“Köy Enstitüleri modeli yeniden hayata geçmeli”

“Köy Enstitüleri modeli yeniden hayata geçmeli”
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Eskişehir Şube Başkanı Cihan Taşar, Köy Enstitüleri’nin kuruluş yıl dönümü dolayısıyla basın açıklaması yaptı.

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Eskişehir Şubesi, kuruluşlarının 84. yılında Köy Enstitülerinin fikir babası Büyük Atatürk’ü, dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’yü, kurucuları Hasan Âli Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç’u, Köy Enstitülü öğretmenleri minnet ve şükranla anarak Köy Enstitüleri’nin önemini vurguladı.

ADD Eskişehir Şube Başkanı Cihan Taşar, “Köy Enstitüleri’nin dünyada eşi, benzeri görülmemişti, tamamen yerli ve milliydi. Atatürk’ün 1936’da askerliğini çavuş ve onbaşı olarak yapmış gençlerle başlattığı Köy Eğitmenleri atılımının devamı olan Köy Enstitüleri, üretilen ‘eğitim içinde iş, iş içinde eğitim’ modeli ile ‘okul yapan okullar’ olmak üzere açıldı” dedi.

Enstitülerin yok edildiğini aktaran Taşar, “Köy Enstitüleri 1946’da Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’in görevden alınması ile ağır darbe yedi. Yerine getirilen Reşat Şemsettin Sirer tarafından önce haftalık öğrenci- öğretmen değerlendirme toplantıları ve uygulamalı dersler kaldırıldı. Ardından Köy Öğretmen Okullarına dönüştürülen bu irfan yuvaları Demokrat Parti iktidarında, 27 Ocak 1954 tarihinde kapatıldı. Halkı cahil bırakıp biat kültürüne tutsak ederek emek sömürülerini sürdürmek isteyen akıl ve bilim düşmanı güruh ne yazık ki, sonunda amacına ulaştı, enstitüler yok edildi” ifadelerini kullandı.

“ORTA ÇAĞ ZİHNİYETİ CUMHURİYET’İN BİLİM IŞIĞIYLA YENİLGİYE UPRATILABİLİR”

Taşar, “Günümüz Kemalist Devrimcilerinin en önemli görevlerden biri de bu özgün eğitim modelini çağımız koşullarına uyarlayarak yeniden hayata geçirmek olmalıdır. 4+4+4 ucubesi ile kesintisiz temel eğitimi boğazlayan, ‘taşımalı eğitim’ adı verilmiş ne olduğu belli olmayan sistemle köy okullarını kapatıp halkımızı tarikatlara ve imamlara mahkum eden, asırlardır milletimizin başına bela olmuş bu Orta Çağ zihniyeti, ancak çocuklarımız yeniden Laik Cumhuriyet’in bilim ışığına kavuşturularak yenilgiye uğratılabilir” sözleriyle günümüz eğitim sisteminde Köy Enstitüleri ruhunun var olması gerektiğine değindi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.