“Yeni mezunlar mesleklerine Türkiye’de başlamak istemiyor”

“Yeni mezunlar mesleklerine Türkiye’de başlamak istemiyor”
 Muhabir
Genç Sağlık Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Tolga Çınar, genç sağlıkçıların mesleklerini yurt dışında yapma eğilimini değerlendirdi.

Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) verilerine göre, 2024 yılında 2 bin 692 doktor yurt dışında çalışabilmek için İyi Hal Belgesi aldı. Geçtiğimiz birkaç yıl önce yoğun bir şekilde hekim göçü yaşandı. Geçtiğimiz yıllara göre hekim göçündeki son durumu Genç Sağlık Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Tolga Çınar, değerlendirdi. Hekim göçünün geçmiş yıllardaki kadar yoğun olmadığını belirten Çınar, hekim göçlerinin sebeplerine dair açıklamalarda bulundu. Çınar, “Doktorların yurt dışına gitmek istemesi konusunda süreç hâlâ devam ediyor. Eskisi kadar yoğun olmasa da yurt dışına yönelme isteği sürüyor. Bunun temel nedeni çalışma şartlarının ağırlığı ve hak edilen ücretin alınamaması. Normal şartlarda yabancı ülkelerde bir doktor bir hastayla yarım saat ilgilenirken, Türkiye’de bir hastaya yalnızca 3 dakika ayrılabiliyor. Böyle olunca yaşanan en küçük bir yanlışlık doğrudan doktora yükleniyor. Bu nedenle tabip arkadaşlarımız burada kalmak istemiyor. Sağlık çalışanları Türkiye’de çalıştıklarının karşılığını alamıyorlar. Bu yüzden yurt dışına gitme eğilimi eskisi kadar olmasa da hâlâ devam ediyor. Şu an birçok meslektaşımız yurt dışına çıkmak için çaba gösteriyor. Maaşlarımız genel olarak Türkiye standartlarında yeterli değil. Bu nedenle en temel talebimiz maaşlarda artış yapılmasıdır” diye konuştu.

Hekimlerin çalışma şartlarına da değinen Çınar, hekim başına düşen hasta sayısının yüksekliğe dikkat çekti. Çınar, “Çalışma saatleri açısından tabiplerin mesai düzeni sabittir. Ancak bakmak zorunda oldukları hasta sayısı çok yüksektir. Bir doktor şu an bir mesai gününde 150-200 hasta görmek zorunda kalıyor. Bu da birkaç dakikada bir hasta bakmak anlamına geliyor. İki dakikada bir hastayla ilgilenmek yeterli olmuyor. Bu durum hastalar için de sakıncalı. İki dakikada kişinin derdini anlatması, tanının netleşmesi ve doğru bir tedavi verilmesi mümkün değil. Yeni mezunlar arasında, Türkiye’de mesleği hiç yapmadan doğrudan yurt dışı hayalleri kuranlar bulunuyor. Şu an gerek tabipler de gerek hemşireler de, yani tüm sağlık personelinde, işe başlamadan önce yurt dışına gitme planı yapan veya girişimlerde bulunan çok sayıda kişi var” ifadelerini kullandı.

Etiketler :