Eskişehir İl Başkanlarından seçim sonrası değerlendirme

Eskişehir İl Başkanlarından seçim sonrası değerlendirme
 Muhabir
31 Mart 2024 yerel seçimleri geride kalırken seçimin ardından partilerin Eskişehir İl Başkanları il değerlendirmelerini yaptı.

Türkiye gelecek beş yıl için yerel yöneticilerini belirlemek üzere 31 Mart 2024 Pazar günü sandık başına giderken Eskişehir’de Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışını açık ara farkla Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adayı Ayşe Ünlüce kazanırken, merkez ve kırsal ilçelerde değişimler yaşandı.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Çifteler Belediyesi’ni kaybederken, Büyük Birlik Partisi (BBP) kırsal ilçelerden Günyüzü’nü kazandı. Öte yandan İYİ Parti Eskişehir’de 3. Parti oldu. Yeniden Refah Partisi (YRP) ise Eskişehir’de oy oranını artırırken, Türkiye genelinde başarı sergiledi.

Seçimin ardından Eskişehir’de siyasi partilerin temsilcileri ilk yorumlarını yaptı. Parti temsilcilerinin yaptığı açıklamalarda ortak nokta bu seçimde vatandaşın, yaşanan sıkıntılı ekonomik süreç dolayısıyla bir ‘tepki’ ortaya koyduğu oldu.

YALAZ: BUGÜNDEN İTİBAREN CHP’NİN İKTİDAR YÜRÜYÜŞÜ BAŞLAMIŞTIR

CHP İl Başkanı Talat Yalaz, “Eskişehir’de büyük bir başarıya imza attık. Sonuç çok net bir sonuç oldu, Eskişehir kendisine yakışanı yaptı. Eskişehir mutlu, huzurlu bir şekilde yaşamayı tercih etti. Saha çalışmalarımızda vatandaşın bizim adaylarımızı tercih edeceğini görüyorduk ama çok daha fazla net sonuç oldu. Bize çok daha coşku ve partimizin geleceğiyle ilgili umut veren bir sonuç oldu. Bu süreçte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Türkiye’de de CHP olarak önemli bir başarıya imza attık. Bugünden itibaren CHP’nin iktidar yürüyüşü başlamıştır. Bir seçim biter bir seçim başlar. Sahada durmadan yorulmadan, örgütümüzle birlikte çalışarak bir sonraki seçimlere hazırlanmaya şimdiden başlayacağız ve bir sonraki seçimde CHP iktidarıyla bu çabamızı taçlandıracağız” diye konuştu.

ALBAYRAK: BU SEÇİM SONUCUNU DOĞRU OKUMAMIZ GEREKİYOR

AK Parti İl Başkanı Gürhan Albayrak, “Yoğun bir süreç geçirdik, sonucunda Eskişehir halkımız böyle uygun gördü. Kırmadan, dökmeden demokrasi şöleni içinde geçirdiğimiz bir seçim oldu. Kazanan başkanlarımızı tebrik ediyoruz. Sonuç şunu gösteriyor; Türkiye genelinde genel bir tepki olduğunu. Şu anda ekonomik anlamda zor bir süreçten geçiyoruz fakat bu sadece yapılan yanlış hareketlerden değil dünya bir pandemi döneminden geçti ve pek çok ülke dar boğazın içerisinde. Bu durum bizi de etkiledi ve etkilemeye devam ediyor. Türkiye bu süreçten muhakkak çıkacaktır fakat o zamana dek enflasyon sürecinde sıkıntılar oldu, tepkiden kastım da buydu. Seçim sonuçlarını parti binamızda takip ettik. Veriler ilk anda güzel geliyordu fakat daha sonra merkez mahallelerde ister istemez gelen sonuçlar etkiledi ve oranlarımız düşmeye başladı. Bu seçim sonucunu doğru okumamız gerekiyor. Cumhurbaşkanımız da ‘gerekeni yapacağız’ dedi. Bu konular muhakkak masaya yatırılacaktır” sözlerini kullandı.

ULUCAN: SEÇMENİN TERCİHİNE SAYGI DUYUYORUZ

İYİ Parti İl Başkanı Serdar Ulucan, “Parti ve adaylarımızla sahada gereken mücadeleyi verdik. Seçmenin tercihine saygı duyuyoruz. Tüm Türkiye’de de göründüğü gibi seçmen, emekli ekonomik sıkıntıların olduğu bu burhan döneminde, iki kutuplu düzende bir tarafa eğilmiş durumda. Katılım oranına da bakacak olursak 696 binden 560 bin seçmen katılmış, milletin ne kadar bıkkınlık ve burhanda olduğunu da bu şekilde görmüş oluyoruz bu tabloda. Önümüzdeki günlerde daha detaylı açıklamaları genel merkezimizle istişareler sonucunda yapacağız” dedi.

CANDEMİR: YEREL PROBLEMLERİN DEĞİL GENEL PROBLEMLERİN TARTIŞILDIĞI BİR SEÇİM OLDU

MHP İl Başkanı İsmail Candemir, “Vatandaş bir takdirde bulundu ve bu takdire saygı duymak gerek, seçilen arkadaşları tebrik ederim. Vatandaşa rağmen siyaset yapamazsınız. Bu yerel seçimde yaşadığımız en büyük sıkıntı belki de yerel problemlerde ziyade genel problemlerin tartışıldığı bir seçim olmasıydı. Katılım oranı da uzun zamandır en düşük katılımlardan biriydi, bunu bir tepki olarak da görebiliriz. Bunları siyasi partiler olarak incelememiz gerekiyor. Şu an baktığımızda yaşanan ekonomik sıkıntılar ön plana çıktı. Kazanma anlamında değil ama fark anlamında eminim bu sonuçları kimse beklemiyordu. Bizim sahada gördüklerimizle sonuçlar çok farklı çıktı. Çifteler’i kaybetmeyi de beklemiyorduk” yorumunda bulundu.

ULUPINAR: SEÇİM SONUCU CHP’NİN BAŞARISI DEĞİL CUMHUR İTTİFAKI’NIN BAŞARISIZLIĞI

Büyük Birlik Partisi (BBP) MKYK Üyesi Ahmet Ulupınar, “Sandık bir demokrasi, sakin bir seçim süreci oldu. Bu seçimlerde katılım çok düşük kalmış yüzde 78’lerde, yaklaşık 7 milyon bir seçmen sandığa gitmemiş. Bunun da çoğunun Cumhur İttifakı seçmeni olduğunu düşünüyorum. Ülkedeki mevcut ekonomik durum, emeklilerin mevcut hali bu seçimlerde vatandaş çok ciddi bir şekilde mesajını verdi. Kazanan herkesi tebrik ediyorum fakat bu birebir CHP’nin başarısı değil de Cumhur İttifakı’nın başarısızlığı olduğu bir sonuç. Cumhur İttifakı ilkelerine uysaydı sonuç biraz daha farklı olurdu. Bizim açımızdan süreci iyi geçirdik. Odunpazarı’nda geçtiğimiz seçim aldığımız oyu ikiye katladık. Günyüzü’nü ciddi bir farkla kazandık. Umarız gelen partiler partizanlık yapmaz memlekete hizmet etmek ister fakat ben bu seçimlerde Eskişehir’in kazandığını düşünmüyorum. Sonuç olarak Türkiye siyasetinde bütün kartlar yeniden karıldı yeniden dağıtılacak. Hiçbir şey eskisi gibi olmaz ve ben 2026’da bir seçim bekliyorum” ifadelerini kullandı.

MANDACI: 2028 SEÇİMLERİNDE YENİDEN REFAH PARTİSİ İKTİDARA NAMZET BİR PARTİ OLACAK

Yeniden Refah Partisi (YRP) İl Başkanı Osman Mandacı, “Türkiye’de 3. Parti olduk, bu bizim için çok önemliydi. Çünkü daha önceki seçimlerde yüzde 3’e yakın bir oy almıştık ve bize sürekli şu söyleniyordu; ‘ittifakta olmasaydınız burasını alamazdınız.’ Dolayısıyla biz de ittifak dışında, bütün engellemelere ve zorlamalara, her türlü karalama kampanyalarına rağmen Türkiye genelinde 6,2 oy alarak rüştümüzü bir kez daha ispat etti. Bundan sonra 2028 seçimlerinde Yeniden Refah Partisi iktidara namzet bir parti olacak. Eskişehir’de bir algı operasyonu yarattılar, yine de oylarımızı artıran bir partiyiz. Bir AK Parti-CHP çekişmesi vardı fakat yine de umduğumuz oyları almasak da oy oranımızı artırdık. Seçimler sonunda AK Parti’nin beklenen sonucu çıktı. Bence onlar için hüsran oldu. 6 tane ilçeleri vardı 2 taneyi daha kaybettiler, ellerinde küçük ilçeler kaldı. Seçmenin kararı bu şekilde. Siyasiler seçime kadar meydanlarda, seçmenler de 1 Nisan’da konuştu” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum