4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ZİRAAT FAKÜLTESİNE DEVREDİLMELİ

İl Özel İdaresi bünyesinde iken, Odunpazarı Belediyesi'ne park gibi yeşil alan olarak değerlendirilmesi için, İl Genel Meclisi'nce belediyeye devredilen Vişnelik'teki Vilayet Fidanlığı mahkeme kararı ile tekrar İl Özel İdaresi'ne iade edildi. Ancak bu yer için pek çok öneri var. Aslına bu yer, tarım alanıdır. O nedenle de amaç dışı kullanmak, "ANAYSAL SUÇ" tur. Ayrıca Kamu yarı var diye, tarım alanlarını yok etmek, torunlarımıza ihanettir. Bu yer, ya tarım alanı olarak bırakılmalı, ya da tarımsal araştırma ve deneme için, " ZİRAAT FAKÜLTESİ" ne devredilmelidir.
ESOGÜ Ziraat Fakültesi ve diğer Ziraat Fakülteleri, bilinçli çiftçinin oluşmasında kaynak noktasıdır. O nedenle de, Ziraat Fakültelerine, büyük görev ve sorumluluk düşmektedir. Çünkü kırsal kalkınmanın, taşıdığı ekonomik ve toplumsal rol ve gelişme potansiyeli bakımından, başlangıç noktası da tarım olmalıdır. O nedenle de Ziraat Fakültelerine, her türlü imkân sağlanmalıdır.
ESOGÜ Ziraat Fakültesi güçlendikçe, tarımsal araştırma ve uygulama yanında,
Eskişehir'deki köylerindeki çiftçilere, uygulamalı eğitim de verilecektir. Bu eğitimleri, bitkisel üretim ve teknoloji alanlarında ve tarımda makineleşme, otomasyon, tarımda enerji kullanımı, doğal kaynak kullanımı, ekosistem farkındalığı, işletme yönetimi, gıda güvenliği ve hijyen gibi konulara da yaygınlaştırılacaktır.
Kırsal kalkınma, temelinde, kent-kır arasındaki sosyo-kültürel ve ekonomik farklılıkların optimum bir dengeye kavuşturulması şarttır. O nedenle de kırsal nüfusu yerinde kalkındırmayı, bir başka deyişle, göç ve istihdam sorunlarını yerinde çözmeyi amaçlayan stratejiler belirlenmelidir.
Öte yandan bu yerin imara açılması, şehircilik açısından da sorun getirecektir. Çünkü bu tür uygulamalar, Eskişehir'i, "TEK MERKEZLİ" kente mahkûm etti. Oysa bugünün şehircilik anlayışı, " çok kesimli" ve" çok Merkezli" kentlerdir. Hatta "Büyüme Koridorları" adı verilen, şehirlerarası otoyolların, iki tarafına serpilip gelişen, kentlerdir.
Şu bir gerçek ki Türkiye ve Eskişehir'de, tarım alanları adeta talan ediliyor. Oysa ülkemizde, ne sanıldığı kadar tarım toprağı, ne de sulanabilecek tarım alanı bulunmaktadır. Kullanabilir tarım alanlarımızın, sınırlarına dayanmış bulunuyoruz. Bundan böyle de yeni tarım alanları bulmamız veya mevcut tarım alanlarının sınırlarını, büyütmemiz mümkün olmadığına göre, mevcut tarım alanlarımızı gözümüz gibi korumamız gerekiyor.
Ayrıca DSİ tarafında işletmeye açılmış, 2. 072.571 hektar sulama alanının 179.737 hektarlık kısmı, imarlı veya imarsız yapılaşmalarla, tarım dışı bırakılmıştır. Hâlbuki bu topraklar, 1. sınıf tarım toprağı vasfındadır. Sulama ve drenaj tesisleri yapılmış, kısmen yılda iki gün ürün alınan topraklardır. Bu şekilde yok olan tarım alanları, Bursa, Eskişehir, Manisa, Tokat, Bolu ve Mersin sulama alanlarına eşit alanlardır.
Maalesef, devlet kuruluşları, valilikler ve belediyeler, tarım alanlarını iskâna açarak, hem sulama tesislerini, hem de tarım alanlarını yok ediyorlar. En üzücü taraf ise, bu alanları korumakla görevli üst dereceli kamu yetkilileri ve medya, yapılan tesislerin temel atma törenlerine ve açılışlarına katılıyor, hamasi nutuklar atıyorlar...
Dünya Bankası Başkanı Zoellick, gıda fiyatlarının son 3 yılda, ikiye katlanmasının yoksul ülkelerde geliri düşük, 100 milyon insanı açlık tehlikesi ile karşı karşıya bıraktığını söyledi. The Food and Agricultural Organization (FAO) araştırmasına göre ise her yıl 36 ülkede, toplam tam 1.1 milyar kişi gıda yardımına muhtaç olacak
Tarımla ilgili tablo, tam bir felakettir. Önümüzdeki yıllarda, dünyada, en büyük tehlike, açlık ve susuzluktur. Dünya' da, açlık ve susuzlukla ilgili tedbir alınmaz ise, bu iki unsurla ilgili savaşlarda, kaçınılmaz olacaktır. O nedenle de tarım alanlarına ve Ziraat Fakültelerine, sahip çıkılmalıdır.
ESOGÜ Ziraat Fakültesi Dekanı, Sayın Prof. Dr Hasan TOSUN ve ekibi, Fakültenin, tarım teknolojilerini geliştirmede ve nitelikli öğrenci yetiştirmek için, ciddi gayret sarf ediyor. Özelikle de tarım ürünlerinin, teknolojisini yaratmak çabasında olan, özel kuruluşlarla da işbirliği, örnek teşkil edecek niteliktedir. Özelliklede, Sayın Prof. Dr TOSUN' u, ildeki tarım sorunlarını çözmede, eğitimde kaliteyi artırmada, tarım alanında proje üretmekte, ESOGÜ Ziraat Fakültesi' ni, ulusal ve uluslararası düzeyde aranan ve tercih edilen bir fakülte yapma da kararlı gördük.
ESOGÜ Ziraat Fakültesi' nin, araştırma ve geliştirme çalışmaları, "eğitim-öğretim" ve diğer hizmetlerinde, kalitenin hedef alınması, ek kaynaklar yaratılması, KIRAÇ ailesi ile işbirliği, Kentin desteği yanında, Vişnelik' teki Vilayet Fidanlığı' nın, fakülteye tahsisi, ESOGÜ Ziraat Fakültesi' ni, ulusal ve uluslararası alanda söz sahibi yapacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi