir Taşı(Lüle Taşı), talk, toryum, mermer gibi, madenler mevcuttur.
Bugün işletilen madenlerin, Eskişehir ekonomisine katkısı ise yok denecek kadar da azdır. Eskişehir'deki madenlerin çıkartılması, hem ülke, hem de Eskişehir ekonomisine, ciddi katkıda bulunacaktır. Ancak madencilik faaliyetlerinde, kamunun etkin gözetim ve denetimini, diğer taraftan, çevre ve ekosistemlerin korunmasını sağlamak şarttır
Elbette ekonomik kalkınmaya ve yoksulluğun azaltılarak, gelir dağılımının düzeltilmesi hedeflerine yönlendirilen bir, " yerel ve ulusal madencilik politikası" oluşturmanın, gerek toplum, gerekse madencilik sektörünün gelişimi bakımından gereklidir.
Eskişehir'de, kanun ve kurallara riayet etmek suretiyle, kalkınma amacıyla ve sanayi, maden, tarım ve hizmet dahil olmak üzere, üretim ile ilgili tüm faaliyetlerin arttırılmasına ve üretimine yönelik yabancı yatım teşvik edilmelidir.
Eskişehir'de, yer alacak yabancı sermayenin, Ekonomik büyümeye, teknolojinin geliştirilmesine, üretim kalitesinin yükseltilmesine, iş fırsatlarının arttırılmasına, ihracatın geliştirilmesine ve diğer pazarlara açılma imkânının yaratılmasına da öncülük etmelidir.
Yine Eskişehir'de, hayata geçecek olan yabancı sermaye, Milli güvenliği ve kamu menfaatlerini tehdit etmemeli, çevreye, ülke ekonomisine zarar vermemeli, en önemlisi de yerli yatırım sonucu, üretimin kayba uğramasına yol açmamalıdır.
Eskişehir konumu, yetişmiş işgücü, doğal zenginlikleri sanayi altyapısı ve bilgi birikimi ve diğer imkânları ile yabancı sermayenin, sıfırdan yatırım yapabileceği imkânlara ve olanaklara sahiptir.
Bugün Arzu ettiğimiz ölçüde olmasa da Eskişehir ekonomisi, ülkemizin en hızlı gelişmekte olan ekonomilerinden biridir ve doğrudan yabancı yatırımların oranı, yıldan yıla artmaktadır. Dinamik bir ekonomi, gelişmiş sanayi, genç nüfusu ve coğrafi konumu, yatırımcılara çok sayıda avantaj sunmaktadır. Eskişehir'de, doğrudan yabancı yatırımların sayısını da gelecekte daha da artabilir. Yeter ki üretime yönelik, yabancı sermaye ile ilgili stratejiler belirlensin, teşvik edilsin, sürekl ve sonuç alıcı bir şekilde gündemde tutulsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi