KUR'AN, KADINI 3 AŞAMADA KORUYOR-2

 


İki önceki yazımda “Yaratılışta Kadın Ayrıcalıklıdır”, geçen yazımda ise “Kur’an insana hitap ederek kadını koruyor” diyerek kadının korunmakta olduğuna yönelik açıklamalar yapmıştım. Bugünkü yazımda da Kur’an’da aynı ayette kadın ve erkek ifadelerinin birlikte kullanılarak eşitlenmiş olduğuna değineceğim.


2. KUR’AN’DA KADIN VE ERKEK AYNI AYETTE KULLANILARAK EŞİTLENİYOR


örneğin;



  • Kadının da toplumun idarecisi olabileceğini Sabii kraliçesini örnekleyerek.


Neml-22. çok geçmeden Hüdhüd /subay göründü ve "Ben, Sebe yöresinden senin bil­mediğin çok önemli bilgiler getirdim".  23. "Gördüm ki onları bir kadın yönetiyor. Her şey onun elinde ve çok muhteşem bir koltuğu /tahtı da var".



  • İman etme ve faydalı /salih amellerde bulunmada kadın ve erkeğe aynı ayette yan yana hitap edilir.


Nahl-97. Erkek olsun, kadın olsun, her kim iman eder ve salih ameller gerçekleştirirse, ona bu Dünyada güzel bir hayat bağışlarız ve yaptıkları iyi işlere karşılık ödüllerini de tam veririz. Bunu böyle bilin.



  • Müslüman ve mümin olarak hem kadın ve hem de erkek birlikte tanımlanır.


Ahzab-35. Ey insanlar! Şunu iyice bilin ki, sizlerden de Müslüman erkekler ve kadınlar, Mümin erkekler ve kadınlar, sabırlı erkekler ve kadınlar, sözlerine sadık olan erkekler ve kadınlar, güçlüklere sabreden erkekler ve kadınlar…..).



  • Doğacak çocuğun kız veya erkek oluşunu Allah'ın belirlemekte ve böylece de eşitlemekte olduğu açıklanır.


Şura-49. Ey insanlar! Şüpheniz olmasın ki, göklerin ve yerin yöneticisi ve tek sahibi Allah'tır ve O, uygun bulduğunu yaratır. Uygun bulup dilediğine kız çocuk veya erkek çocuk verir.  



  • Kadın ve erkek, inancı olanlar arasında evliliğin serbest olduğuna değinilir.  


Bakara-221. Tek Allah inancına dönmedikçe, Allah’a şirk koşan bir kadınla nikâhlanmayın. Hatta iman etmiş bir kadınla nikâhlanmanız, hoşunuza giden, fakat Allah'a şirk koşup tek Allah’ı inkâr ederek küfre sapmış bir kadından daha hayırlıdır. Aynı şekilde, hoşlansanız bile şirk koşup tek Allah’ı inkâr etmekte olan bir erkekle de nikâhlanmayın. İman eden bir erkekle nikâhlanmanız, hoşunuza giden, fakat Allah'a şirk koşup tek Allah’ı inkâr ederek küfre sapmış bir erkekle nikâhlanmanızdan daha hayırlıdır). 



  • Kadın-erkeğin birlikte oturma ve yemek yemeleri tavsiye edilir.


Nur-61. Kör ile, sakat olanla veya hasta olanla ­kendi evlerinizde, ayrıca babalarınızın evlerinde, annelerinizin evlerinde, kardeşlerinizin evlerinde, kız kardeşlerinizin evlerinde, amcalarınızın evlerinde, halalarınızın evlerinde, dayılarınızın evle­rinde, teyzelerinizin evlerinde, sorumlu olduğunuz evlerde ve güvenilir dostlarınızın /arkadaşlarınızın evlerinde birlikte yemek yemenizde bir sakınca /günah yoktur. Beraberce yahut ayrı ayrı yemenizde de bir sakınca yoktur).



  • Her iki cinse kazanç elde etme hakkı verilir.


Nisa-32. Ayrıca Allah'ın her birinize farklı özelliklerde verdiği yeteneklere ve bunlar nedeniyle elde edilenlere göz dikip durmayın. örneğin erkeklerin kendi yeteneklerine bağlı olarak yaptıkları şeyler ve nasipleri /elde ettiklerinden bir pay, kadınların da kendi yeteneklerine bağlı olarak yaptıkları şeyler ve nasipleri /elde ettiklerinden bir pay vardır).



  • Hz. Nuh ve Hz. Muhammed'in şefaat için her iki cins için dua ettikleri vurgulanır.


 Muhammed-19. Ya Muhammed! Hiç şüphen olmasın ki, Allah'tan başka ilah yoktur ve Allah’tan bağışlanma için dua ederken, hem kendi günahların için, hem de mümin erkeklerin ve mümin kadınların günahları için de bışlanma dile. çünkü Allah, hepinizin yaptıklarınızı ve  girip çıkışlarınızı ayrıntıları ile bilmektedir.  



  • Günah işleme veya sevap alma hakları bakımından eşittirler.


Tövbe-67. Ya Muhammed! Şunu bil ki, ikiyüzlü /münafık /riyakâr erkekler ve ikiyüzlü /münafık kadınlar arasında hiçbir fark yoktur. Onlar, kötülüğü /olumsuzluğu öğütlerken, iyiliğe /olumluluklara da engel olup dururlar.



  • Mahşer günü hesaba çekilecekler ve cinse bağlı farklı bir uygulama olmayacaktır.


Hadid-12. Ey Peygamber! Mümin erkeklerin ve kadınların, Dünyadaki olumlu amelleri ile tekâmül etmiş olmaları nedeniyle mahşer günü, önlerin­den /ellerinden ve sağ yanlarından nur /ışık yayıldığını göreceksin



  • Cennet veya Cehenneme gidecekleri bakımından eşitleyerek


Tövbe-68. İkiyüzlü /münafık erkeklere, ikiyüzlü /münafık kadınlara ve Allah’ın tek olduğunu inkâr edip şirk koşmakta olanlara /küfre sapanlara, sürelerce kalacaklaCehennem ati, Allah’ın bir sözüdür /vaadidir.


Tövbe-72. Allah, mümin erkeklere ve mümin kadınlara, altlarından ır­maklar akan ve içlerinde sürelerce kalacakları Cennet'ler ve Adn Cennet'lerinde güzel evler vaad etmiş bulunmaktadır.



  • Allah’ın cinsiyet farkı belirtmeksizin insanı, Allah’ın Melek adayı halifesi olarak yaratmış ve emanet sorumluluğunu hem kadın, hem de erkeğe vermiştir.


En'am-165. Allah sizi yeryüzüne halifeleri /Melek görevlileri olasınız diye gönderdi ve verdiği imkânlarla yaptıklarınızın karşılığını vermek ve birbirinizle de sizi sınamak üzere, kimini­zi kiminize derecelerle üstün ve farklı kıldı.


NOT: NöVAK Vakfımızın kitaplarının gelirleri ile Eskişehir Tıp öğrencilerine burs veriyoruz. özel günlerinizde kitaplardan alır veya hediye ederseniz bize destek olur ve öğrenci sayımız artar: "DİN VE BEYİN", "SON DAVET KUR'AN Tercümesi", "KUR’AN KADINI KORUYOR", "OKU! Konularına göre Kur'an ayetleri", "KUR'AN'IN KULU KöLESİ MEVLANA", “TEVRAT VE İNCİL’DE öNCEKİ İSLAM”, “KUR’AN VE SON İSLAM” ve “ALLAH İLE ANLAŞMAMIZ VAR”


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gazi Özdemir Arşivi