
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
YABANCI YATIRIM
ESO ve ETO, yönetimleri, belli oldu, Eskişehir’ de, üretime yönelik yabancı yatırımlar hakkında, ne gibi stratejileri var, zaman içinde görülecektir. Ancak bugüne kadar Eskişehir’ e, arzu edilen doğrudan yabancı yatırım, bir türlü gelmedi. Elbette bunun sebep/sebepleri var. öncelikle bu alanda, Eskişehir’de ciddi bir çalışma ve strateji veya yabancı yatırımcının, dikkatini çekecek, bir gelişme yok.,
Oysa, ülkelerin, özellikle de kentlerin,ekonomileri ve kalkınmaları üzerinde, oldukça etkili bir unsur haline gelmiştir. Ayrıca çağımzda,yabancı sermaye, insan kaynakları gelişimi, teknoloji, istihdam, ticaret ve rekabetçilik ile ülkelerin, ekonomik büyüme ve kalkınma süreçlerini etkilemektedir.
Eskişehir, doğrudan yabancı sermaye yatırımlarından yararlanmalıdır. çünkü Küreselleşme süreciyle birlikte, dünyada, doğrudan yabancı sermaye hareketleri artmış ve etkileri belirgin, hale gelmeye başlamıştır.
Eskişehir’de, hassas mekanik alanında da, ciddi alt yapı, bilgi birikimi ve yetişmiş insan gücü var. Bu alanda da, yabancı sermaye ile birlikte, makro projeler, hayata geçirilebilir. Bu görevi, TüLOMSAŞ, TUSAŞ, Jet bakım ve Revizyon Atölyeleri ve Şeker Makine Fabrikası ve OSB üstlenebilir.
Ayrıca Eskişehir’de, yabancı sermayenin, sıfırdan yatırım yapabileceği imkânlar mevcuttur.. özellikle de madencilik alanında, çok iyi bir fizibilite çalışması yapılır, ortam da sağlanırsa, ildeki madenlerimiz, sanayinin motoru olabilir.
çünkü Eskişehir’ de, dünya standardındaki, altın, boraks, krom, manganez, asbest, dolomit, cips, kaolen, manyezit, perlit, Eskişehir Taşı(Lüle Taşı), talk, toryum, mermer gibi, madenler mevcuttur.
Bugün Eskişehir’deki, işletilen madenlerin, kent ekonomisine, katkısı ise yok denecek kadar da azdır. Eskişehir’deki madenlerin çıkartılması, hem ülke, hem de Eskişehir ekonomisine, ciddi katkıda bulunacaktır. Ancak madencilik faaliyetlerinde, kamunun etkin gözetim ve denetimini, diğer taraftan, çevre ve ekosistemlerin korunmasını sağlamak şarttır
Eskişehir’ de, yabancı veya yerli yatırımların, ivme kazanması için, bir “ MASTER PLAN” şarttır. Bölge için yapılacak, bir Mastır Plan, hem bölge sanayicisi için, hem de yerli veya yabancı yatırımcı için, rehber olacaktır.
ülkemiz ve Eskişehir için, yararlı olan, üretime yönelik,sabit yabancı sermaye yatırımıdır. İstenen yabancı sermaye de budur. Bu tür yabancı sermaye, insanımız için, aş ve iştir. Teknoloji getirir. Kalite ve maliyet avantajları yaratır. İhracata ciddi katkıda bulunur.
Yeter ki, ESO ve ETO, Eskişehir’e, yapılacak yerli ve yabancı yatırımlar için, müştereken, yeni stratejiler belirlemeli ve hayata geçirmelidir.
Bugün Eskişehir’de, yabancı sermaye, süper marketlere yöneldi. Sıfırdan yatırıma gelen para yok denecek kadar azdır. Ancak ETO, ESO ve diğer meslek örgütleri, yabancı sermaye ile ilgili olarak, yeni stratejiler belirlemeli, üretime yönelik yabancı sermayeyi teşvik edilmelidir.
ülkemize gelen, yabancı sermaye kesinlikle, yeni bir yatırım yapmıyor. Babadan kalma veya insanımız tarafından gerçekleştirilen, fabrikaları satın alıyor. Hükümetler ise en stratejik kurum/kuruluşları, özelleştirme gerekçesi ile yabancılara satıyor.
Böylece de yabancılar, tüm sektörlerde, iç pazarı ele geçirirken, insanımızın da global pazarlarda kendilerine rakip olmalarını engelliyorlar. Böylece de bir taşla da, iki kuş vurmuş oluyorlar.
Oysa Amerika Birleşik Devletleri, kendi şirketlerinin, yabancıya satılmasına şiddetle karşı çıkmaktadır. çin’in, önde gelen petrol şirketlerinden CNOOC, ABD’nin enerji şirketi Unocal’u, satın almak istemişti. Amerikalı kimi senatör ve iş adamları, ülkenin ulusal güvenliğinin tehlikeye gireceğini ileri sürerek, ayağa kalktılar.
Türkiye’ de ise yabancı sermayeye, her türlü kolaylık gösteriliyor en stratejik kurum/kuruluşlar bile, yabancılara devrediliyor.
ülkemiz ve Eskişehir’ de, yatırımlara yeterince, kaynak ayrılamadığından ve sermaye birikimi oluşturulamadığından, yabancı sermayeyi çekmek avantajlı sayılabilir. Ayrıca doğrudan yabancı yatırımlar, cari açıkla mücadele etmekte oldukça yarar sağlayabilecek bir yöntem olabilir ve diğer ülkelerle, rekabet gücümüzü artırabilir.
Ancak Eskişehir’e, gelecek tüketime yönelik, yabancı yatırımlar, tercih edilmemmeli, hatta engellemelidir. üretime yönelik yabancı sermaye, teşvik edilmelidir. çünkü üretime yönelik, yabancı sermaye, yatırım oranını ve üretim kapasitesini artırır,. ileri teknoloji ve işletmecilik bilgisi getirir. İhracattı artırır. Yurt içi ve dışı rekabeti artırır, tekelciliği kırar ve artan üretimle beraber, ülkemizin ve Eskişehir’ in,Gayri Safi Yurtiçi Hasılasını da artırır.