
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
YENİ YIL VE ESKİŞEHİR
2011 yılında, Eskişehir'i, ne gibi gelişmeler olacak bilinmez ama genel seçimler dolayısıyla, kenti, çetin bir gündem bekliyor. Her şeye rağmen, 2011 yılı, Eskişehir' de, büyük beklentiler ve yeni umutlarla karşılandı. Nitekim Valimiz Sayın KILIÇLAR' ın, "Birçok sektörde giderek bir cazibe merkezine dönüşen ilimizin, yeni gelen yılla birlikte daha fazla gelişmesini sağlamak için, hepimize görevler düşmektedir. Geride bıraktığımız yılda olduğu gibi, 2011 yılında da, toplumun tüm kesimleriyle işbirliği ve dayanışma içinde olacağız. Amacımız zengin tarihi, turizmi, üniversiteleri ve sanayisi ile büyüyen ve gelişen Eskişehir'i hak ettiği noktaya getirmek olacaktır. İlimizi daha ileriye taşımak için, sevgisiyle yapılan her çalışma, üretilen her proje, gösterilen her çaba bizim için çok değerlidir." sözleri umut vericidir.
Konumu, doğal zenginlikleri, ulaşabilirlik ve erişebilirlik imkânları, yanında, yetişmiş insan gücü ile Eskişehir, Türkiye' nin önde gelen kentleri arasındadır. Ankara, İstanbul ve İzmir, dışında ülkemizde, iki üniversiteye sahip tek ilimizdir. Türkiye'de kişi başına, en fazla profesör düşen il konumundadır. Sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında, ülkemizde 6. sıradadır. Kişi başına düşen milli gelir, Türkiye ortalamasının çok üstündedir. Ekonomik açıdan, kendi kendine yeterli iller arasındadır.
Ayrıca Eskişehir'de, altın, boraks, krom, manganez, asbest, dolomit, cips, kaolen, manyezit, perlit, Eskişehir Taşı (Lüle Taşı), talk, toryum, mermer gibi, madenlerin bulunduğu bir il olup, önemli rezervlere de sahiptir. 2011 yılında, madencilik sektörü ile ilgili verimliğin artırılması, ihracatının geliştirilmesi, yatırımların teşvik edilmesi, Ar-Ge çalışmalarının hayata geçirilmesi, üniversitelerle işbirliği yapılması ile pekâlâ 2011 yılında bu madenler sanayi ve ekonominin motoru haline getirilebilir.
Eskişehir' de, toplumsal düzen, barış ve güvenlik, toplumsal gelişme, ekonomik kalkınma ile yakından ilişkilidir. Onun içinde, 2011 yılında, kalkınmanın tüm toplumsal yönlerinin, her aşamasını tam hesaba katan, bütünlemiş bir kalkınma stratejisinin kente hakim olması gerekir. Tüm dünyada kentler, kırsal kalkınmanın lokomotiflerdir. Onun içinde kentte, kırsal ve kentsel alanlar arasındaki karşılıklı yarar ilişkilerini güçlendirecek, bütüncül yaklaşımlara öncelik tanınmalıdır. Eskişehir, yabancı sermaye için, cazip bir kent olabilir. Özellikle de dünya standardında rezerve sahip madenler ve geniş tarım alanları var, bunlar, pekâlâ yabancılarla birlikte, madenler çıkartılabilir veya Rahmetli Mümtaz ZEYTİNOĞLU' nun hedefleri arasında olan maden ve tarım sanayinin motoru haline getirilebilir.
2011 Yılında, Eskişehir'' makro projeler gelir mi bilinmez ama mevcut projelerin pek çoğu 2010 yılında hayata geçirilemedi. Nitekim demiryolu hattının yeraltına alınması çalışmaları, gar yeri, Hava alanı, tramvay projeleri hep gündeme oldu. Özellikle de RAYLI SİSTEMLER AR-GE VE TEST MERKEZİ POROJESİ' nin gerçekleştirilmesi için Vali Sayın KILIÇLAR başkanlığındaki koordinasyon kurulu oluşturulmuştu. Valimiz Sayın KLIÇLAR, taziye ziyaretinde, bu alanda da umut verici açıklamalarda bulundu.
Eskişehir'de, hassas mekanik alanında, ciddi alt yapı, bilgi birikimi ve yetişmiş insan gücü var. Bu alanda da, TÜLOMSAŞ' ın yaptığı gibi, yabancı sermaye ile birlikte, TUSAŞ, Jet bakım ve Revizyon Atölyeleri ve Şeker Makine Fabrikası da üstlenebilir. Ancak Eskişehir' de, yabancı veya yerli yatırımların, ivme kazanması için, bir " MASTER PLAN" şarttır. Bölge için yapılacak bir Mastır Plan, hem bölge sanayicisi için, hem de yerli veya yabancı yatırımcı için rehber olacaktır.
Ayrıca ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Fazıl TEKİN' in," Fiziksel gelişmesini de sürdüren üniversitenin, araştırma, geliştirme çalışmalarıyla birlikte, ülke gündeminde yer alan konuları alanında uzman kişileri bir araya getirerek halkla paylaştığını böylece toplumsal sorumluluklarını yerine getirildiğini söylemesi" umut vericidir.
Öte yandan ETO Başkanı Sayın KARACAN' ın, " 2011'de yüreği, bu şehir için çarpanlarla birlikte, ticaretten sanayiye, eğitimden sanata kadar, sınırları zorlayan, baş döndüren bir şehir hedefinde buluşacağız. Amacımız ticarette ve sanayide takip eden değil, edilen, taklit eden değil daha önce üreten bir Eskişehir yaratmak. Yetişmiş nitelikli insan kaynaklarımız, AR-GE ve teknolojik gücümüze güç katacak. Köklü bir ticaret ve sanayisi olan şehrimiz böylesi bit yükselişi fazlasıyla hak ediyor" sözlerine katılmamak mümkün mü?
Yeni yılda, Eskişehir, sahip olduğu kaynaklardan istifade ederek, pekâlâ umutsuzlukları umuda dönüştürürken, mevcut sorunlarını da çözebilir. Yeter ki Eskişehir'deki hizmet ve projelerde, , Vilayet, Anakent ve alt belediyeler, üniversiteler, diğer Kurum/kuruluşlar, siyasi partilerin İl teşkilatları, ETO, ESO, ESİAD gibi sivil toplum örgütleri, her alanda, "TAKIM RUHU", "ORTAK PAYDA" ," TOPLUM KATILIMI" ve "ORTAK AKIL" gibi kavramları, hayata geçirsinler, bu kavramları da kentin gündeminden düşürmesiler.