Gözlük fiyatları katlanarak artıyor!

Gözlük fiyatları katlanarak artıyor!
 Muhabir
Optik gözlük cam ve çerçeve fiyatları döviz kuruna bağlı olarak katlanarak artarken SGK ödeneğinin artmaması büyük bir problem olmaya devam ediyor.

2024 yerel seçimleri sonrası döviz ve altın piyasasında ciddi bir yükseliş beklenirken, döviz kurunda yaşanan yükselişlerden etkilenen sektörlerden biri de gözlük sektörü. Döviz, gümrük vergisi ve akaryakıt gibi gözlük fiyatlarındaki artış sebeplerini sıralayan sektör temsilcilerinin, yakındıkları bir konu da uzun yıllardır optik gözlük cam ve çerçevede SGK ödeneğinin artmaması.

ÖNCELİK SAĞLIK MI? FİYAT MI?

İlk olarak gözlük satış fiyatlarında başta mağazanın konumu, çalışan personel sayısı gibi faktörlerin de etkili olduğunu kaydeden gözlükçü esnafı Ediz Elmas, fiyatlardaki ana belirleyici unsurun döviz olduğunu söyledi. Elmas, şöyle devam etti:

“Optik ürünlerde en düşük çerçeve-cam fiyatlarımız 600 TL’den başlıyor fakat marka, model, hammadde, camların firmaları, yazılımları, üretim yeri gibi faktörlere bağlı olarak 80 bin liraya optik bir cam ve 100 bin liraya çerçeve de bulabilirsiniz. Yerli üretim yapan firmalarımız var ama hammadde ithal olduğu için bunlar kurla gelen ürünler. Kur artış sergilediğinde biz de etkileniyoruz, çünkü ürünün maliyeti artıyor. Kurun 3 lira olduğu zamanda alınan bir çerçeveyle 35 lira olduğu zamanda alınan bir çerçeve aynı olmayacaktır. Fiyatlar gün geçtikçe artıyor. Dövizin yanında piyasada dengeler değiştiği zaman, asgari ücret güncellendiği zaman da maliyetler de artıyor ve dolayısıyla vatandaşa da yansıyor.”

“DEVLET DESTEĞİ ARTIRILMALI”

Yıllardır bir problem olarak karşımıza çıkan ve çözüm üretilmeyen optik cam-çerçeve alımlarındaki devlet desteğinin çok düşük seviyelerde kalması konusunda konuşan Elmas, “Optik cam ve çerçeveye ödenen katkı payları çok komik rakamlar. 35 liralık bir cam desteği var. Camın numarasına göre bu fiyatlar artıyor fakat yine de çok düşük kalıyor. Çerçeve içinse devletin 115 TL bir desteği var ama 115 TL’ye bir ürün gelişi yok bizlere. Devletin bu konuda çalışma yapması, fiyatlara göz gezdirmesi ve düzenleme gerekiyor. 10 sene önce çerçeve-cam toplam desteği 50 liraydı ve o zamanda 50 liraya bir gram altın alınabiliyordu. Şu an destek 150 lira ama şu an bir gram altın 2 bin liranın üzerinde. Devletin bir gram altın ücreti vermesi lazım ki o fiyatlara bir gözlük alınabilsin. 10 yıldaki uçurum bu şekilde” ifadelerini kullanarak yetkililere çağrıda bulundu.

“MARKA ÇERÇEVE YERİNE NİTELİKLİ CAM TERCİH EDİLMELİ”

Son olarak vatandaşların optik gözlük çerçeve ve cam seçerken dikkat etmesi gerektiği noktaları aktaran Elmas, “Vatandaşlar çerçevede markaya takılmak yerine, işlevsel ve uygun fiyatlı çerçevelere yönelip asıl ihtiyacı olan, görüşünü artırabilecekleri camlara yönelmeliler. Cam kaliteli olmalı. Üst düzey bir çerçeve yerine, nitelikli bir cam alırlarsa tüketici için fiyat performans ürünlerin tercih edilmesi gerekiyor. Bir de şöyle bir yanılgı var ‘marka en iyisidir’. Hayır değil, çünkü 10-15 sene önce üretilen bir çerçeveyle şu anda üretilen çerçeve aynı kalitede olmayabiliyor. Maliyetler arttıkça malzemeden çalınmaya başladı” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.