Dünyanın örnek aldığı bir üniversiteyiz

Dünyanın örnek aldığı bir üniversiteyiz
Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, gazetemize yaptığı özel açıklamalarda, üniversitenin hedefleri ve yaptığı çalışmalar hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Anadolu Üniversitesi’ni dünya üniversitesi yaptıklarını...

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, gazetemize yaptığı özel açıklamalarda, üniversitenin hedefleri ve yaptığı çalışmalar hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Anadolu Üniversitesi'ni dünya üniversitesi yaptıklarını ve hedeflerini büyük tuttuklarını anlatan Rektör Prof. Dr. Aydın, özellikle yeni kurulan dijital eğitim sisteminin AÜ'yü gözde bir üniversite haline getireceğini iddia etti.

HEDEF PROJELER
Beraberinde Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Ziya Özgür, Açıköğretim Fakültesi (AÖF) Dekanı Prof. Dr. Kerim Banar, AÖF Dekan Yardımcısı Yard. Doç. Dr. Sinan Aydın, Kurumsal İletişim Koordinatörü Prof. Dr. Ferruh Uztuğ, Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Yard. Doç. Dr. Berrin Özkanal, Uzman Seda Akpınar ile birlikte gazetemize açıklamalarda bulunan Rektör Aydın, ilk olarak geliştirdikleri projeler ile ilgili bilgiler verdi.
Açıköğretim, havacılık, raylı sistemler ve özel eğitimler konularına odaklandıklarını söyleyen Prof. Dr. Davut Aydın; "Bu sektörleri öncelik olarak aldık. Proje yaptık, Devlet Planlama Teşkilatına sunduk. Havacılık ve Raylı Sistemler Test Merkezi projelerimiz onaylandı. Test Merkezi Projesi 240 Milyon TL'lik bir proje. Düzgün şekilde devam ediyor. 60 kişi önümüzdeki günlerde Çek Cumhuriyeti'ne konuyla ilgili gidecek. Bu iş için kullanılmak üzere insan gücünü getireceğiz." Diye konuştu.

AÖF'DE YENİ SİSTEM
1,5 Milyona yakın kayıtlı öğrencisi bulunan Açıköğretim Fakültesi ile ilgili kurulan yeni eğitim sistemi ile ilgili olarakta bilgiler veren Rektör Aydın şunları söyledi; "Açıköğretim'de söylendiği gibi kolay geçme diye bir şey yok. Yeni bir sisteme geçtik. 44 programda 1037 derste yeni bir sistem ortaya koyduk. Kurduğumuz bu sistemi yurt dışından örnek alanlar da var. Artık öğrenci ile bire bir iletişim kurar hale geldik. Son 3 yılda öğrenci sayımızda artış var. Bu dönemde 1 milyon 300 bin öğrenci kayıt yenileme işlemi yaptı. 500 olan kitap sayısı 1037'ye çıktı. Kitapları Türkiye'deki yazarlara dağıttık. 26 Milyon kitap dağıtmak gerekti. Bu iş lojistiğinden, kağıdına ve basımına kadar 100 Milyon TL'lik maliyet getiriyordu. Bu yüzden dijital ortama geçelim dedik. Kitaplar internet ortamında kolayca indirilip okunabilecek. Şu an 14 milyon kişi basılı kitapları internetten indirdi. Öğrencilerimiz AÖF bürolarına gelmeden tüm işlerini, bilgisayar başında yapabilecek. Bugün yaşanan kitap sorunu ise 5 Nisan'a kadar hallolacak."

30 FARKLI ÜLKEDE EĞİTİM HİZMETİ
YÜRÜTEN DÜNYANIN ÖRNEK ALDIĞI
ÜNİVERSİTELERDEN BİRİYİZ
Yeni sistemin getirdiği avantajları sıralayarak sözlerine devam eden Rektör Aydın daha sonra şunları söyledi; " Kurduğumuz sisteme 136 ülkeden insanlar giriyor. Öğrencilerimiz sistem sayesinde tüm derslerini karşısında bulacak. Bu yıl ilk aşamada 150 kitabı elektronik kitaba dönüştürüyoruz. Ardından di-ğer derslerimizi de bu platforma taşı-yacağız. 3 yılın sonunda kâğıt diye bir şey kalmayacak. Anadolu Üniversitesi olarak e-öğrenme seferberliği ile bir ilke daha imza atıyoruz. Türkiye'deki örgün üniversiteler için de yeni bir model kurmuş oluyoruz. E-öğrenme ile Türkiye'de yükseköğretimin ufkunu geleceğe taşıyoruz. Açıköğretim sistemi dâhil toplam 17 bin 680 ders elektronik ortama taşınıyor. Anadolu Üniversitesi artık elektronik ortamda Harvard ve Standford Üniversiteleriyle komşu oluyor. Günümüzde, bilgi ve iletişim teknolojilerini en ileri seviyede kullanan bir buçuk milyon öğrenciye sahip dünya-nın 'mega üniversiteleri' arasında ilk üç içindeyiz. Kıbrıs'tan Bakü'ye, Brüksel'den İngiltere'ye kadar 30 farklı ülkede eğitim hizmeti yürüten dünyanın örnek aldığı üniversitelerden biriyiz. Küresel bir dünya Üniversitesi olarak, Türk yükseköğretimindeki her iki öğrenciden birinin mensubu olduğu Anadolu Üniversitesi adına, bugün geldiğimiz noktada yeni bir hamlenin daha müjdesini vermek istiyorum. Artık öğrencilerimiz dersaneye gitme ihtiyacı duymayacaklar. Yabancı öğrencilerin de bu sisteme dahil olması için uğraşıyoruz. Ve bunu yapacağız. 100 bin yabancı öğrencinin sisteme dahil olup 100 Milyon Dolarlık bilgi ihracatını yapacağız."

FATİH PROJESİNE AÜ KATKISI
Devletten tek kuruş kaynak almadan bunca işi yaptıklarını, kendi kaynaklarını yarattıklarını söyleyen Rektör Aydın, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan Fatih Projesi'ne de dahil olduklarını anlattı. Aydın; "Fatih projesinin sonuçlarını da incelemesini biz yapıyoruz. Dağıtılan tabletlere konulacak olan dersleri de biz hazırladık. Bunun için 150 kişi 30 bin saat boyunca çalıştı. Tabletlerin içerisinde Anadolu Üniversitesi'nin kitapları girdi." Dedi.

SANAYİ İŞBİRLİĞİ ARTACAK
Sanayi Üniversite işbirliği için önemli projelerin de varlığından söz eden AÜ Rektörü Prof. Dr Davut Aydın; "Sadece birkaç ülkenin kullandığı askeri gece görüş detektörlerinin çiplerini biz üretiyoruz. Bu cihazları Türkiye'ye satmıyorlar. Ama biz üretimini başlattık ve teslim ediyoruz. Denizaltı algılama sistemlerini de burada yapıyoruz. Sanayi ile olan işbirliğini kurumsallaştırmak gerekli. Bu yüzden Araştırma İnovasyon Merkezi'ni kurduk. Proje odaklı staj uygulamasına geçtik. Uygulanmaya da başlandı. Bundan sonra kapsamını genişletmek istiyoruz. Bunun için de 400 Milyon maliyetli 400 adet proje geliştirildi. Anadolu Üniversitesi artık çok önemli bir araştırma üniversitesi olarakta ortaya çıkacak" ifadelerini kullandı.

ÜÇÜNCÜ ÜNİVERSİTEYE KARŞI DEĞİLİZ
Sözlerine AÖF hakkındaki kötü algıyı değiştireceklerini söyleyerek devam eden Rektör Aydın, konuyu daha sonra kurulması planlanan üçüncü üniversiteye getirdi. Rektör Aydın; "Üçüncü üniversiteye karşı olduğumuz yönünde de söylentiler var. Biz sadece bu işin fizibilitesinin çok iyi yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Her şey çok iyi düşünülmeli, planlanmalı ve ortaya kaliteli bir şey çıkmalı. Bu konuda doğru fizibilite hayati derecede önemlidir" dedi.

YENİDEN ADAYIM
Prof. Dr. Davut Aydın açıklamalarında üniversite yönetimi için yeniden aday olmayı düşündüğünü de ifade etti. Hedeflerini büyüten ve her geçen gün bu hedeflerine doğru yürüyen Anadolu Üniversitesi için hizmete yeniden talip olduğunu belirten Prof. Dr Davut Aydın; "Ekibimizle yola devam etmek niyetindeyiz" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.