Sabah akşam aynı çile

Sabah akşam aynı çile
 Şehrin ortasından geçen çevreyolu, her geçen gün daha da içinden çıkılmaz bir noktaya doğru ilerliyor. Eskişehirlilerin gün içerisinde yarattığı yoğun trafik, transit geçen binlerce araçla da birleşince, çevreyolu artık...

 


Şehrin ortasından geçen çevreyolu, her geçen gün daha da içinden çıkılmaz bir noktaya doğru ilerliyor. Eskişehirlilerin gün içerisinde yarattığı yoğun trafik, transit geçen binlerce araçla da birleşince, çevreyolu artık yükünü taşıyamaz hale geliyor.


 


Eskişehir’in doğu ve batı istikametince uzanan ve yol boyunca yoğun olarak kullanılan pek çok kurum ve kuruluşun olduğu çevreyolu artık imar yolundan farksız hale geldi. Hastanelerden AVM’lere, organize sanayiden havalimanı, otogar, emniyet müdürlüğü ve üniversitelere kadar onlarca yere ulaşabilmek için bu yolu kullanmak zorunda kalan Eskişehirliler, sabah akşam aynı çileyi çekmekten artık usandı. Vatandaşlar yeni bir çevreyolunu dört gözle bekliyor.


Eskişehir’in en önemli eksikliklerinden olan yeni çevreyolu ihtiyacı artık elzem olmaya başladı.


Şehrin orta yerinden geçen çift şeritli çevreyolu, artan ihtiyaçlar nedeniyle Kemal Unakıtan döneminde üçer şeride çıkarılmış ve tüm kavşaklar batçıkla donatılmıştı. O günlerde yapılan bu düzenleme çevreyolundaki trafiği biraz olsun azaltmış ancak ilerleyen süreçte bu da yetmemeye başlamıştı.


Aradan geçen süre içerisinde hem şehirdeki otomobil sayısındaki artış, hemde Eskişehir’den geçen araç sayısının çok daha fazlalaşması, çevreyolunun yükünü daha da artırdı. Bununla birlikte çevreyolu kenarında pek çok yeni yatırımın yapılması da, bu yolun daha sık kullanılır hale gelmesine neden oldu.


çİLE SABAH BAŞLIYOR


Batıkent kavşağından başlayarak organize sanayi çıkışına kadar uzanan 12 kilometrelik bölümde yer alan pek çok kurum ve kuruluş nedeniyle bu yolu kullanmak zorunda kalan Eskişehirliler daha sabah saatlerinden itibaren çileyi yaşamaya başlıyor. Organize Sanayiye giden binlerce işçinin kullandığı yol üzerinde ayrıca yine sıkça kullanılan onlarca kurumun yer alması, yoğunluğu adeta ikiye katlıyor. özel, devlet ve şehir hastanelerinin bu yol üzerinde bulunması, Anadolu üniversitesi, TEI, Emniyet Müdürlüğü, Vergi Dairesi, Fuar Merkezi ve Hava İkmal Bakım Komutanlığı gibi kamu kurumlarının yine bu yol üzerinde olması, ESTü, havalimanı ve otogar kavşaklarının da çevreyolu üzerinde olması trafik yükünü kat be kat artırıyor. Bu kurumlara gitmek isteyen onbinlerce Eskişehirli, daha sabahın ilk ışıkları ile yoğun bir trafikle karşılaşıyor. Gündüz saatlerinde AVM’ler başta olmak üzere özel kurumları kullanmak isteyenler de yine bu yoldaki trafiğe dahil olmak zorunda kalıyor.


üZERİNE BİR DE TRANSİT GEçEN ARAçLAR EKLENİYOR


Zaten Eskişehirliler için yetmeyen yolun kapasitesine bir de Eskişehir’den geçen araçlar ekleniyor. İstanbul, Kocaeli, Sakarya ve Bursa gibi önemli merkezlerden gelen, komşu Bilecik ve Bozüyük’ten de bu yola katılan binlerce otomobil, kamyon ve tır sadece yoğunluğu değil kaza riskini de en üst seviyeye çıkarıyor. Başkent Ankara’ya bu yol aracılığı ile bağlanılması ve şehirler arası  önemli bir geçiş bağlantısı olması, çileyi Eskişehirliler için çekilmez hale getiriyor.


GECE SAATLERİNDE BİLE AYNI SORUN


Tüm bu nedenlerden dolayı sabah saatlerinde yaşanan yoğunluk, akşam saatlerinde adeta tavan yapıyor. Mesai çıkışları ile birlikte başlayan çevreyolundaki çile gece geç saatlere kadar devam ediyor.


çevreyolu üzerinde kamyonlar, otobüsler ve tırlar arasında, işlerine gitmeye çalışan Eskişehirli sürücüler ise, Eskişehir için neden hala bir çevreyolu yapılamadığını soruyor. Bu meselenin kentin uzun süredir gündeminde olmasına rağmen ve yol yapımı konusunda hassas bir iktidar bulunmasına rağmen şehre bir yeni bir yolun neden çok görüldüğünü soran vatandaşlar, artık bu konuda harekete geçilmesini istiyor. Eskişehirliler ayrıca çevreyolu üzerinde bir raylı sistem kurulmasının, yoldaki yükü hafifleteceğini de öne sürüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.