6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

Mübarek üç aylar başladı

İslam aleminin kutsallığına inandığı mübarek üç aylar 30 Nisan Çarşamba günü başladı. Bu aylar hicri takvimde Recep, Şaban ve Ramazan isimleriyle anılır. İçinde bulunduğumuz Recep ayının ilk Cuma gecesi (geçtiğimiz akşam) İslam dünyasında asırlardır kutlana gelen "Regaip Kandilidir". Kandilden önceki gün oruç tutularak karşılanmalı.
Bu mübarek Recep ayının 27.gecesi (25/26 Mayıs) beş vakit namazın farz kılındığı "Miraç Kandili"dir. İki kutsal kandil gecesine farz olan Recep ayı çok mübarek bir aydır. Sevgili Peygamberimiz (a.s) Recep ayı girince şöyle dua ederlerdi: "Allahım! Recep ve Şaban aylarını bizim için mubarek kıl, bizi Ramazan ayına kavuştur"
Bu kutsal üç aylarda islami hayatımız canlanır bir sonraki hicri yıla kadar diriliği devam eder. Hz. Peygamberimiz (a.s) kalabalık bir sahabe topluluğuna Recep ayının faziletinden ve bu ayda oruç tutmanın sevabından bahsederken bir ihtiyar ayağa kalkıp:
-Ya Rasülüllah! Bu Recep ayının hepsini oruçla geçiremem, ihtiyarım deyince Rasülüllah efendimiz: Sen Recep'in 1-10 arasında bir gün, 10-20 gün arasında bir gün, 20-30 arasında bir gün oruç (yekün üç gün) tut, ayın hepsini oruçlu geçirmiş gibi sevap kazanasın. Çünkü Cenab-ı Hak Kur'anda yapılan bir ibadete on kat sevap vereceğini bildiriyor. (En'am suresi ayet 160 sh:149)
"Recep ayının ilk Cuma gecerini gafletle geçirme ki Melekler o geceye Regaip Kandili demişlerdir. O gecenin üçte biri geçtikten sonra bütün melekler Kabe'nin etrafından toplanırlar ve Allah-ü Teala onlara hitap eder;
- Ey Meleklerim benden dilediğiniz nedir? diye sorar, Onlar da;
- Dileğimiz Recep ayında oruç tutanları bağışlamandır, derler. Hz.Allah da;
-Ben Recep ayında oruç tutanları mağfiret ettim, buyurur. (Hz.Gavsi Azam Seyyid-i Abdülkadir Geylani, Gunye Tillah)
Sevgili Peygamberimizde bu ayda oruçlu olurlardı. Recep ayında oruç tutanlar Hz.Allah'ın üç türlü iyilik ve inayetine mazhar olurlar.
1- Kul hakkı karışmayan geçmiş günahları bağışlanır
2- Kalan ömrüne bereket, sıhhat ve afilet verilir
3- Mahşer gününde/ahirette susuzluk çekmekten kurtulur.
Regaip kandilinde dualar kabul edilir. Hz.Peygamberimiz (a.s) duaların kabul edildği beş gece vardır buyuruyorlar;
1- Regaip Kandili gecesi
2- Berat Kandili gecesi
3- Cuma gecesi
4- Ramazan bayramı gecesi
5- Kurban bayramı gecesi (İbn Aşakir, Ebi Umame Riyazüssalihin) Hz.İbn.Abbas şöyle anlatıyor:
"Rasülüllah efendimiz (a.s) bu ayda o kadar çok oruç tutarlardı (galiba) iftar etmeyecek derdik. O kadar oruca ara verirdi ki oruç tutmayacak derdik. (Et Tac-ü Usul, Cilt:2, Sh:84)
Kandil gecelerinde Kur'an okunur, dualar edilir ve kaza namazları kılınarak mevlamıza karşı borçlar ödenir. Bu ayda tutulan oruçlara kaza orucu olarak tutulur. Kaza oruçlarına imsak/sahur yemeğinden sonra yani geceden niyet edilmelidir. " En son kazaya kalan orucuma niyet ettim Ya Rabbi" denilir.
Recep ayı, "Eşhür-ü Hurum" (haram aylardandır) islamdan öncede saygı duyulurdu. Recep, zilkade, zilhicce ve Muharrem aylarında Arap Kabilelerinin savaş yapmaları yasaklanmıştı. (Kur'an Tevbe Suresi A:36, Sh:191/
Rical-i Safiye Regaib kandili gecesinde 12 Rek'at şükür namazı kılarak değerlendirilmesini söylemişlerdi. Evliya-i Kiram şöyle buyurur, "Recep ayının ilk Cuma gecesinin namazından gafil olmayın. Bir kimse o gecede bu şükür namazını kılsa, Allah'ın emriyle gelecek yıla kadar melekler ona dua ederler. Af edilmesi için Cenab-ı Hakka yalvarırlar. (Gazali, İhya ül Ulum Cilt:1, Sh:554, Ter, A. Serdaroğlu)
Regaip Kandilinin İslam dünyasının uyanışına, savaşların sona ermesine dünyamıza barış ve huzurun gelmesine vesile olmasına Hz.Allah'tan dilerim.
Hoşçakalınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA) Arşivi