4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

YUNUS'U MİNNETLE ANIYORUZ

                         


            Büyük Türk mutasavvıfı, hak aşığı ve Türk dilinin, usta yorumcusu, Yunus Emre anısına düzenlenen,  her yıl 01-07 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası,  bu yıl,  Corona Virüs(Covid19) nedeniyle, toplu törenler yapılmayacak, 2-9 Mayıs tarihleri arasında, gönüllerde anılacaktır.                  


             Yunus Emre “sevgiyi”, hayat felsefe haline getirmiş, örnek bir insandır. 1238 dolaylarında doğduğu, 1320 dolaylarında, Eskişehir'de öldüğü rivayet edilir. Anadolu'nun, pek çok yöresinde, Yunus Emre'nin mezarı ve türbesi vardır. Ancak Mihalıççık ilçesine bağlı Sarıköy’ deki mezarı, yapılan araştırmalar sonucu, kesinlik kazanmıştır.            
             Türk tasavvufunun, dilde ve şiirde kurucusu olan Yunus Emre'nin, şiirlerinde, ahlak, hikmet, din, aşk gibi konuların, hemen hepsi tasavvuftan, çıkar ve tasavvuf görüşü çerçevesinde, bir yere oturtulur.


             Yunus Emre, "gönül kırmamak" konusuna, ayrı bir önem verir ve şiirlerinde bu konuyu özenle işler. Şiirlerinde, işlediği konuları ve telkinleri hayatının ta kendisidir. Ayrıca Yunus Emre,  İslam' da sabır, kanaat, hoşgörürlük, cömertlik, iyilik, fazilet değerlerini, en iyi şekilde, şiirlerin de işleyen bir halk şairidir


              Yunus Emre'ye göre insanlar, din, mezhep, ırk, millet, renk, mevki, sınıf farkı gözetilmeksizin, sevilmeyi hak etmektedirler. Şiirlerinde, en fazla işlenmiş temalar; İlahi aşk, din, ahlak, gurbet, tabiat, ölüm ve faniliktir.  
              Hülasa Yunus Emre, Müslümanlığı ve Türk toplumunu, özellikle de “Ahlak” ve “ Sevgi” konusunu,  şiirleriyle, en iyi şekilde anlatmış büyük bir halk şairidir. O’ nu, yerel, ulusal ve evrensel alanda her kesime tanıtmak, insanlığa çok şey kazandıracaktır. özellikle de doğduğu topraklar olan Eskişehir’de, Yunusemre’ nin, daha bir özenle tanıtılması şarttır.


               Yıllardır, YUNUS EMRE ile ilgili çalışmalar, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden beklendi. Sivil irade, özelikle deYUNUS EMRE KüLTüR SANAT VE TURİZM VAKFI, etkinliklere, yeteri kadar, ktkıda bulunmadı.


                Oysa YUNUS EMRE ile ilgili etkinliklere, toplumun tüm kesimleri, sahip çıkmak zorunda, Yapılan toplantılarda, bu yönde mesaj veriliyor, zemin de hazırlıyor ama bu mesajın gereğini yapan ve üzerine düşeni de yeteri kadar yapan, sivil irade yok.


                 Vali Yardımcılarımızda, Sayın Kılıçaslan’ın, “etkinlikleri müesseseleştirme “ önerisi,  gerçekleştirilemediği gibi, onun döneminde, Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası  için tüm kesimlerin katıldığı, toplantılar, daha sonra yapılmadı.


               Hayırsever insanımız Sayın Tayfur Bayar’ ın, gündeme getirdiği, yer bulunamadığı için de gerçekleştirilemeyen,"YUNUS EMRE KüLLİYESİ", mutlaka dikkate alınmalıdır.  çünkü arzu edilen, Yunus Emre Külliyesi, hayata geçerse, Yunus Emre ile ilgili, bilgiler ve şiirler, daha sağlıklı bir yapıya kavuşturulacak,  YUNUS EMRE, ulusal ve global alanda  daha iyi tanıtılacaktır.


                 Yıllardır, Yunus Emre’ nin, okullarda, daha bilinçli bir şekilde tanıtılması için, örgün eğitim kurum/kuruluşlarının, her kademesinde, öğrencilerin seviyelerine uygun üniteler hazırlanarak, Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası’ nda, çocuklarımıza aktarılmasını, hem toplantılarda, hem de köşemizde önerdik. Ancak bir türlü gerçekleştirilememişti.
                   Bu isteğimizi, valilerimizden, Sayın Mehmet KILIçLAR’ a da ilettik. Olumlu buldu ve girişimi ile "YUNUS EMRE", yalnız Eskişehir’de değil, Türkiye genelinde, tanıtılmasını sağladı. Milli Eğitim Bakanlığınca, ’’İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği’’ nde yapılan değişiklik, yayımlanarak yürürlüğe girdi.     


               Değişikliği göre, "YUNUS EMRE" Mayıs ayının, ilk haftasında,  Türkiye’deki tüm okullarda, çeşitli etkinliklerle tanıtılıyor.


                  UNESCO da, Yunus Emre’nin ölümünün, 700. yılında, 2021 yılı anma programları arasına aldı ve bütün dünyada,  2021 yılını, “Yunus Emre Yılı” ilan etti.


                2021 yılında, UNESCO ile birlikte,  Eskişehir’ de   Yunus Emre’ nin, ulusal ve uluslararası alanda tanıtlması için, Eskişehir’ de, bir “Yunus Emre komitesi” kurulmalı ve çalışmalara da başlanmalıdır.


               . çağımızda, medeniyetler çatışması'na zemin hazırlayan, bazı algıların, değişmesi, dünyada ve ülkemizde, her alanda barışın, sürekli ve kalıcı olması için, YUNUS EMRE’ nin, felsefelerinin, anlaşılması ve tanıtılması son derece önemlidir. çünkü Yunus Emre ulusal ve evrensel bir değerdir


               Düşünce ve kültür tarihinin, en büyük kişiliklerinden olan YUNUS EMRE,  sevgi ve hoşgörüye dayanan, mesajları, yüzyıllar geçtikçe, daha da değer kazanacaktır Bugün ülkemizin ve insanlığın, bu mesajlara, her zamankinden daha çok, bugün ihtiyacı vardır. Gelecekte de olacaktır.


              Ne mutlu! YUNUS EMRE’ yi, tanıyanlara ve tanıtanlara…


 


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi