6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

ORUCUN SIRLARI

Onbir ayın sultanı Mübarek Ramazan ayında tutulması farz olan oruç ibadetinin gözden kaçan birçok sırları düyevi ve uhrevi faideleri vardır.
Oruç, insan sağlığını temin eder. Bir Hadis’i Şerinde Efendimiz (a.s) “Oruç tutunuz sıhhatli olunuz.” buyuruyor. (Buhari -Müslim) Allah’ın emri olduğu için tutulan oruç iç organlarımızın dinlenmesine sebep olur. Zayıflamak (obeziteyi atmak) için tutulan oruç oruç değildir. Oruç ibadetini Ramazanda yapanlar, mübarek günlerdede arasıra oruç tutanlarda şişmanlık hastalığı olmaz.
Oruç, insanı sabır ve tehammül-e alıştırır. Bir Hadis-i Şerifte şöyle buyurulur; Oruç sabrın yarısıdır. (Buhari) Dünya hayatı çeşitli sıkıntı ve belalara gebedir. Savaş, kıtlık, yokluk gibi sıkıntılı anlar için sabır şarttır.
Oruç, insana acıma duygusu hasıl eder. Oruçlu insan yoksulların, fakirlerin halinden anlama, hissetme, acıma hissi elde etmiş olur.
Oruç, insanları daima kötülüğe sevk eden, kötü düşünce ve fenalığın kaynağı olan “Nefs” varlığını terbiye eder. Arzu ve ihtirasları gemler.
Oruç, insana nimetin kadrini, kıymetini bildirir. Şükründen aciz olduğumuz ekmeğin, suyun, sebze ve meyvelerin ne kadar kıymetli ve gerekli olduğunu açken oruçlu iken anlarız...
Oruç, toplum hayatında huzurlu, merhametli, kavgasız bir ortama vesile olur. Ramazan ayı emniyet güçlerinin diğer aylara nazaran rahat bir nefes aldığı bir vakittir.
Oruç, insanı hastalıklardan korur. Günümüz vebası kanser hastalığı her geçen gün artmaktadır. Tedavisi, tedbiri için ikazlarda vardır. Almanya’da Nordheim Westfalen şehrinde bulunan Kanser Araştırma Enstitüsü Profesörlerinden Dr.Paul Traub, orucun insanları kanserden koruduğunu tesbit etmiştir. Prof.Traub tıp dergilerinde yayınlanan bir araştırma raporunda oruç tutan insanlarda kana Kortizon ve Adrenalin denilen hormonların bol miktarda karıştığını ve bunların hücreleri çoğalma veya azalmasını önlediklerini dolayısıyle kansere engel olduklarını ileri sürmüştür.
Oruç, insanı başbelası günahlardan arındırır. İlahi affa vesile olur. Bir Hadis-i Şerifte, “Ramazanın evveli Rahmet ortası, mağrifet sonu da Cehennemden kurtuluş günleridir.” buyurulur. Cenab-ı Hak (c.c) görevini yapan, tevbe eden kullarını AF eder.
Ahirette,; Hz.Allah’a hesabını veren insanlar, iki grubu ayrılacaklar. Bir gurubu güler yüzleriyle Cennet’e doğru yol alırken, bir gurup da alınları siyah damgalı Cehennem’e doğru götürüleceklerdir. Cennet yolundakiler, Cehennem’e götürülenlere seslenir.
- Siz hangi peygamberin ümmetisiniz? Cevap verirler biz de Muhammed ümmetindeniz. Cennetlikler üzülerek tekrar sorarlar;
- Nasıl olur? Siz hiç Ramazan ayı yaşamadınız mı? Cevap verirler;
- Evet birçok Ramazan ayı yaşadık fakat onun özelliğini, faziletini bilmedik, uzun günlerde oruç mu tutulur dedik, kendimizi aldatmışız, derler.
Fani dünyanın ebedi olan bir de Ahiret hayatı vardır. Orada büyük zarar ve ilahi azaba uğramamak için dünyada iyi düşünmek gerekiyor.
Orucun uhrevi (Ahiretteki) faidesi: Hz.Allah’ın rızasına nail olarak O’nun affına, mağfiretine kavuşarak azabından kurtulmak, ebedi saadete nail olmak...
Orucun dünyevi faidesi sayılmayacak kadar çoktur. (Bir kısmı sayıldı)
Oruç sağlığımızın garantisidir. Nitekim 1940 Nobel Tıp ödülünü kazanan ünlü bilim adamı Dr.Alewis Cariel “L’Hamme, Cet İnconnu” adlı eserinde; Oruç sırasında organizmalar da depo edilmiş besin maddelerinin harcandığını sonradan bunların yerine yenilerin geldiğini, böylece bütün vücutta bir yenilenme olduğunu anlatarak orucun sağlık bakımından çok faideli olduğunu söylemiştir.
Fransız Profesör Pierre Moulin (Pier Mulen) de şöyle diyor; “İslam dünyasının en yararlı kurumlarından biri de oruçtur. Oruç bedenin hem fiziksel, hem ruhsal dinlenişidir. Dokuları temizler, birikmiş toksinleri zehirleri atar. Müslümanlar böylece her yıl bir ay bedenlerini dinlendirirler. Hristiyan dininde oruncun bulunmaması büyük bir kayıptır. Aslında insanların her hafta bir gün oruç tutmaları, başka bir deyimle diyet etmelerinde büyük yarar vardır. Böylece vücud doku ve organlardaki zehirleri atar”
Ramazanda geceleri TERAVİH NAMAZI’nı kılmak büyük bir fazilettir. Teravih, orucun değil Ramazan ayının sünnetidir. Oruç tutmayanlarda teravihi kılmalıdırlar. Cenab-ı Hakkın hoşnutiyetini kazanmış olurlar.
Hoşçakalınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA) Arşivi