6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

Ramazan Kur'an ilişkisi

Onbir ayın sultanı Ramazan Kur'an ayıdır. Oruç ibadetine ilave bu ay Kur'an-ı Kerim'in tümünü okuyarak Hatm-i Şerifler okunur. Rasülüllah (a.s) Efendimiz de Ramazan ayında Kur'an-ı Kerim'in tümünü okuyarak hatim indirirlerdi. Son Ramazanında iki defa hatim okumuşlardı.
Kur'an-ı Kerim, Ramazan ayının Kadir gecesinde ilk defa indirilmeye başlandı. İlk olarak Alak Suresi'nin ilk beş ayeti indirildi. Yüce Rabbimiz bu beş Ayeti Celilede şöyle buyuruyor:
"Yaratan Rabbinin adıyle oku! O insanı aşılanmış bir yumurtadan yarattı (1-2) Oku! İnsana bilmediklerini belleten, kalemle (yazmayı) öğreten Rabbin en büyük kerem sahibidir" (3-4-5)
Görülüyor ki, İslam dininin il emri "oku" olmuştur. Oku, yararlı olan her şeyi oku...İlk ayeti celilede "Rabbinin ismiyle oku" buyurularak meşru her işin başında "Besmele" çekilmesinin gereğine işaret edilmiştir.
Kur'an-ı Kerim'in gönderiliş sebepleri muhtelif ayetlerle anlatılmakta, bunlardan biri de şu Ayet-i Kerimeyle bildirilmektedir.
"Elif, Lam, Ra. (Bu Kur'an) Rabbinin izniyle insanları karanlıklardan (delaletten, felaketten) aydınlığa yani her şeye galip (ve) övgüye layık olan Allah'ın yoluna çıkarman için sana indirdiğimiz bir kitaptır" (İbrahim Suresi Ayet:1Sh:254)
Bir başka Ayet-i Celile meali:
"İşte bu Kur'an, kendisiyle uyarılsınlar, Allah'ın ancak bir tek ilah (Allah) olduğunu bilsinler ve akıl sahipleri iyice düşünüp öğüt-ders alsınlar diye insanlara gönderilmiş ilahi bir bildiridir" (İbrahim Suresi, Ayet:52, Sh:260)
Kutsal kitabımız, aslından öğrenilmeli, aslından okunmalıdır. Latin Harfleri ile Kur'anı yazmak asla mümkün değildir. Kur'an'ı Latin harflerle yazanlar büyük vebal altındadır. Latin harfleriyle yazılan Kur'anı okuyanlar okumaya çalışanlar da büyük hata yapmış olurlar.
Latin harflerle Kur'an niçin yazılamaz, niçin okunamaz?
Kur'an Arap lisanı üzeredir. "Arapça bir Kur'an olarak indirdik" (Yusuf Suresi A:2 Sh:254)
Arap lisanındaki harfler Latin alfabesinde yoktur. Şöyle ki,
Kur'an-ı Kerim'de (ha ve hı) harfleri vardır. Bu harfler bulundukları kelimede ayrı ayrı manalar ifade ederler. (Halaka) kelimesini noktalı (hı) harfiyle yazarsanız "yarattı" anlamı ifade eder. (Ha) harfiyle yazarsanız "traş etti" anlamı ifade eder. Kur'andaki bu (Ha) ve (Hı) harflerinin Latincede karşığı sadece (H) harfi vardır. Yani istenilen hangi mana verilecek.
2.misal: Kur'an da (peltek zel) ve (keskin okunan ze) harfleri vardır. Latincede bunların karşılığı sadece biz (z) harfi vardır. Kur'andaki (peltek okunan zel) harfi ile yazılan bir kelime örnek 'zekat' kelimesi hayvan boğazlamak anlamına gelir Şayet zekat kelimesini (keskin okunan ze) ile yazarsanız o zaman da malın %2,5 ğundan verilen 'zekat' anlamına gelir.
Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür. İnsanları kandırmak çok büyük bir vebaldir. Gerçekler ne ise onlar kabul edilmelidir.
Kur'an-ı Kerim, okunarak ibadet edilir. Bununla ahiretin ebedi saadeti kazanılmaya çalışılır. Hayati önemi haiz bu mesele herkesin aklına göre konuşmasıyle olmaz. İman esaslarında söz, akaid ilminindir. İbadet esaslarında fıkıh ilmi konuşur.
İmam-ı Malik (r.h) Hazretlerine "insanlar tarafından meydana getirilen bir yazı ile Kur'an-ı Kerim yazılabilir mi?" diye sormuşlar. Bu kudretli müctehit Alim : "Hayır caiz (geçerli) olmaz, ancak ilk yazılış tarzı (aslı) üzerine yazılabilir." diye cevap vermiştir. (El-itkan, C:2, sh: 167)
Kur'an-ı Kerim aslından başka yazılarla yazılmaya kalkıldığı zaman harflerin mahreçlerine (ağızdan çıkış yeri) ve tecvid kaidelerine tam olarak riayet mümkün değildir. "Kur'an-ı Kerimin Latin harfleriyle yazılması caiz (geçerli) değildir."(Ömer Nasuhi Bilmen Tefsir Tarihi Sh:34)
Yaz Kur'an kursları 27 Haziran Pazartesi günü başlıyor. Anneler-babalar ne olur çocuklarınızı camilere kurslara gönderin. Kur'anı öğrensinler sizi de vebalden kurtarsınlar.
Cenab-ı Hak cümlemizi, "Kur'an'a bağlı olanlardan" olmayı nasip eylesin.
Hoşçakalınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA) Arşivi