6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

Kutsal yolculuk (Hac ibadeti)

İslam dini beş temel üzerine kurulmuştur. Bunlar Allah'tan başka ilah olmadığına, Hz.Muhammed'in Allah'ın kulu ve Rasülü olduğuna şehadet etmek namaz kılmak, Ramazan ayında oruç tutmak. (Zengin olunca) zekat vermek ve Hac etmektir.
Hac ibadeti belli şartları taşıyan müslümanın Mekke'ye gidip Mescid-i Haram içindeki KABE'yi ziyaret edilerek yapılan görevdir.
Hacca gidenler, belirli mikat mahallerinde dünya elbiselerinden soyunup ihram denilen iki büyük havlu ile bedenlerini örterler.(erkekler için)
Kadınların ihramı normal elbiseleridir. İhram kefeni temsil eder. İhrama girmiş olanlara bazı şeyler yasaktır, haramdır. Cinsel ilişki ve bu konunun laflarını konuşmak, koku sürünmek, traş olmak gibi dünya zinetleri.
İhrama girenler (umre veya hacca) niyet ederler. Telbiye “Lebbeyk” söylemek. Bu iki iş ihramın rukünleridir.
Hac ibadeti üç şıkta yapılır (yalnız hac) (Kıran Haccı) (Temettü Haccı)
1- Yalnız Hac (Haccı ifrad) ihrama giren sadece farz olan hacca niyet eder.
2- Kıran Haccı, aynı ihram ile evvela umre sonra farz haccı ifa etmek.
3- Temettü Haccı ihrama girince umreye niyet eder. Umre görevi bitince ihramdan çıkar. Normal ibadet ve ziyaretlere devam eder. Hacılar Arefe gününden bir gün önce farz hac için ihrama girer niyet ile telbiye başlar. Telbiye: Lebbeyk Allâhümme lebbeyk,lebbeyke lâ şerîke leke lebbeyk,innel hamde venni'mete leke vel mülk, lâ şerîke lek.
Anlamı: Rabbim davetine sözüm ve özümle tekrar tekrar icabet ettim. Emrine boyun eğdim. Rabbim senin davetine icabet boynumun borcudur. Senin eşin ve ortağın yoktur. Rabbim bütün varlığımla sana yöneldim. Hamd senin nimet senin, mülk de senin. Bütün bunlarda eşin ve ortağın yoktur senin.

Bu telbiye yüksek sesle yapılır. Kadınlar seslerini yükseltmezler. Telbiyeye her başlayışta 3 kere tekrar edilir. Ondan sonra tekbir, tehlil ve Salavat-ı Şerife okunur. Telbiye, Bayramın 1.günü büyük şeytana 7 adet taş atılmasıyla son bulur.
ülkemizden hacca gidenler çoğunlukla temettü haccı yaparlar. öbür hac şıkları uzun müddet ihramlı kalınmasıyla zordur.
Arefeden bir gün önce Hacılar telbiye getirerek Mekke'ye 25 km. uzaklıktaki Arafat'a varırlar oradan Arefe gecesini ibadet ve zikir ile geçirirler. Arefe günü Arafat denilen sınırlı bir alanda hiç olmazsa bir iki dakika bulunmak farzdır. Hasta ve hastanede olanlar helikopterle o gün orayı ziyaret ederler. Rasülüllah Efendimiz (a.s) “El haccü arefetün; Hac Arafat’ta bulunmaktadır” buyururlar. Arefe günü Arafat’ta bulunmak Haccın iki ruknünden biridir.
O gün öğle namazı ile ikindi beraber kılınır (cem-i takdim)
Namazdan sonra büyük dua başlar (Arafat vakvesi) O gün güneş batınca hacılar Mekke cihetine 7 km. gelerek bayram gecesini Müzdelife'de geçirirler. Akşam ve yatsı namazını burada beraber kılarlar. (Cem-i tehir)
Sabah namazını burada kılarak vacip olan müzdelife vakfesini yaparlar güneşin doğuşuyla şeytan taşlanan MİNA'ya hareket ederler.
Bayramın 1.günü sadece büyük şeytana 7 taş atılarak vacip yerine getirilir. 2. 3. günü öğlenden sonra küçük orta ve büyük şeytan taşlanan mahallere yedişerden 21 adet taş atılır. Bayramın birinci günü büyük şeytana 7 taş atılışından sonra kurbanlar kesilir ve ihramdan çıkılır. Bayramın 1., 2., 3. günü farz haccın “ziyaret tavafı” (Kabe'yi yedi defa dönmek) yapılır. Bu ziyaret tavaf haccın iki rüknünden ikincisidir yani farzıdır. Tavaftan sonra vacip olan SAY yapılarak kişi Hacı olmak şerefini elde etmiş olur.
Bayramdan önce Mekke'ye giden hacılar Bayramın 4.günü Medine'ye intikal ederler. Mekke'de yapılacak son görev Veda Tavafıdır. Bunu yapmak vaciptir. Medine ziyareti en az sekiz gün sürer burada Efendimizin camisinde 8x5=40 vakit namaz kılınarak Rasülüllahın şefaatı kazanılmaya çalışılır. (Mescidimde 40 vakit namaz kılana şefaatim bir haktır. Hadis-i şerif)
Yapılacak olan ve ifa edilen Hac ibadetlerini Cenab-ı Hak kabul eylesin.
Bir hadis-i şerifte de şöyle buyuruluyor; “Usulüne uygun Hac yapıp, o esnada yasak olan şeylerden kendini koruyan kimse, anasından yeni doğmuş gibi günahsız yurduna evine döner. (Buhari, Müslim)
Bu kutsal görevi ifa edenlere Yüce Rabbim günahsız dönmeyi nasip eylesin.
Hoşçakalınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA) Arşivi