“Halkımızı sağlığıyla tehdit etmeyin”

“Halkımızı sağlığıyla tehdit etmeyin”
Eskişehir-Bilecik Tabip Odası Başkanı Dr. Nazan Aksaray, genel sağlık sigortası borcu olan yurttaşların 1 Ocak 2025 itibarıyla kamudan sağlık hizmeti alamayacakları uyarısını yaparak, sağlık hakkının korunması gerektiğini vurguladı.

Eskişehir-Bilecik Tabip Odası Başkanı Dr. Nazan Aksaray, sağlık hizmetlerine erişimin giderek zorlaştığını belirterek, genel sağlık sigortası borcu bulunan yurttaşlara yönelik Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından gönderilen mesajlara tepki gösterdi.

Aksaray, “Bir süredir, genel sağlık sigortası borcu olan yurttaşlarımıza Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından borçlarını ödemeleri, aksi takdirde 1 Ocak 2025’ten itibaren kamudan sağlık hizmeti alamayacaklarını bildiren mesajlar gönderildiğini biliyoruz. Her zaman söylediğimiz ana ilkemizi bir kez daha dile getirmek istiyoruz. Sağlık doğuştan gelen bir haktır. Kamusal, ücretsiz, nitelikli ve ulaşılabilir sağlık hizmetinin sağlanması, sosyal devletin görevidir. Sağlığın para ile yan yana telaffuz edilmesini, hastalarımızın “Paran yoksa, sağlık hakkın da olmaz.” diye tehdit edilmelerini kesinlikle kabul etmiyoruz” diye açıkladı.

“Bu hayat pahalılığında prim ödemek mümkün değil”

Genel sağlık sigortası prim borcunu ödeyemeyen yaklaşık 9 milyon vatandaşın olduğunu belirten Aksaray, bu bireylerin işsizlik, yoksulluk ve hayat pahalılığı gibi sorunlarla karşı karşıya kaldığını vurgulayarak, “Biz Hekimler, bizden yardım bekleyen hastalarımızın sırf genel sağlık sigortası prim borcunu ödeyemedi diye, sağlık kurumlarına kabul edilmemesini, hastalıklarının ilerlemesini, ilaçlarını alamamalarını kabul edemeyiz. Bilindiği gibi, devlet, bir hanede bulunan kişilerin, kişi başına geliri brüt asgari ücretin 1/3’ünden fazla, yani yaklaşık 6.500 TL’nin üzerinde ise o hanedeki her bir bireyi işli olmasa bile, zengin kabul edip genel sağlık sigortası primi ödemesini istiyor. Peki bu durum, günümüz ekonomik koşullarında, hayat pahalılığında mümkün müdür? Büro Emekçileri Sendikası Araştırma Merkezi’nin verilerine göre, Ekim ayında, 4 kişilik bir ailenin asgari yaşam gereksinimlerine göre, açlık sınırı yaklaşık 28.000 TL, yoksulluk sınırı yaklaşık 77.000 TL’dir. Brüt asgari ücretin %3’üne sabitlenen, güncel tutarla aylık 600 TL olan genel sağlık sigortası priminin ödeme sorumluluğu, bordrolu bir işte çalışılmadıkça kişinin kendi omuzları üzerindedir” ifadeleriyle konuştu.

“Yoksulluk en önemli sağlık sorunu”

Aksaray, özellikle işsizler, gençler, esnaflar ve emeklilerin sağlık hizmetlerinden mahrum kalmamalarının gerektiğini vurgulayarak, “Yoksulluk en önemli halk sağlığı sorunlarındandır. Sağlıklı ve yeterli gıdaya ulaşamamak, sağlıklı barınma koşullarının olmaması ve daha pek çok olumsuzlukla fiziksel ve ruhsal hastalıkların en önemli nedenidir. Sırf bu nedenle daha çok sağlık kurumuna başvurmak zorunda kalan bu yurttaşlarımızın sağlık haklarının ellerinden alınmasını kabul etmemiz mümkün değildir” dedi.

“Halkımızı sağlığıyla tehdit etmeyin”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Hazine ve Maliye Bakanı ve Sağlık Bakanı’na seslenen Aksaray, “Toplumdan nasıl böyle kopuk olabiliyorsunuz? Zenginden vergi almıyorsunuz, vergi borçlarını bir kalemde siliyorsunuz, teşvikler veriyorsunuz, 6500 TL geliri olanın gelirine göz dikip, 600 TL primi yatırmazsan, sağlığından olursun, diyebiliyorsunuz” şeklinde eleştiride bulundu. Aksaray, “Her gün daha çok yoksullaşan, ödeyecek gücü kalmayan halkımızı, sağlığıyla tehdit etmeyin. Sağlığa erişimde eşitliğin sağlanabilmesi, primi kadar değil, ihtiyacı kadar hizmetin sunulabilmesi için acilen vergi bütçesinden ücretsiz bir sağlık sistemi oluşturmanız şarttır” diyerek çağrıda bulundu.

Kaynak: Haber Merkezi

Etiketler :