6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

İmanın Şartları

İmanın şartları altıdır. 1- Allah'ın varlığına ve birliğine inanmak.
2- Peygamberlere ve son peygamber Hz.Muhammed'e iman etmek.
3- Meleklere
4- Kutsal kitaplara
5- Ahiret hayatına (Öldükten sonra tekrar dirileceğimize) inanmak
6- Kaderin, hayrın ve şerrin Allah'tan geldiğine inanmak.
Bu altı şart "Amentü" de ifade edilmektedir. Onu okuyarak dile gelir.
1- Allah'ın varlığına ve birliğine inanmak: Bütün ilâhî dinlerde Allah'ın varlığı ve birliği (tevhid) en önemli inanç esası olmuştur. Kainatı yaradan idare eden, kendisine ibadet edilen tek ve en yüce varlık olan Allah'a iman, iman esaslarının birincisi ve temelidir.
"Allah" (c.c) kelimesinin, kendisine inanılan, ibadet edilen yüce varlığın "özel ismi" olduğu kabul edilir. "Allah (c.c) varlığı zorunlu olan ve bütün övgülere layık bulunan Rabbimizin tanımdaki "varlığı zorunlu olan" kaydı, Allah'ın yokluğunun düşünülemeyeceğini, var olmak için başka bir varlığın onu var etmesine ve desteğine muhtaç olmadığını dolayısıyla O'nun evrenin yaratıcısı ve yöneticisi olduğunu ifade etmektedir. "Bütün övgülere layık bulunan" kaydı ise yetkinlik ve aşkınlık ifade eden isim ve sıfatlarla nitelendiğini anlatmaktadır.
Bir Ayet-i Kerime'de "Eğer yerde ve gökte Allah'tan başka ilah bulunsaydı yer ve gök kesinlikle bozulup gitmişti" buyuruluyor. (el Enbiya Suresi Ayet 22, Sh:322) Evrendeki düzen Hz.Allah (c.c) birliğinin en açık delilidir.
2- Peygamberlere ve Hz.Muhammed'e (a.s) inanmak:
Peygamberler, Farsçada "haber taşıyan ve elçi" anlamına gelir. Dini terim olarak "Hz.Allah'ın (c.c) kulları arasından seçtiği ve vahiyle şereflendirerek emir ve yasaklarını insanlara ulaştırmak üzere görevlendirdiği elçiye, Rasül'e Peygamber denir.
Arap Lisanında Rasül ve Mürsel kelimesi kullanılır. Terim olarak resul ve mürsel, yeni bir kitap ve yeni bir şeriatla insanlara gönderilen peygambere denilir.
Yüce Rabbimiz her müslümana, aralarında herhangi bir ayırım yapmaksızın bütün peygamberlere inanmayı farz kılmıştır. Bir Ayet-i Kerime'de buyuruluyor ki; "Peygamber de kendisine, Rabbi tarafından indirilene iman etti. Mü'minler de. Her biri Hz.Allah'a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine iman ettiler.
"Allah'ın peygamberlerinden hiçbiri arasında ayrım yapmayınız" (el Bakara, A:285, Sh:48)
Bu sebeple peygamberlerin bir kısmına inanıp diğerlerini tasdik etmemek küfür sayılmıştır.
Peygamberlik Allah vergisidir. Çalışma, ibadet ve taatle elde edilmez. "Bu (peygamberlik) Allah'ın lutfudur. O'nu dilediğine verir" (el Cuma suresi A:4, Sh:552)
Peygamberler, Allah'ın (c.c) emirlerini ümmetlerine bildirmişler ve öğretmişlerdir.
Peygamberlerin ilki Hz.Adem (a.s) dir. Son peygamber bizim Peygamberimiz Hz.Muhammed (a.s) dir. Bunların arasında 124 bin peygamber gelip geçmiştir. Kur'an-ı Kerim'de 25+3 peygamber ismi zikredilmiştir. Ümmeti en çok fazilet ve derece itibarıyla son peygamber Efendimiz Hz.Muhammed Mustafa Aleyhissalatü vesselam'dır.
".... O, Allah'ın Rasülü ve Peygamberlerin sonuncusudur" (el Ahzap Suresi A:40, Sh:422)
3- Meleklere iman: Sözlükte "haberci, elçi güç ve kuvvet anlamına gelen Melek, Allah'ın emriyle çeşitli görevleri yerine getiren, gözle görülmeyen nurani ve ruhani varlıklardır. Meleklere inanmak farzdır. Bir Ayet-i Kerimede "Asıl iyilik Allah'a, Ahiret gününe, meleklere, kitaplara ve peygamberlere iman edenlerin iyi amelidir..." (el Bakara Suresi Ayet 177, Sh:26) buyuruluyor.
Meleklere inanmayan kişi bu ayetlerin hükmünü inkar ettiği için kafir olur. Melekler nurdan yaratılmışlardır. Yemek, içmek, erkeklik, dişilik, evlenmek, uyumak, yorulmak, usanmak, gençlik ve ihtiyarlık gibi fiilerden ve özelliklerden arınmış ruhani varlıklardır. Onlar hakkında şöyle buyuruluyor:
"Onun huzurunda bulunanlar, O'na ibadet hususunda kibirlenmezler ve yorulmazlar. Onlar bıkıp usanmaksızın gece gündüz Allah'ı tesbih ederler" (el Enbiya Suresi A:19-20, Sh:322)
Melekler son derece süratli, güçlü ve kuvvetli varlıklardır. Hz.Peygamberin muzaffer olduğu bazı savaşlarda meleklerin yardımı olmuştur. (el Enfal Suresi A:9, Sh:177)
Meleklerin dördü meleklerin büyükleri olup önemli görevdedirler.
Cebrail: Hz.Allah tarafından peygamberlere vahiy getirmekle görevlidir.
Mikail: Kainattaki tabiat olayları ve yaratıkların rızıklarını idare etmekle vazifelidir.
İsrafil: İki defa SUR'A üflemekle görevlidir. 1. Sur'a üflemesiyle kıyamet kopacak. 2.Sur'a üflemesiyle Ahiret için ebedi diriliş meydana gelecektir.
Azrail: Ölüm sırasında canların ruhlarını almakla görevlidir. Ayrıca her insanda iki tane amelleri yazan Kiramen Katibin melekleri vardır.
Kabirde sual melekleri Münker, Nekir vardır.
Arşı alayı yüklenen melekler vardır. Meleklerin sayısını ancak Hz.Allah(c.c) bilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA) Arşivi