4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

SUNA KIRAÇ'A MİNNET BORCLUYUZ

              Koç Topluluğu, aylık dergisi”bizden haberlerin” Rahmetli Suna KIRAÇ,  özel sayısını, şahsımla paylaşılması, Koç Ailesinin, ülke ekonomisine ve eğitimine, özellikle de Rahmetli Suna KIRAÇ’ ın, kurucusu olduğu,  TEGV’ ve “SUNA KIRAÇ ve İNAN KIRAÇ “ vakıflarının, Türk toplumuna, yaptğı katkılarını hatırlattı.


              Rahmetli SUNA KIRAÇ, yaşamını ailesine, Koç Topluluğu’na ve bu ülkeye, adamış olan ülkemizin, parlak geleceğine inanan ve bu istikamette, cesaretle sorumluluk almaktan çekinmeyen vatansever bir iş insanıydı.


              Cumhuriyet’in, değerlerine sıkı sıkıya bağlıydı. Ülkemizin, sanayileşmesine, eğitim, kültür ve sanat alanlarında gelişmesine, daima hatırlanacak büyük katkılar yaptı.


             Rahmetli Suna KIRAÇ, “Ekonomik zorluklar aşılır, siyasi krizler çözümlenir, ancak çocukları, harcanmış bir toplumu, yeniden onarmak mümkün değildir.” demişti.


             Bu tespitini, sözde bırakmadı. Başta Koç Üniversitesi olmak üzere, Koç Okulları, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı ve eğitim alanındaki diğer girişimleri, hayata geçirirken, ortaya koyduğu vizyonu, cesareti ve kararlılığıyla, bu alanda da örnek oldu ve binlerce gencimizin hayatını değiştirdi.


               Rahmetli Suna KIRAÇ’ ın,  Tarihe not düşen bir gönülülük hareketi,  olan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın, gerçekleştirirken, “ Bu ülkede yaşamak ve mücadele etmekte kararlıyım. Eleştirenlerden değil, eleştirilenlerden olmak arzusundayım. Konuşanlardan değil, iş yapanlardan olmaya karar verdim.” düşüncsi, Rahmetli Suna Kıraç’ın hayatını ve ideallerini en iyi özetleyen, cümlelerden biridir.


              Varlığını ve yaşama amacını, ortaya koyan bu cümleler, onun geleceğe dönük en önemli eseri olan “Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın (TEGV)“kuruluşunu da anlatır aynı zamanda. Rahmetli Suna Kıraç, ideallerinde, TEGV fikri, henüz filizlenmeden önce eğitim alanında, pek çok önemli çalışmaya imza atar.


             Yine Rahmetli Suna KIRAÇ, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın,, kurulması fikrinin ortaya çıktığı toplantıda, "... Eğitim, devlete bırakılamayacak kadar önemli bir konudur. Eğitim yalnız özel sektör kuruluşlarının da hâlledeceği bir konu da değildir. Genel eğitim alanında, en büyük bir sivil toplum hareketini başlatalım ve devletin, özellikle 7-16 yaş grubundakilere verdiği eğitime, bir destek programı oluşturalım ve nesillerin daha iyi yetiştirilmelerini sağlayalım “sözleri, hala hafızalardadır.


               Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, kurulduğu ilk dönemde,  hayata geçirdiği projelerle kalıcı bir vakıf olacağını da ispat etti. Özellikle "Eğitim Parkları" çocuklar için, hem eğitim alabilecekleri, hem de eğlenebilecekleri alanlar hâline geldi.


             Vakfın faaliyet alanı genişledi. Gönüllü sayısı, hem de ulaşılan çocuk sayısı giderek artı. Ancak Rahmetli Suna KIRAÇ’ı, bu gelişmeler çok memnun etmekle birlikte, içindeki boşluğu bir türlü dolduramadı


                 Çünkü Türkiye’de, imkânsızlıklar nedeniyle okuyamayan çocukların varlığına, çok üzülür, onlar için fırsat yaratamadığı için de adeta kahrolurdu.


                Koç Topluluğu, bayilerinin, gerekse yerel yönetimlerin desteğiyle, korumaların dağlarda tüfeklerle nöbet tuttuğu bir dönemde, Eruh’ta, Pervari’de, Sason’da, Lice’de ve Kulp gibi 15 farklı yerde pek çok eğitim parkı, açılmasına öncülük etti.


                TEGV, bugün 26. yılını kutluyor. Vakfın eğitim hayatına katkıda bulunduğu ilk çocuklar, iş hayatına çoktan atıldılar ve çoğu bugün birer eğitim gönüllüsü…


                Yaşamının sonuna kadar, TEGV’in,  Onursal Başkanlığı’nı sürdüren Rahmetli  Suna KIRAÇ,  bu sürede TEGV’de kendisi gibi,  91 bin gönüllünün, bir araya toplanmasını sağladı.    


              Çünkü “Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı”, sadece bir eğitim projesi değil, bir mücadeleye, gönül vermiş insanların, yarattıkları mucizelerin hikâyesiydi.


               Ayrıca Rahmetli Suna KIRAÇ, “TEGV “yanından, “Rahmetli Suna Kıraç, Sayın İnan Kıraç ve İpek Kıraç tarafından, 27 Ekim 2003 tarihinde, “SUNA KIRAÇ ve İNAN KIRAÇ VAKFINI” nı kurdular.


             Suna Kıraç ve İnana Kıraç Vakfı, Türk toplumuna yararlı ve yurtsever vatandaşlar, yetiştirilmesi için, kişi ve kurumlara, maddi ve manevi imkânlar sağlamak, toplumsal hayata katkıda bulunmak ve bu doğrultuda eğitim, kültür, sanat ve sağlık alanlarında, faaliyetlerde bulunmak amacıyla kurulmuştur.


              Suna Kıraç ve İnan Kıraç Vakfı, eğitim alanındaki hedeflerini gerçekleştirmek üzere; yardıma ihtiyacı olan yetenekli öğrenciler ile eğitim ve öğretim kurumlarına gerekli görülecek her türlü yardımı yapmakta, burs, eğitim ve araştırma gibi imkanlar sağlayarak destek vermektedir.


             Suna Kıraç ve İnan KıraçVakfı, kültür ve sanat alanında, tarih, sanat, kültür ve bilim müzeleri ile her türlü sergi mekânları, araştırma ve uygulama merkezleri, kütüphaneler ve enstitüler açmaya ve işletmeye, koleksiyonlar oluşturmaya ve bunları sergilemeye yönelik faaliyetlerde ulunmaktadır.


             Yine   Vakıf’ın bu alandaki faaliyetleri arasında inceleme, araştırma ve kamuoyu yoklamaları yapmak veya yaptırmak, dünyadaki çeşitli müzeler, vakıflar, sergi merkezleri, araştırma ve uygulama merkezleri, kütüphaneler, enstitü ve kuruluşlarla işbirliği yapmak da yer almaktadır.    


                 Rahmetli Suna KIRAÇ, “TEGV” ve “ SUNA KIRAÇ ve İNAN KIRAÇ VAKFI” varoldukca, hep yaşayacak, ayrıca çocuklarımız, bu vakıflar sayesinde,  sevgi, hoşgörü, doğruluk, dürüstlük, cesaret, fedakârlık, yardımseverlik, sorumluluk, vefa, sabır, azim, hak ve hukuk, vatan sevgisi, gibi çeşitli vasıfları, Rahmetli Suna KIRAÇ  gibi, mümtaz insanlarımızdan öğrenecektir. 


            Ruhu Şad, Mekânı Cennet Olsun…


 


 


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi