6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

Kadir Gecesi

Onbir ayın Sultanı Mübarek Ramazan ayı, gecelerin en faziletlisi Kadir Gecesi’ne zarf olmuştur. Zamanlardan bir kısmı içinde bazı ulvi hadiseler zuhura gelmiştir. Bu tecelliler sebebiyle, o zaman parçası, diğer vakitlerden farklı ve üstün olmuştur.
Kadir gecesi müstesna değer taşımaktadır. çünkü içinde Kadir gecesi bulunmayan “Bin aydan” hayırlıdır. Bu mübarek gecenin Kur’an-ı kerim ile tescil edilen şerefi, içerisinde kitabullahın indirilmiş olmasından ileri gelmektedir. Kur’an’ın nüzulünden önce, cihanın ufukları küfür, dalalet, cehalet, rezalet ve sefalet bulutları kaplamış bulunuyordu. Putlar mabut, zina yaygın, cinayet salgın, dinden habersiz toplumun hali çok feci durumdaydı. Küçük yaştakı kız çocuklarının diri diri toprağa gömme cinayetini anne ve babalar işlemekteydi. Bundan daha büyük felaket olur mu?
Hira’dan yükselen İslam Nuru ile beşerin efkarı ve cihanın ufukları aydınlanmaya başladı. En büyük fazileti ile Kadir gecesinde “Kur’an-ı Kerim, Allah katındaki “Levh-i Mahfuz”dan alınıp dünya semasındaki “Beytül izze”ye” indirildi.” Daha sonra hadiselerin iktizasına göre sure sure, ayet ayet indirilerek yirmi üç senede tamamlandı.
 Bu gecenin fazileti hakkında Kur’an’ın 97. suresi kendi ismiyle müsemma olmuştur. Yüce Rabbimiz bu surede buyuruyor ki:
“Gerçekten, biz onu (Kur’anı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin (faziletini) sana bildiren nedir? Kadir gecesi “bin” aydan hayırlıdır. Onda melekler ve Ruh, Rabbinin izniyle, herbir iş için iner de iner. O (gece) tan yeri ağarıncaya kadar bir selamdır. (Selamettir)” (Kadir Suresi, Sh: 598)

Kadir suresinin iniş sebebi: önceki peygamberlerin  ve ümmetlerinin uzun ömürlü olmasından ve onlardan birinin uzun yıllar cihat ettiğinden bahseden Hz.Peygamberimiz, eshabının, kısa ömürlü oluşu sebebiyle çok sevap  kazanamayacaklarını üzülerek bildirmeleri üzerine vahiy meleği bu sure-i şerifi  getirdi.  Kısa ömürlü olunsada Cenab-ı Hak öyle bir gece ikram etti ki onu tevbe, ibadet ve evrad-ı ezkar ile değerlendirenler 83 senelik bir ibadet etmiş sevabı kazanmış olurlar. Ancak o mübarek Kadir gecesi  Ramazan-ı Şerifin on beşinden sonraki tek gecelerde gizlenmiştir.
Rasülüllah Efendimiz (a.s) “Kadir gecesini Ramazanın son on günün tekli gecelerinde arayınız” buyurmuşlardır. (Buhari-Müslim)  Cenab-ı Hak (c.c) “Salat-ı vüstayı” (orta namazını) beş vakit namazların içinde gizlemiştir. “İsmi azamı” bütün Esmai ilahiler içinde gizlediği gibi Kadir gecesini de Ramazan’ın tekli günün gecelerinde gizlemiştir.
Ramazanın 17-19-21-23-25-27-29. gecelerinde gizlenmiştir. Beş vakit namazların kılınması bütün ilahi isimlerin zikriyle zikredilmesi, her geceyi Kadir gecesi kabul edip ibadete devam edilmesi için gizlenmiştir.
Ehli keşif ve Allah dostlarından bazıları Kadir gecesini şöyle görmüşlerdi. İmamzadenin eseri “Şiratül İslam”ın şerhi, Seyyid Ali Zade (V.... M: 1524) eseri “Mefatihül Cinan ve Mesabihül Cenan” adlı eserinin 204.sahifesinde kayıtlı (Bu eser için bakınız T.D.V Ansiklopedisi 22.cilt 210.sahifesi)
Ayrıca “Celaleyn Tefsiri şerhi Savi Tefsirinin 4.cilt 339 sahifesinde mezkür Kadir gecesinin Ramazan ayının başladığı günlere göre isabet ettiği görülmüştür.
Ramazan ayı Pazar günü başlarsa Kadir gecesi  29.gecedir (28/29 gecesi)
Ramazan ayı Pazartesi günü başlarsa Kadir gecesi 21.gecedir (20/21 gecesi)
Ramazan ayı Salı günü başlarsa Kadir gecesi 27. gecedir. (20/27 gecesi)
Ramazan ayı çarşamba günü başlarsa Kadir gecesi 19. gecedir. (18/19 gecesi)
Ramazan ayı Perşembe günü başlarsa Kadir gecesi  25. gecedir (24/25 gecesi)
Ramazan ayı Cuma günü başlarsa Kadir gecesi 17. gecedir (16/17 gecesi)
Ramazan ayı Cumartesi günü başlarsa Kadir geesi 23.gecedir. (22/23 gecesi)
Birinci eserde Ebel Hasan, Horasani, İranlıdır. İkinci eserde Şazeli Tarikatı Şeyhi Ebul Hasan-i Şazel Hazretleri (V. 1258 M.)  Tunusludur. Bu  iki  Allah dostu veliler ayrı ülkede ve ayrı asırda yaşamışlar Kadir gecesine yukarıdaki hesaba göre nail olmuşlardır. Ayrıca Mısırlı büyük alim ve süfi Abdülvahabi Şarani (ö: 973/1565) Hazretleri Kadir gecesiyle otuz sene yukarıdaki hesaba göre müşerref olduğu zirkedilir.
Allah dostlarının beyanlarında ilahi sırlar vardır. İsteyen kabul eder isteyen etmez. Bu sırların mücibiyle  amel edilmesi tavsiye edilir.
Değerli okurlarımın Ramazan ayını tebrik ile Kadir gecesine nail olmalarını Yüce Rabbimden niyaz ederim.
Bu sene Ramazan ayı çarşamba günü başladı (.....)
Hoşçakalınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA) Arşivi