6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

Gelin-kaynana sevgisi



Bir zamanlar küçük bir kız çocuğu kırlarda dolaşırken zavallı bir kelebeğin kanadının bir dikene takılıdığı için uçamadığını gördü. Yanına yaklaşıp kelebeğe zarar vermeden minicik hayvanı kurtardı. Hemen kanatlarını çırpıp uçmaya başlayan kelebek biraz sonra bir melek olarak kızın yanına döndü ve;
"Sen bana büyük bir iyilik yaptın, şimdi ben de sana bir iyilik yapmak istiyorum" dedi. Bu hayatta en çok neyi istiyorsun söyle onu sana vereyim.
Küçük kız bir an düşündükten sonra isteğini açıkladı;
"Ben mutlu olmak istiyorum" dedi. "Bana mutluluğun sırrını öğretebilir misin? "Melek, küçük kıza yaklaştı ve kulağına birşeyler fısıldadı. Sonra bir anda gözden kayboldu.
(Cenab-ı Hak iyilik yapan insana, arzu ettiğini vermek için meleği çeşitli surette gönderir)
Küçük kız o günden sonra mutlu bir yaşam sürdü. Aradan yıllar geçti, büyüdü. Ama mutluluğundan hiç birşey eksilmedi. Herkes ona mutluluğun sırrını soruyordu. O ise cevaben "ben yalnızca meleğimin sözünü dinledim" diyerek karşılık veriyordu. Meleğin kendisine neler söylediğini söylemiyordu. Yıllar geçti, onun yüzüne, dünyalar tatlısı bir ninenin siması yerleştikçe komşularının ve dostlarının endişeleri arttı. "Ya sırrını söylemeden ölürse diyerek bir şeyler yaparak bu sırrı öğrenmek için komşuları birgün toplanıp onu ziyaret ettiler ve bir ricada bulundular;"Mutluluğunun sırrını sorduğumuzda bize hep meleğinin sözünü dinlediğini söyledin" dediler. Peki meleğin sana ne demişti? Sakıncası yoksa bize söyler misin? Nur yüzlü nine "peki" deyip anlatmaya başladı;
"Meleğim bana en yakın çevrenden başlayarak; genç-ihtiyar, fakir, güçlü, güçsüz kim olurlarsa olsunlar şefkate muhtaç kişiler olarak görmemi ve onları gönülden sevmemi" söylemişti. Ben de öyle yaptım hep mutlu oldum, dedi.
Uzun yıllar önce Çin'de Li-Li adlı bir kız evlenir ve aynı evde kocası ve kaynanası ile birlikte yaşamaya başlar. Lakin kısa bir süre sonra kayınvalidesi ile geçinmenin çok zor olduğunu anlar. İkisinin de kişiliği tamamen farklıdır buda onların sık sık kavga edip tartışmalarına yol açar. Bu Çin geleneklerine göre hoş bir davranış değildir ve çevrenin oldukça tepkisini alır. Birkaç ay sonra bitmez tükenmez gelin kaynana kavgalarından ev onun ve kayınvalidesi ile arada kalan eşi için de cehennem haline gelmiştir. Artık birşeyler yapmak gerektiğine inanan genç kadın doğru babasının eski bir arkadaşı olan baharatçıya koşar ve derdini anlatır. Yaşlı adam ona bitkilerden yaptığı bir ilaç hazırlar ve bunu 3 ay boyunca hergün azar azar kaynanası için yaptığı yemeklerin içine koymasını söyler. Zehir az az verilecek, böylece onu gelininin öldürdüğü belli olmayacaktır.
Yaşlı adam genç kadına kimsenin ve eşinin şüphelenmemesi için kaynanasına çok iyi davranmasını ona en güzel yemekleri yapmasını söyler. Sevinç içinde eve dönen Li-Li yaşlı adamın dediklerini aynen uygular.
Hergün en güzel yemekleri yaparak kaynanasının tabağına azar azar zehiri damlatıyordu. Kimseler şüphelenmesin diye de ona çok iyi davranıyordu. Bir süre sonra kayınvalidesi de çok değişmişti ve ona kendi kızı gibi davranıyordu. Evde artık barış rüzgarları esiyordu. Genç kadın kendisini ağır bir yük altında hissetti, yaptıklarından pişman bir vaziyette baharatçı dükkanının yolunu tuttu ve yaşlı adama şu ana kadar kaynanasına verdiği zehirleri onun kanından temizleyecek bir iksir için yalvardı. Yaşlı kadının ölmesini artık istemiyordu. Yaşlı adam yaşlı gözlerle karşısında konuşup duran Li-Li ye baktı ve kahkahalarla gülmeye başladı. Sevgili Li-Li dedi; sana verdiklerim sadece vitaminlerdi. Olsa olsa kayınvalideni sadece daha da güçlendirdin hepsi bundan ibaret. Gerçek zehir ise senin beyninde olandı. Sen ona iyi davrandıkça o da dağıldı ve yerini sevgiye bıraktı, böylece siz gerçek bir ana kız oldunuz dedi.
Kısacası: Gül veren elde gül kokusu kalır. Sevilen insan sevgisini insanlara veren insandır. Karşımızdaki insana ilk önce beynimizle olumlu mesaj göndermeli kendisiyle dost olmayı istediğimiz hissettirirsek sonra dilin yardımıyla dostluğumuz daha da pekişecektir.
Gelin, ihtiyarladığında kendisine nasıl davranılmasını istiyorsa kaynanasına öyle davranmalıdır.
Hoşçakalınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA) Arşivi