4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

YUNUSEMRE'Yİ TANIMAK VE TANITMAK

Geçen hafta Perşembe günü, Uluslararası Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası'nda yapılacak etkinlikleri belirlemek üzere, Vali yardımcısı Sayın KALKANCI başkanlığında, geniş kapsamlı bir toplantı yapıldı. Toplantı da çeşitli öneriler yapıldı. Özellikle de Okullarda, Yunus Emre Haftasında yapılacak çalışmalar üzerinde, bazı görüş ayrılıkları dikkat çekti.
Oysa valimiz Sayın KILIÇLAR' ın gayretleri sonucu, Eskişehir Valiliğinin Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığı çalışma sonucu, ''İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği''nde yapılan değişiklikle, ilk ve ortaöğretim kurumlarının belirli gün ve haftalar çizelgesine,''YUNUS EMRE HAFTASI" da alındı. Bu karar göre de Yunus Emre Haftası, Mayıs ayının ilk haftası, ilk ve ortaöğretim kurumlarında kutlanacak.
Toplantıya katılan Milli Eğitim Müdür Yardımcısının aktardığına göre, hafta kapsamında, Eskişehir'deki okullarda, öğrencilere, Milli Eğitim Müdürlüğünce oluşturulan program doğrultusunda, Yunus Emre anlatılacak. Ayrıca ilköğretim okullarında, Yunus Emre çizgi filmi, ortaöğretim okullarında da Yunus Emre belgeseli gösterimi yapılacak. Ayrıca öğrencilere, etkinliklere katılan konuk ve izleyenlere dağıtılmak üzere, ''belgesel, çizgi film, şiir CD'si, kitap, broşür, hatıralık eşya, şapka, tişört'' gibi çeşitli ürünler hazırlanacak.
Elbette bu tür çalışmalar, arzu edilen boyutta olmasa da Yunus Emre'yi tanımak ve tanıtmak da azda olsa etkili olur: Ancak genel bir programlar, her yaştaki çocuğumuza hitap etmez. O nedenle de Yunus Emre' nin felsefesini, her seviyedeki çocuğumuza anlatabilmek için, onların seviyesine uygun çalışmaların ve programların yapılmasının şart olduğunu söyledik. İsteğimize, Vali Yardımcısı Sayın KALKANCI, olumlu bakarken, ESOGÜ Fen ve Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. BOZ karşı çıktı.
Yunus Emre Haftasında, geçmiş yıllarda olduğu gibi, bu yılda okullarda yapılacak olan etkinliklerde, genellikle de Yunus Emre' nin hayatı ve şiirleri üzerinde durulacak. Oysa çocuk ve gençlerimizin, Yunus Emre' de alacağı çok ders var. Çünkü çocuk ve gençlerimiz, Yunus Emre ile hem gurur duyup, örnek alacaklar, hem de, doğruluk, çalışkanlık, fedakârlık, cesaret, yardımlaşma, sadakat, adaletli olma, edepli olma, sorumluluk sahibi olma, güvenilir olma gibi, kültürümüze ait değerlerin, yaşandığı bir maziyi de tanımış olacaklardır.
Diğer taraftan, öğrenci ve gençlerimizin, kişilik gelişiminde, birçok faktör rol almaktadır. Doğru ve zamanında sunulan mesajlar, çocuğun kişiliğinin, daha sağlam gelişmesini sağlar. Özellikle de tarihimizde ve ilimizdeki Yunus Emre gibi, mümtaz şahsiyetler, çocuk ve gençlerimiz için, somut birer örnektir. Doğruluk, dürüstlük, cesaret, fedakârlık, yardımseverlik, sorumluluk, vefa, sabır, azim, hak ve hukuk, vatan sevgisi, gibi çeşitli vasıflar ve ideal karakteri ise kişiliklerinin gelişmesinde önemli faktörlerdir
Yunus Emre' yi, tanıyan kişi/kişiler, barış içinde yaşarlar, bütün insanları kardeş görür, kendini sevmeyenleri bile severler. Gönülleri, yalnız sevgiyle, dostluk duygularıyla doludur. Evrene karşı da sevgisi, saygısı vardır. Erdem, alçakgönüllülük, eli açıklık, yetkinlik, olgunluk, sevgi olmazsa olmazlarıdır.
Bütün bu kriterlerin çocuklarımıza aktarılabilmesi için, mutlaka seviyelerine uygun anlatım ve "SEVGİ EĞİTİMİ" şarttır. Çocuklarımıza, "SEVGİ" yi, söz tutum ve davranışla göstermedikten ve yaşatmadıktan sonra, "SEVGİ" nasıl öğrenilir.? Veya Yunus Emre' nin, "SEVELİM, EVİLELİM" felsefesi nasıl kavratılır?
Maalesef Yunus Emre, yıllar önce topluma bu mesajı vermesine rağmen, toplum olarak, özellikle de son yıllarda, "SEVGİ" de çok hasis ve benciliz. Sevgiyi, hep içimizde, hep kendimize saklıyoruz. Bu da zamanla sevgilerin birbirine, aktarılmamasına, çevremizdekilerin sevgiyi hissetmemesine, yol açmakta ardından da topluma,"ANLAŞMAZLIK" "DARGINLIK" VE "İLETİŞİMSİZLİK" gibi kavramlar hakim olmaktadır. Ayrıca yanlışlıklar da direniyor, özür dilemeyi bile aklımıza getirmiyoruz. Oysa Yunus Emre' nin felsefesi, her seviyedeki çocuğumuza, ailede, okullarda ve toplumda anlatılmış olsa idi, bu tablo meydana gelir miydi?
YUNUS EMRE' deki "SEVGİ", günümüzde, dertlere şifa, hastalara deva, aşıklara vefa, kaynağı olur. Yine o' na göre, gönüller kapısının anahtarı sevgidir. Mutluluğun, huzurun ve güvenin şifresi bu kelimedir. İnsanın Allah'a yönelişi, yalnız O'nun, yalnız O'nun hasretiyle, sevgi ve sevgidendir. Yeter ki insanımıza, özellikle de çocuk ve gençlerimize, Yunus Emre'yi ve felsefesini, çok iyi TANITALIM ve TANIYALIM...
Gelin tanış olalım
İşi kolay kılalım
Sevelim sevilelim
Dünya kimseye kalmaz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi