6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

Yağmur Duaları

Karasal iklime sahip İç Anadolu'da ilkbahar yağmurları azolunca bir çok köyde yağmur duası yapılır. Fıkıh kitaplarımızda bu duaya "İstiska" (Yağmur duası) denir. Yağmur duasına çıkınca (istiskan kırda yapılır. Kerahet vakti değilse herkes iki rek'at nafile namaz kılarlar. Bu duanın kabulünü istemektir.
İslâm tarihinde; önceki peygamberlerin ümmetleri de peygamberlerinden -kuraklık olunca- yağmur için dua etmelerini istemişlerdir. Örneğin, "Hud peygamberin kavmi yağmur isteyince "Hud" (a.s.) kavmine şöyle dedi: "Rabbinize istiğfar ediniz. Mağfiret dileyin, sonra O'na tevbe ediniz ki üzerinize yağmuru bol bol yağdırsın" buyurduğu Kur'an-ı Kerim'de bildiriliyor. (Hud Suresi Ayet 52, sh: 226)
Nuh Peygamberin kavmi de yağmur isteyince O da şöyle buyurdu: "Ey kavmim! Allah (c.c.)dan günahlarınızın bağışlanmasını isteyin, O, bağışlayandır. Size gökten bol bol yağmur gönderir." (Nuh Suresi Ayet:11, Sh: 570)
Bu iki peygamberin ümmetlerine yağmur için "günahların affını dilemekten başka çare olmadığını bildirmektedirler. Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (a.s.) da yağmur için dua edilmesini aynı zamanda günahlardan arınılmasını tavsiye etmektedir. Bir takım günahlar yağmurun yağmasına manidir.
1- Ölçü ve tartıların noksan yapılması: Abdullah ibn Mes'udun (r.a.) rivayetindeki Hadis-i Şerifte Efendimiz: "İnsanlar tartı ve ölçeklerinde noksanlık yaparlarsa gökyüzü yağmur tanelerinden mahrum bırakılır." buyuruyor. (Buharî cilt 5, sh: 344, 1936 baskı)
2- Zekât verilmezse: Zekât zenginin mal varlığından % 2,5 oranından fakirlere verilir. Sevgili peygamberimiz şöyle buyuruyor: Hiç bir kavim (millet) yoktur ki, zekât vermesinde, istifadelerine karşı yağmur alıkonulmasın (Zekâtın terki yağmura manidir)
3- Ziraî (tarla mahsülünün) zekaâtı (öşrü) terk edilirse: Gökten yağmur yağmaz. Tarla mahsüllerinin % 10 zekâtı (öşrü) vardır. Öşür, onda bir demektir. onda bir, yüzde on tarladaki sebze, meyve, arpa, buğday, üzüm, fındık v.s. gibi yağmur suyu ile meydana gelen mahsülün %10 fakirin hakkıdır. Bu mahsül motor suyu ve ücretli su ile elde edilirse % 20 zekât (öşrü) verilmesi Kur'an-ı Kerim'in En'am Suresi'nin 141. ayetiyle emredilmektedir. "Bahçelerinizdeki üzüm, hurma, zeytin v.s. toplandığı gün hakkını zekâtını (öşrünü) verin. İsraf etmeyin. Allah (c.c.) müsrifleri sevmez. (En'am Suresi Ayet: 141)
4- Allah'ın (c.c.) verdiği nimetlere şükretmeyi terk: Yağmurun yağmasına Yüce Rabbimiz şöyle buyurur: "Nimetlerime şükrederseniz ziyadesiyle veririm. Küfreden nankörlük ederseniz azabım şiddetlidir." (İbrahim Suresi A: 7, Sh: 255)
5- Toplumun ahlaki bozukluğu: Bir milletin aralarında doğruluk, güven ve itimat kalmaz, birbirlerini kandırır, aldatırsa, birbirleri arasında dedi-kodu, laf taşıma gibi ahlaki bozukluk şuyu bulunca gösten yağmur düşmez. Hz. Musa (a.s) bir gün yağmur duasına çıktılar. Yağmur yağmadı. Hz. Musa (a.s.) sebebi nedir Ya Rabbi dedi. Hz. Allah: Aranızda nemmam" (kötülük getirip-götüren) var buyurdu. hz. Musa: Onu bize bildir Ya Rabbi dedi. Yüce Allah: "ben nemmam olmam" buyurdu.
Yağmur kimler için yağar: Sevgili peygamberimiz (a.s.) şöyle buyurur: "Huşu (Allah'tan kokan) sahibi gençleriniz, otlayan hayvanlarınız, ibadet ederek ihtiyarlayan beli bükülmüş ihtiyarlarınız, ana kucağında süt emen yavrularınız olmasaydı üzerine gökten boşanırcasına azabı ilahı dökülürdü. (Buhari Tecrid Cilt: 3 Sh: 349)
Süleyman Peygamber bir gün yağmur duasına çıkmışlardı. Bir de bakıyorlar ki bir karınca sırt üstü yatıp ayaklarını gökyüzüne kaldırmış -Allah'tan (c.c.) yağmur, su istiyor. Hayvanların dilinden anlayan Hz. Süleyman (a.s.) bunu görünce beraberindeki topluluğa: "Artık dönünüz bu karıncanın bu halinden duanız kabul olur" buyurdular.
Ya Rabbi! Ülkemizi yağmursuz, tarlalarımız bereketsiz, beklentilerimizi ümitsiz ve hastalarımızı şifasız bırakma Allah'ım...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA) Arşivi