
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
YEREL BASIN KENTLERİN KİMLİĞİDİR
İbiş Otel'de, BM Kalkınma Programı gereği, UNDP ve Eskişehir Gazeteciler Derneği tarafından gerçekleştirilen "Yerel Medya Atölye Çalışması" diğer kurum/kuruluşlara örnek teşkil eder mi bilinmez ama son yıllarda, küresel projelere, Eskişehir' in, sahip çıkarak hayata geçirme gayretleri umut vericidir.
Elbette, "Yerel Medya Atölye Çalışması" nın gerçekleştirilmesinde, Eskişehir' in yerel basınına, yıllardır hizmet eden, Gazeteciler Deneği Başkanı Sayın Yılmaz KARACA' nın büyük katkısı var. Bu etkinlik sonucu, yerel basında, ne gibi gelişmeler olacak önümüzdeki yıllarda göreceğiz. Ancak düşünülmesi bile başlı başına başarıdır.
Etkinliğe, yerel medyadan katılamayanlar da vardı. Mazeretleri nedir bilinmez ama yerel medya açısından, olumlu olmadı. Çünkü yerel basının, çok ciddi sorunları var. Bu sorunların çözümü de bu tür etkinliklerle eşdeğerdir.
Etkinliği düzenleyen UNDP, insanlara bilgi, deneyim ve daha iyi bir yaşam kurmaları için, kaynak ulaştıran ve değişimi savunan bir kuruluştur. 2005 yılından bu yana, UNDP Başkanlığını Kemal Derviş yürütmektedir. UNDP 166 ülkede faaliyet göstermektedir. Tüm ülke ofislerinde UNDP Daimi Temsilcisi, aynı zamanda, tüm BM sisteminin kalkınma faaliyetlerinin Daimi Koordinatörü olarak da hizmet etmektedir.
UNDP, 50 yılı aşkın bir süredir, hükümeti yanı sıra, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve özel sektör dahil çok sayıda ulusal ve uluslararası kuruluşla işbirliği yapmaktadır. UNDP, Türkiye Temsilciliği, hükümet, uluslararası örgütler, sivil toplum ve akademisyenlerle yakın ilişki içinde olabildiği Ankara'da bulunmaktadır. UNDP' nin, kalkınma sorunlarıyla doğrudan ilgilenebilmek amacıyla projeleri, sivil toplum kuruluşları, kadınlar, gençler, iş dünyası, üniversiteler, bölgesel ve yerel yönetimlerle birlikte, mevcut ofisler aracılığıyla yürütülmektedir.
Şu bir gerçek ki, yerel basın, her türlü eksikliklerine karşılık, Anadolu'nun gören gözü, işiten kulağı ve konuşan dilidir. Türkiye'de, yerel basının halkla bütünleştiği ve en etkin olduğu dönem ise şüphesiz Kurtuluş Savaşı yıllarıdır. Yerel gazeteler, İstiklal Savaşı' nda, hem kurtuluş hareketinin öncülüğünü yapmış, hem de Anadolu'nun, düşman işgali karşısında gösterdiği direnişin sesi olmuştur.
Bugün, ülkemizde, yazılı basın, yaygın, bölgesel ve yerel olmak üzere günlük, haftalık ve aylık yayınlar yapmaktadır. Değişik veriler olmakla birlikte, bu şekilde yayın yapan dergi sayısı 2500'ün üzerinde ve gazete sayısının da iki binden, Radyo ve Televizyon sayısının ise, binden fazla, televizyon sayısının da 500 e yakın olduğu belirtilmektedir.
Yerel basında çalışanlarının, hakları yasalarda var ama icraatta yok denecek kadar azdır. Sendikalaşma ve akreditasyonla ilgili sorunları ile çalışanlar tarafından kurulan derneklere, yeterince devlet yardımı yoktur. Gazete sahipleri ve çalışanlarının ise ciddi ekonomik sorunları var. Her geçen günde, bu sorunlar artarak devam ediyor.
Yerel gazeteler, zor koşullar okurlara ulaşıyor. Okuyan bir toplum olmadığımız için de yerel gazetelerin, satışları istenen boyutta değildir. Bu nedenle de ayakta durmaları da zorlaşıyor. Geçmiş yıllarda, kamu kurum ve kuruluşları, yerel gazetelerin ayakta durmaları için abone olurlardı. Şimdi abone olan, yok denecek kadar azdır. Veya abone oldukları halde, yerel gazete almıyorlar. Hatta hiç almayanlar var. Eskişehir' de ve diğer kentlerde, sade vatandaşa da arzu edilen boyutta gazete satın almıyor. Sadece abone usulüyle vatandaşlara ulaşılıyor.
Oysa YEREL GAZETELER, KENTLERİN KİMLİĞİDİR. SORUNLARININ GÜNDEME GETİRİLMESİ VE ÇÖZÜMLERİ AÇISINDAN DA OLMAZSA OLMAZ KONUMDADIRLAR. O nedenle de yerel basına, ne kadar sahip çıkılır veya güçlenirse, Eskişehir ve diğer kentlerin sorunları da bu gelişmelere paralel olarak çözüm bulur. Hizmetler artar. Her alanda kamuoyu oluşur. Kentteki günlük olay ve gelişmelerden, kamuoyu sürekli haberdar olur.
Eskişehir' de, gazeteler de görev yapan gazeteciler, büyük fedakârlık yaparak çok düşük maaşlarla, çalışmaktadırlar. Gazete sahipleri de aynı kaderi paylaşmakta olup, ciddi ekonomik sıkıntı yaşamaktadır. Türkiye genelinde de tablo aynıdır. İstanbul basınına ise sonsuz teşvik ve kredi sağlanırken, yerel basın göz ardı edilmekte, seçimden, seçime hatırlanmaktadır.
Eskişehir, tüm bu olumsuzluklara rağmen, yerel basın açısından ülkemizin, önde gelen kentlerinden biridir. Ekonomik yönden oldukça kısıtlı imkanlar dahilinde, hayatta kalma mücadelesi veren yerel basın ve yayın kuruluşlarının, değerini bilmek ve en azından bir yerel gazete alarak destek olmak zorundayız. Çünkü kentin sorunlarının çözümü, yerel basının gücü ile eşdeğerdir.