Erken Tanıyla Kuzum Ölmesin projesi için Eskişehir İl Tarım Müdürlüğü ile Eskişehir Bilecik Veteriner Hekim Odası iş birliği yaptı. Protokol töreninde konuşan Eskişehir İl Tarım Müdürü Yüksel Çil, “600 bin Türk lirası değerinde ödenekle bakanlığımızca onaylanan bir projemiz. Bu projemizi Eskişehir ilinde 5 ilçemizde uygulayacağız” dedi.
''5 ilçemizde bu projeyi uygulayacağız''

600 bin lira bütçe tahsis edilen projenin detaylarını ifade eden Eskişehir İl Tarım Müdürü Yüksel Çil, proje ile ulaşılmak istenen hedeflerini anlattı.
Çil, “Erken Tanı İle Kuzum Ölmüyor projesi. Projeyi Hayvan Sağlık Şube Müdürlüğümüz hazırlamış ve bakanlığımızın büyük katkısını gören bir projemiz. Yaklaşık 600 bin Türk lirası değerinde ödenekle bakanlığımızca onaylanan bir projemiz. Bu projemizi Eskişehir ilinde 5 ilçemizde uygulayacağız. Bu ilçelerimiz, Günyüzü, Sivrihisar, Seyitgazi, Çifteler Tepebaşı olmak üzere 5 ilçemizde bu projeyi uygulayacağız. Projemizdeki esas amacımız şudur. Özellikle doğan kuzularımızın ilk 1 aylık süreç içerisinde ölümleri yaklaşık Eskişehir geneli Türkiye'nin ortalaması bu ortalama Eskişehir genelinde yüzde 5 ve yüzde 10 aralığında kuzu ölümleri gerçekleşiyor. Bu büyük başta da buzağı ölümleriyle karşımıza çıkıyor. Bu ciddi bir rakam. Eskişehir genelinde 1 milyon 250 bin yakın kayıtlı kuzularımız, şey koyunlarımız var ki ortalama 700 binle 800 bin bandında Eskişehir'de kuzu doğuyor. Bunların ölüm oranlarını hesaplarsanız yüzde 5 ile yüzde 10 aralığında yaklaşık 40 binle 60 bin arasında kuzu ölümleri oluyor. Ciddi bir rakam. Böyle bir düşünce oluştu. Sağ olsun arkadaşlarımız da bu projeyi yazdılar. Proje onaylandı ve şu anda uygulama aşamasında. En azından erken tanı ile hangi özellikli kuzu ishallerinde erken tanı ile kuzularımızın hastalığını teşhis edeceğiz ve ölümlerin yüzde 50 yüzde 60 oranında azaltılacağını öngörüyoruz. Ciddi bir rakam” şeklinde konuştu.
''Türkiye'de bir ilk''

Projenin Türkiye’de bir ilk olduğunun altını çizen Çil, projeyi tüm Türkiye’ye yaymak istediklerini vurguladı.
Çil, “Bu ilk kez Türkiye'de Eskişehir tarafından uygulanıyor. Benzer projeler belki büyükbaş hayvanlarda buzağılarda uygulanmış olabilir ama kuzularda ilk Eskişehir'de uyguluyoruz. Tabii bu projeyi uygularken de il müdürlüğümüz çalışanlarının yanında serbest veteriner hekimlerden de destek alacağız. Bu veteriner hekimler odasıyla beraber kamu çalışanlarımızla beraber koordinasyon içerisinde bütün kitlelere ulaşmak kaydıyla şimdi ben az önce size şunu söyledim. 5 ilçede uygulayacağız dedik ancak bunu biz Eskişehir geneline yayarak Türkiye'ye örnek olmak istiyoruz. Bu ciddi kuzu kayıtlarını önlersek bir nebze şunu yapmış oluruz. Biz bir kere üreticimize destek vermiş oluruz. Ekonomik kayıplarımızı önlemiş oluruz ve hayvancılığımızın gelişmesine bir nebze de katkıda bulunmuş oluruz” sözlerini kaydetti.
''Türkiye'de pilot merkez olarak tescilledik''
Eskişehir Bilecik Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Erdinç Yuva, projenin 5 ilçede devreye alınacağını söyledi.
Yuva, “Doğum anından itibaren bulunduğu ortam gereği bazen ishal olarak gördüğümüz durumlar ortaya çıkıyor. Bu ishali biz belki dışarıdan baktığımızda yalın ve sade görebiliyoruz ama aslında bizim veteriner hekim olarak baktığımızda Escherichia coli, rotavirüs, koronavirüs ve Cryptosporidium dediğimiz başta bizim için en tehlikeli hastalıklar bunlar. Bu hastalığın bizim hızlı bir şekilde teşhis etmemiz gerekiyor. Burada da saha ortamında da bizim için en önemli konu hastalık kitleleridir. Bakanlığımızın da sunmuş olduğu 600 bin lira destek ile şu anda bunların hepsi sağlanmış durumda ve senin karşılığında da bunlar bitmiş olarak çıkıyoruz. Ve biz burada 5 ilçemizde bu projeyi devreye alarak Türkiye'de bir pilot merkez olarak da bunda tescillemiş oluyoruz” ifadelerini kullandı.





