6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

Gusul ve önemi

Gusul cünüplük, hayız ve nifas gibi hükmi kirlilik halinden kurtulmak için gerekli olan dini temizliğe denir. Temizliğe niyet ederek bütün vücudu su ile yıkamayı ifade eder.Türkçede 'boy abdesti' ve bazı bölgelerde halk arasında büyük abdest olarak bilinir. Kur'an-ı Kerim'de bu konuda şöyle buyuruyor:
Abdest Ayetinin sonunda Cenab-ı Hak (c.c) şöyle buyuruyor:
"Eğer cünüp oldunuz ise gusledin, (boy abdesti alın" (Maide Suresi A:6 Sh:107)
Bir başka Ayeti Celile "Ey iman edenler Siz serhoş iken ne söylediğinizi bilinceye kadar...cünüp iken de gusledinceye kadar namaza yaklaşmayın" (Nisa suresi Ayet 43- Sh:84)
Bir başka Ayet-i Kerime'de Cenab-ı Hak (c.c) buyuruyor ki:
(Habibim) sana kadınların hayızını, ay halini sorarlar de ki: O bir ezadır (bir çeşit hastalıktır) Ay halinde olan kadınlardan uzak durun (onlarla cinsel ilişkide bulunmayın) temizleninceye (gusledinceye) kadar onlara yaklaşmayın" (Bakara Suresi Ayet 222, sh:34)
Cünüplük halinde veya hayız ve nifas sonrasında gusletme akıl-baliğ olan her müslüman-mükellefe farz kılınmıştır. Konu ile ilgili Hadis-i Şeriflerden de hareketle bu durumda olanların gusledip temizleninceye kadar namaz kılmaları, camiye girmeleri, Kur'an okumaları, ona dokunmaları, Kabe'yi tavaf etmeleri caiz olmaz, haramdır.
Gusulde bütün vücudu kuru bir yer kalmayacak şekilde tamamen yıkanması şarttır. Hanefi mezhebimize göre ağız ve burnun içi bedenin (yüzün) dışından sayıldığı için gusulde ağza su almak (mazmaza) ve burna su çekmek (istinşak) suretiyle buraları yıkamak da farzdır. Yani guslün farzı üçtür ağza su almak, burna su vermek ve bütün vücudu tamamen kuru yer kalmayacak şekilde yıkamaktır.
Abdestten ve gusulden önce vücudda suyun temasına mani olacak kuru hamur, yağlı krem ve boya kadıların tırnaklarına sürdüğü oje ve benzeri şeylerin temizlenmesi şarttır. Ağza su vermeden önce seyyar protezlerin çıkarılması şarttır. Parmaktaki sıkı alyansı harereket ettirilmesi ve kadınların küpe deliklerini ovarak oraların da su ile buluşması şart görülmüştür. Yani vücudda iğne ucu kadar kuru yer kalmamasını temin etmek şarttır.
Bedeninde yara bulunan kişi yaranın üzerindeki sargıyı çıkararak yıkanır, yıkama yaraya zarar verirse sargının üzerinin mesheder. Gusul yapması gereken bir kişi bedenindeki pislikleri giderdikten, ağzına ve burnuna su aldıktan sonra deniz ve ırmak gibi yerlere girecek olursa gusul yapmış olur.
Menini bedenden zevkle (şehvetle) tenasul organıdan çıkması guslü gerektirir. Regl ( Hayız) halinin en azı 3 gündür en çoğu 10 gündür. Nifas, doğumdan sonra en çok kırk gündür. Hayız ve nifas kanı kesilince kadınlarını gusül farz kılınmıştır. Cünüplü halde durmak iki namaz vakti kadardır. İkinci namaz vakti girerde cünüplük devam ederse kişiye günah yazılmaya başlar. Günümüzde birçok insanın cünüplü gezdiği bilinir, bu hal günah ve hayırsızlıktır. İşleri rast gitmez hanelerinde bereket olmaz

TEYEMMÜM
Su bulunmadığı veya suyu kullanmaya güç yetmediği zaman toprak cinsinden temiz bir şeye abdestsizliği gidermek için yapılan bir işlemdir. Şöyle yapılır : Abdestsiz olan yahut gusletmesi gereken bir kimse (niçin teyemmüm edecekse ona niyet eder) iki elini toprak cinsinden, temiz bir şeye bir kez vurup elleriyle yüzü mesheder. Sonra yine iki elini, ikinci kez toprağa vurur bununla da dirseklerine kadar çıplak iki kolunu mesheder. Bulunduğu yerin dörtbin adım içinde su bulunmazsa teyemmüm ile abdest alır ve güsleder. Teyemmümün farzı üçtür: Niyet ve iki defa toprağa vurarak yüzünü ve kollarını meshetmekten ibarettir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA) Arşivi