
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
YUNUS EMRE VAKFI
Yunus Emre “sevgiyi”, hayat felsefe haline getirmiş örnek bir insandır. 1238 dolaylarında doğduğu, 1320 dolaylarında Eskişehir'de öldüğü rivayet edilir. Anadolu'nun, pek çok yöresinde, Yunus Emre'nin mezarı ve türbesi vardır. Ancak Mihalıççık ilçesine bağlı Sarıköy’ deki mezarı, yapılan araştırmalar sonucu, kesinlik kazanmıştır.
Türk tasavvufunun, dilde ve şiirde kurucusu olan Yunus Emre'nin şiirlerinde, ahlak, hikmet, din, aşk gibi konuların, hemen hepsi tasavvuftan çıkar ve tasavvuf görüşü çerçevesinde, bir yere oturtulur.
. Yunus Emre, "gönül kırmamak" konusunu, şiirlerinde, özenle işler. Şiirlerinde işlediği konuları ve telkinleri hayatının ta kendisidir. Ayrıca Yunus Emre, İslam' da sabır, kanaat, hoşgörürlük, cömertlik, iyilik, fazilet değerlerini, en iyi şekilde işleyen bir halk şairidir
Yunus Emre'ye göre insanlar, din, mezhep, ırk, millet, renk, mevki, sınıf farkı gözetilmeksizin, sevilmeyi hak etmektedirler. Şiirlerinde, en fazla işlenmiş temalar; İlahi aşk, din, ahlak, gurbet, tabiat, ölüm ve faniliktir.
Hülasa Yunus Emre, Müslümanlığı ve Türk toplumunu, özellikle de “Ahlak” ve “ Sevgi” konusunu, şiirleriyle, en iyi şekilde anlatmış büyük bir halk şairidir. O’ nu, yerel, ulusal ve evrensel alanda, her kesime tanıtmak, insanlığa çok şey kazandıracaktır. özellikle de doğduğu topraklar olan Eskişehir’de, Yunusemre’ nin daha bir özenle tanıtılması şarttır.
Bu amaçla yıllardır, Yunus Emre’ nin, okullarda daha bilinçli bir şekilde tanıtılması için, örgün eğitim kurum/kuruluşlarının, her kademesinde, öğrencilerin seviyelerine uygun üniteler hazırlanarak, Yunusemre Kültür ve Sanat Haftası’ nda, çocuklarımıza aktarılmasını, hem toplantılarda, hem de köşemizde önerdik.
Valilerimiz olan Sayın KILIçLAR' a da Yunus Emre ile ilgili isteğimizi aktardık. Sayın KILIçLAR, önerimiz, dikkate aldı ve girişimi ile Milli Eğitim Bakanlığınca, ''İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği'' nde, Yunus Emre ile ilgili yapılan değişiklik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Değişikliği göre, YUNUS EMRE, Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası'nda, tüm okullarımızda, tanıtılıyor.
ülke ve Eskişehir bazında, Yunus Emre ile ilgili tüm girişimlere rağmen, Yunus Emre’ yi, ne anladık ne de anlatabildik.
Ebette Yunus Emre’ nin, tanıtılması için, Eskişehir’e, öxellikle de YUNUSEMRE KüLTüR SANAT VE TURİZM VAKFI” na ciddi görevler düşmektedir. Ancak Vakfa Bugüne kadar, bir bina sağlanamadığı gibi, beklenen icraaatı da sergileyemedi.
Ayrıca yıllarca bürosunu, vakfın merkezi gösteren, Avukat Sayın Orhan KESKİN ve İl Kültür ve Turizm müdürlerimizden, Sayın Güven TANYERİ’nin, vakfın bugünlere gelmesinde, ciddi cabaları oldu.
YUNUSEMRE KüLTüR SANAT VE TURİZM VAKFI, 24.Nisan 1986 tarihinde kuruldu.13 Mayıs 1986 tarihinde, tescil edildi. Vakfın kurucuları arasında, Kültür Turizm Bakanı, Eskişehir Valisi, Diyanet işleri Başkanı, vakıflar Genel Müdürü, Anakent Belediye Başkanı, Anadolu üniversitesi Rektörü gibi, önemli kurum/kuruluşların,, yöneticileri yer aldı. Vakfın halan 41 kurucu üyesi vardır.
Ayrıca YUNUS EMRE KüLTüR SANAT VE TURİZM VAKFI, Eskişehir' deki tüm etkinlikleri, hayata geçirebilecek, bir vakfımızdır. Halk şairi YUNUS EMRE olmak üzere, Eskişehir bölgesinde, Türk kültür sanat ve tarih dünyasına kazandırdığı şahsiyetlerden, NASREDDİN HOCA, efsane halk kahramanı, SEYİT BATTAL GAZİ, ŞEYH EDEPALİ, KADI HIZIR BEY, SİNAN PAŞA gibi değerleri, çeşitli yönleriyle tanıtmak, fikir ve düşüncelerinin, yaygınlığı ve kalıcılığını sağlamaktır.
Yine vakfın amaçları arasında, Türklüğe mal olmuş, fikir sanat ve bilim adamlarını tanıtmak, fikir ve düşüncelerini kalıcılığını sağlamak için, anma törenleri, festival şenlik ve sanat gösterileri ile yurt içi ve dışında, bu konularda geziler düzenlemek, yurt dışından bilim adamı araştırmacı ve topluluklar davet etmek gibi görevleri de var.
Vakıf' ın, Lüle taşı madenini araştırmak, geliştirmek, yaymak, bu alanda çalışan kişileri ödüllendirmek, el sanatları, görsel sanatlar, tarım ve sanayi ticaret alanlarında ve diğer meslek dallarında sergiler, fuarlar açmak, açtırmak, açanlara yardımcı olmak hatıra eşya sanayinin oluşmasını sağlamakta yer sanat ve turizm etkinliklerinin yaygınlaştırır.
Yunus Emre Vakfı için öneriler de var. Bu önerilerden biri de Adalet İlkokul yanındaki tarihi binanın, Yunus Emre Vakfına, tahsisi edilmesi istenmektedir.
Vakıf, Eskişehir’deki tüm etkinlikleri düzenlemekle yetkili olduğundan, bu yerede kurumlaşırsa, Vakfa, halkımızın, sivil toplum örgütlerinin, kurum/kuruluşların maddi ve manevi katkısı daha aratacaktır. Yunus Emre de yerel, ulusal ve uluslararası alanda daha iyi tanıtılacaktır.
Ayrıca UNESCO’nun, 12-27 Kasım 2019 tarihlerinde gerçekleştirilen, 40. Genel Konferansı’nda, 40 C/15 sayılı belgesi çerçevesinde, alınan karar gereğince, “Yunus Emre’nin, Vefatının 700. Yıl Dönümü” 2021 UNESCO Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri arasına aldı.
Bu nedenele de UNESCO’ nun, 2021 yılında, Yunus Emre’ yi Anma ve Kutlama 700. Yıl Dönemide Yunus Emre’nin doğduğu kent olan Eskişehir’ de, ulusal ve uluslararası alanda, görkemli etkinliklerle, katkıda bulunmalıdır.
Bu etkinliklerin, hazırlanması ve uygulanmasını, organize edecek olan, “ANMA VE KUTLAMA KOMİTESİ”, ivedilikle gerçekleştirilmeli ve çalışmalara başlamalı, Eskişehir de görkemli etkinliklerle, ünesco’ nun, kutlamalarına, katkıda bulunmalıdır.