Fatma Yüzer Deniz

Fatma Yüzer Deniz

ÇARPAN ETKİSİ

Kadınlar söz konusu oluğunda toplumdaki her sorun çarpan etkisiyle hissedilir ve yaşanır. Ekonomik sıkıntıdan en çok kadınlar ve akabinde çocuklar etkilenir. Eğitim yoksunluğu veya eğitime ulaşmadaki sorunlardan en çok kadınlar etkilenir, iş gücü ve ücret açısından en çok sıkıntı yaşayanlar onlardır. Savaş koşulları ve doğal afet durumlarını saymıyorum bile… Sarıp sarmalamış büyütüp geliştirmiş olan kadın, önce çocuklar doysun dediği için toplumsal hayattaki yeri ve gücü anlaşılamamış ve gerekli desteği görememiştir.

Maalesef ki tüm bu sorunlarla çarpan etkisiyle boğuşan kadın ilerleme yolunda erkeklere oranla aldığı etki kadar zorluklar yaşar. İlerlemek isteyen kadın önce kendi küçük çevresinde, sonrada daha büyük sosyal çevrelerdeki bariyerleri yıkmak zorundadır.

Toplum kadının çocuğudur aslında: Kimi vefalı toplumlar kadının birey olmasını ve toplumsal arenada hak ettiği yeri almasını desteklemiş, kimi "mış" gibi yapmış fakat yeterli olmamış, kimide ona hayat veren dünyaya yaptıkları gibi ona zarar vermiş, sularını kirletmiş dallarını kesmiş, ormanlarını yakmıştır. Aynı toprak anaya yaptıkları gibi… Ne kadar vefalı olduğumuzu ise tüm toplum olarak kendimiz yaratır ve seçeriz. Kadınlar olarak elimizdeki gücün farkındalığını üst noktaya çıkarmalıyız. Çünkü; kadınların güçlerini ortaya koymadıkları bir toplumun mutlu olması pek mümkün görünmüyor. Ayrıca geleceğimiz olan çocukları da kadınlardan ayrı düşünemeyiz. Kadınların yaşadıkları iyi yada kötü her etki, anneden çocuğa geçer. Günümüzden geleceğe, dünden bugüne, zamanda yolculuk yapar. Kadınlar sağlıklı bir toplumun kilit taşıdır.Bugün yüzleştiğimiz sorunlar çözülmediği sürece birçok nesile aktarılacaktır. Toplum burada seçimini yapmalı; gerçekten ilerlemek istiyor muyuz?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Yüzer Deniz Arşivi

BAHAR

03 Mayıs 2023 Çarşamba 00:04

ZAMAN

19 Nisan 2023 Çarşamba 00:04