İSLÂM VE PEYGAMBERLER, MUHAFAZAKÂR DEĞİL DEVRİMCİDİRLER-4

 


Kur’an’da bildirilip Hz. Muhammed’in gerçekleştirdiği diğer devrimler:



  • İbad etmek /sadece Allah’a kulluk etme ve iyi amellerde bulunmak, dolayısıyla çalışmak ve ilim yapmak insandan istendi

  • Kur'an, kadın ve erkek ifadelerini aynı ayette kullanarak kadın ve erkeği eşitledi


     Nahl-97. Erkek olsun, kadın olsun, her kim iman eder ve salih ameller gerçekleştirirse, ona bu Dünyada güzel bir hayat bağışlarız ve yaptıkları iyi işlere karşılık ödüllerini de tam veririz. Bunu böyle bilin.


Nisa-124. Buna karşılık erkek olsun, kadın olsun her kim iman eder ve salih ameller gerçekleştirir ve mümin olmayı başarırsa, karşılık olarak Cennet'e girer ve kendisine en ufak bir haksızlık /zulüm de yapılmaz.


     Hadid-18. Allah’ın tek ilah olduğunu ve bildirdiklerinin gerçek olduğunu tasdik edip /kabul edip, bunlara uygun olumlu ameller gerçekleştiren erkek ve kadınlar da, Allah'a güzel bir borç /ödünç vermiş olmaktadırlar. Allah onlara bu sadakatlerinin karşılığı olacak borcunu /ödüncü en güzel şekilde öder ve ayrıca bereketli /mutluluk verici bir ödülleri de olacaktır.



  • Kadının erkeğin üzerinde hakları gibi, erkeğin de hakları ve birbirlerinin destekleyicileri olduğu ve bu hakların da eşit olduğu vurgulandı


     Bakara-228. Boşanan kadınlar, başka biriyle evlenmeden önce, hamile olup olmadıklarının kesin anlaşılması için üç aybaşı kadar bir süre beklemeli. Allah'a ve Ahret gününe inanı­yorlarsa hamileliklerini gizlemeleri helâl olmaz. Erkeklerin kadınlar üze­rinde hakları, kadınların da erkekler üzerinde hakları vardır ve bu hakları adalet ölçüsünde eşittir ve bulundukları yerin bilinen ör­füne uygun biçimdedir.


     Tevbe-71. Buna karşılık mümin erkekler ve min kadınlar ise birbirlerinin destekleyicisidirler /dostlarıdırlar /velileridirler.



  • Din adamlığına son verildiği belirtildi. çünkü Hz. Muhammed ile din adamlığı, dinî liderlik sona ermiştir.


     Hadid-27. Sonra onların ardından ve bildirdiklerini yine aynen tekrar tebliğ etmek üzere sıra ile başka elçiler de gönderdik. örneğin Meryem oğlu İsa'yı da elçi olarak gönderdik ve İsa'ya İncil'i verdik. İsa'yı izleyenlerin gönüllerine şefkat ve merhamet koyduk. Fakat kendileri bir ruhbanlık /din adamlığı sınıfı ortaya çıkardı­lar. Hâlbuki Biz böyle bir ruhbanlık /din adamı grubu oluşturmalarını bildirmemiştik.


Tevbe-34. Ey iman edenler! Hahamlar ve ruhbanlar olan din adamlarının çoğu, insanların parasını hak etmeden /batıl /aldatıcı usullerle yerler ve yönlendirmeleriyle Allah'ın bildirdiklerinden de uzaklaştırırlar. İnsanlardan haksız yere topladıkları altın ve gümüşü bu şekilde yığan ve Allah rızası için infak etmeyenlere /harcamayanlara da şiddetli bir azap olacağını bildir. 



  • Vasiyet etme ve miras paylaşımında hak verildi


       Bakara-180…… Sizden birine ölüm yaklaştığında ve bırakacağı bir malı varsa,  anasına, babasına, yakınlarına /akrabalarına uygun bir biçimde vasiyet etmesi farz kılındı. Bu vasiyet ediş, takva sahipleri için bir yükümlülüktür.



  • Sosyal etkinliklerde de cinsiyet farkı olmadan ayrı veya birlikte olmanın sakıncası olmadığına, yani haremlik ve selamlık ayırımının olmadığına değinildi


     Nur-61……Diğer bir uygulama olarak da kendi evlerinizde veya babalarınızın evlerinde, annelerinizin evlerinde, kardeşlerinizin evlerinde, kız kardeşlerinizin evlerinde, amcalarınızın evlerinde, halalarınızın evlerinde, dayılarınızın evle­rinde, teyzelerinizin evlerinde, sorumlu olduğunuz evlerde ve güvenilir dostlarınızın /arkadaşlarınızın evlerinde birlikte yemek yemenizde bir sakınca /günah yoktur. Beraberce yahut ayrı ayrı yemenizde de bir sakınca /günah yoktur.



  • Kadının da erkek gibi çalışması, kazancı olması ve mülk sahibi olması, dolayısıyla aile sorumluluğunda birlikteliği açıkça belirtildi


       Nisa-32. Ayrıca Allah'ın her birinize farklı özelliklerde verdiği yeteneklere ve bunlar nedeniyle elde edilenlere göz dikip durmayın. örneğin erkeklerin kendi yeteneklerine bağlı olarak yaptıkları şeyler ve nasipleri /elde ettiklerinden bir pay, kadınların da kendi yeteneklerine bağlı olarak yaptıkları şeyler ve nasipleri /elde ettiklerinden bir pay vardır.



  • Birbirleri için birer elbise oldukları belirtilerek her iki cins eşitlendi  


     Bakara-187. Eşler birbirlerinin temsilcileri ve sırlarını gizleyen birer elbise gibidir.



  • Birbirlerini sevenlerin evlenmeleri istendi ve söz hakkı verilmemesi geleneği kaldırıldı


     Ahzab-37……İşte Biz bu gençleri, Allah'ın da bu güçlü arzularını /sevgilerini  onaylaması sonucu evlendirdik ve böylece de birbirini severek evlenilme konusunda, evleneceklere danışılmama ve sevgilerini önemsememe şeklindeki geleneksel bir engelin kaldırılmasında Müminlere  örnek olmalarını istedik. Sonuçta Allah'ın buyruğu yerine getirilmiş de oldu.



  • Namusu koruma ikazı Nur-30. ayet ile önce erkeğe yapıldı, Nur-31. Ayet ile de kadın ikaz edilmiştir.


     Nur-30. Ya Muhammed! Mümin erkeklere söyle, gözleriyle kadınlarahatsız edecek şekilde davran­masınlar /bakmasınlar ve şehvet /edep yerlerini yasa dışı ilişkilerden korusunlar. Bu onlar için daha uygun bir davraştır. Şunu iyi bilsinler ki, Allah yaptıklarından her an haberdardır.



  • Allah ile insan arasında olan iman konusunun hesabına karışılmaması ve bu hesabın sadece Allah tarafından yapılacağı vurgulandı. Böylece hiç kimsenin başkasının iman ve dinî görüşünün sorgulanmaması istendi.


     Zumer-46. Ya Muhammed! İnsanların bu tartışmalarına sakın üzülme ve sadece "Ey Gökleri ve yeri yoktan var eden, gizliyi ve açığı da bilen Allah'ım! Kullarının arasında ayrılığa düştükleri konularda hükmü yalnız Sen verirsin" diye dua et ve haklarında ki kararı Bana bırak.


     Haftaya inşallah kaldığım yerden devam edeceğim.


NOT-1: Şu kitaplarımın gelirleri ile Eskişehir Tıp öğrencilerine burs veriyoruz. Almanızla bize destek olursanız, öğrenci sayımız artacaktır: "DİN VE BEYİN", "TüRKçE KUR'AN", "KUR’AN KADINI KORUYOR", "İSLÂM'IN ŞARTI SADECE 5 DEĞİL", "OKU! KONULARINA GöRE KUR'AN AYETLERİ" ve "KUR'AN'IN KULU KöLESİ MEVLANA".


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gazi Özdemir Arşivi