2021'de İş ve Teknoloji Yönelimleri - 3

 Teknolojik alanda yapay zekâ, robotik, Nesnelerin İnterneti ve endüstriyel otomasyon uygulamaları hızla çeşitlenip çoğalıyor. 2021 ve sonrasında yapay zekâ ve endüstriyel otomasyon teknolojilerinde hızlı büyümeye eşlik eden talep artışı göreceğiz. Teknolojik uygulamalar çoğalırken bu alanda nitelikli insan gücüne olan ihtiyaç da artacak. Bu bağlamda her ülkede robotik sektöründe yer alan girişim ve şirketlerin önemi giderek artacak.


 


Sanallaştırma ile görselleştirmenin artan önemine daha çok tanık oluyoruz. Sanal gerçeklik (SG) ve artırılmış gerçeklik (AG) teknolojileri her alanda kullanımı artıyor. Bu alanlarda biteviye yeni uygulamalar ve araçlar geliştiriliyor. Covid-19 salgını, daha az temasa ihtiyaç bırakan zorlamalarıyla bir yandan robotiği teşvik ederken diğer yandan sanal ve artırılmış gerçeklik uygulamalarının da önünü açtı. Bu ilgi çekici teknolojiler eğlenceden iş amaçlı çalışmaya kadar pek çok alanda günlük yaşamın bir parçası oldu. Gerçekten Covid-19’un gelişi, işletmelerin işbirliği ile uzaktan çalışma modeline döndükçe bu teknolojilerin daha fazla benimsenmesine neden oldu.


 


Sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojileri, tüm sektörlerde şaşırtıcı bir dönüşüm için adeta taze kaynak oldu. Bu teknolojilerle birlikte 2021 ve sonrasında iç mekânda sanal gezinme ve konumlanma, uzaktan yardım, yapay zekânın SG ve AG ile bütünleşmesi, mobilite, sanal spor etkinlikleri, göz ve yüz izleme gibi uygulamalar daha da yaygınlaşacak.


 


Değinilen bu teknolojilerin kolay gelişimi, teknolojik araçların adeta ‘pranga’ olarak kabul edebileceğimiz kablolarından kurtulmasına bağlı… Bunu sağlayacak olan gelişmelerin başında 5G teknolojisi geliyor. 5G ile hem iletişim yoğunlaşıp hızlanacak hem de mekân içi kablolamadan kurtulmak büyük ölçüde mümkün olacak. 5G ağının büyümesi sayesinde genişleyen İnternet bant genişliği ile daha kolay iletişim imkânı oluşacak.


 


Mobilite kavramı pek çok farklı unsur içeriyor. Kullanmakta olduğumuz ağlara ve İnternete bağlanabilen akıllı cep telefonu, tablet ve taşınabilir bilgisayar gibi cihazlara yenileri eklenecek. İş ve ev sistemlerine uzaktan bağlanmak kolaylaşacak. Bu amaçla kullanılan uygulamaların çeşitliği ve sayısı artacak. Yeni uzaktan çalışma ve öğrenme sistemleri gelişecek.


 


Karada, havada ve denizde işleyen taşıtların ağlara ve İnternete olan bağlantısı giderek yaygınlaşıyor. Bu arada ekolojik ulaşım yönelimiyle birlikte elektrikli bisiklet ve motosikletin pek çok yerleşimde kullanımı çoğalıyor. Bu araçlar Covid-19’la ilgili sosyal mesafe şartlarını da karşılayan uygun ulaşım alternatifleri olarak görülmeye başladı. Mikro mobilite olarak anılan bu pazar büyümeye devam edecek. Ayrıca ağ ve İnternet bağlantısı da olabilen bu tür araçlar konusunda çalışan girişim sayısı da artmaya başladı.


 


Elektrikli taşıt tasarım ve üretimine eşlik edecek biçimde 2021 ve sonrasında otonom sürüş teknolojisinde büyük ilerlemeler göreceğiz. Önemli otomotiv şirketleri belirli şartlar altında herhangi bir sürücü müdahalesi gerektirmeyecek otonom araçları seri üreteceğini duyurdular. Tümüyle otonom cihazların trafikte yer alması, ulaşım sistemlerinin buna uygun yeniden tasarımını bekleyecek. Demiryolu ulaşımında otonom araçların gelişimi daha kolay fırsatlar bulabilir.


 


2020’nin ilk çeyreği, yeni ve evrimleşen teknolojilerin yükselişi ile yola çıkmıştı. Covid-19 salgını, bu hızlı gelişimi –pazarın salgına bağlı daralması açısından– bir ölçüde olumsuz etkiledi. Ancak bir yandan salgının yükünün hafiflemesi diğer yandan yeni şartlara uygun iş ve yaşam biçimlerinin ortaya çıkışı ile bilim ve teknoloji, kaldığı yerden yoluna devam edecek.


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gürcan Banger Arşivi