Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Başkanı Süleyman Bakal dernek binasında yaptığı açıklama ile ilk ve orta dereceli okullarda ücretsiz yemek verilmesi için çağrıda bulundu.
“Tost ve ayran ana yemek olmamalı”
Bakal, “Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tarafından uygulanan Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PİSA) 2025 sonuçları açıklandı. Türkiye fen bilimlerinde 15, okuma becerilerinde 18, matematikte 11 basamak birden yükseldi. Bu önemli başarıyı; emeği geçenleri kutlar ve çok teşekkür ederiz. Fırsat adaletinin sağlanması için; bir öğün yemek verilmelidir. Çocuklarımız geleceğimizin teminatıdır. Çocuklarımızın sağlıklı gelişimi ve başarısında sağlıklı beslenmesinin yadsınamaz önemi vardır. Kahvaltı yapamadan, yemek yemeden okula giden çocuklarımızın ikinci dersten sonra boyunlarının büküleceği açık bir gerçekliktir. Tost ayran ana yemek olmamalıdır. En düşük tost, ayran fiyatının 130 TL olarak açıklandığı göz önüne alınırsa, bazı öğrencilerimizin tost ve ayrana erişimi bile, aile bütçesi için önemli bir gider haline gelmektedir” diye konuştu.
“Bir öğün ücretsiz kahvaltı yemek verilmeli”
Kalkınmanın en önemli itici gücünün insan faktörü olduğunu aktaran Bakal, alt yapı yatırımlarına büyük kaynaklar ayıran devletin Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) uhdesinde bulunan ilk ve orta dereceli okullarda tüm öğrenci, öğretmen ve okul çalışanlarına bir öğün ücretsiz kahvaltı yemek verecek kudret ve kabiliyette olduğunun altını çizdi. Bakal,”Demografik veriler, nüfus artış hızında alarm vermektedir. Nüfus artış hızındaki düşüş; çocuklarımızın daha iyi beslenmesinin, sağlıklı bir beden ve ruh yapısıyla gelişimlerini devam ettirmelerinin önemini arttırmaktadır. PİSA puanlarının istikrarlı bir şekilde yükselmesi ve ülkemizin geleceği için; MEB uhdesinde bulunan ilk ve orta dereceli okullarda tüm öğrenci, öğretmen ve okul çalışanlarımıza bir öğün ücretsiz kahvaltı yemek verilmelidir” sözlerini kaydetti.




