"Yine bir intihar haberiyle sarsıldık"

“Yine bir intihar haberiyle sarsıldık”
 Bu acı haberin Bursa’da bir asistan hekimden geldiğini vurgulayan Kadın Sekreter Burcu Keleş, “Farklı illerden gelen haberler ile birlikte ele alındığında ne yazık ki yine derin bir sorunla karşı karşıyayız. Bilindiği gibi...

 


Bu acı haberin Bursa’da bir asistan hekimden geldiğini vurgulayan Kadın Sekreter Burcu Keleş, “Farklı illerden gelen haberler ile birlikte ele alındığında ne yazık ki yine derin bir sorunla karşı karşıyayız. Bilindiği gibi asistan hekimler; çok zor bir sınavda yüksek puanlar aldıktan sonra Tıp Fakülteleri’nde onlarca branşta yoğun bir akademik eğitim almaya çalışan, bir taraftan da ağır koşullarda çalışmak durumunda kalan arkadaşlarımızdır. Uzun ve yorucu bir Tıp Fakültesi eğitimi üzerine sevdikleri alanda kendilerini geliştirip uzmanlaşmak, akademik olarak ilerlemek amacıyla zorlu bir yola çıkmışlardır. Ancak giderek artan şekilde bu yolculuk onlar için tam bir karabasana dönüşmektedir” dedi.


Ülkede derinleşen sorunların asistan kişilerin akademik eğitimine, güncel pratiklerine ve çalışma ortamlarına etkisinin en hafif deyimle bile yıkıcı sonuçlara yol açtığını kaydeden Keleş, “Bu günlerde çok sayıda tıp fakültesinde asistan hekimlerin çığlığı basın yayın organları üzerinden duyulmaya başlanmıştır. Yaygın mobbing uygulamaları, ağır nöbetler, çok uzun çalışma saatleri, düşük ücretler, angaryalar, bilimsellikten öteye bir baskı aracına dönüşmüş kıdem ya da hiyerarşi ilişkileri asistan hekimleri adeta hayatından bezdirmiştir. Yine pandemi süresince Tıp Fakültelerinde en ön safta mücadele edenler; en ağır çalışma koşullarına, şiddete, baskıya, mobbinge maruz kalanlar da onlar olmuştur. Emeğinin gerçek değerini alamayan nitelikli bir akademik eğitim adına umduğunu bulamayan hakkını hukukunu korumak adına hiçbir dayanağı olmayanlar yine onlardır. Neredeyse 36 saat hiç uyumadan çalışmak zorunda bırakılmalarına rağmen düşük ücretlere, açlık ve yoksulluk sınırına mahkûm edilenler onlar olmuştur. İnsanlık dışı bir çalışma ortamına maruz bırakılan, ötelenen, dışlanan onlar olmuştur. Asistan hekimlerin eğitimlerini tamamlamak ve uzman olmak adına, bu baskıya, zorluğa, angaryaya ses çıkarmamaları “gelecek” adına çekilenlere katlanmaları beklenmektedir. Durumun katlanamaz boyutlara geldiğini; çok sayıda asistan hekimin eğitimini tamamlamadan istifa ettiğini, birçoğunun önemli sağlık sorunları yaşadığını biliyoruz. Son günlerde haberlerini aldığımız intihar vakaları sorunun ne boyutta olduğunu açıkça gösteriyor” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.