6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

Yılbaşı Gafleti

Noel, Hıristiyan inancında bir bayramın adıdır. Hıristiyanların Hz. İsa'nın (a.s) doğum günü dolayısıyla kutladıkları bayram: Bu bayramın kutlandığı zaman süresi; Miladi yılı Ocak ayının birinci günün gecesi, Miladi Hz. isa'nın doğumu kabul edilen gün. Bugünü esas alan takvime ise Miladi Takvim denir
Hırıstiyanların noel için kesip süsledikleri çam ağacına ilk olarak 1605 yılında Almanya'da ilgi gösterilmeye başlandı. Daha sonra XIX. yüzyıl ortalarında Helene de Meeklemburg tarafından Fransa'ya taşındı. Ermeni mitolojisinde yeni yıl tanrısının adı "Amanor"dur. Paganlık çağında avlanan hayvanlar Amanor onuruna çam ağaçlarına asılırmış. Noel gününde çam ağaçlarına çeştil şeyler asılarak yapılan tören, Hıristiyanlığa bu pagan geleneğinden geçmiştir.
Noel Baba Geleneği:
Muğla-Antalya çevresi eyaletinin başpiskoposu olan Saint Nicola'nın çalışmalarını övmek amacına dayanır. Hıristiyan inancına göre genellikle karla örtülü ortamda, güleç ve tombul ve yardım sever bir tipi canlandıran Noel Baba inancı günümüz Hıristiyan kültürü ve bu kültürden etkilenen doğu kültürlerine de girmiştir. Yılbaşı akşamları çocukları sevindiren bir itiyardır. Söz konusu Nicola efsanesi, aynı zamanda Anadolu'yu Bizans toprağı sayan batının çocuklarına aşıladığı bir ideal olarak bilinmektedir.
Müslümanların sosyal ve siyasi ilişkilerini düzenleyen, Hz. Peygamberin (a.s) hicretini tarih ve takvim başlangıcı olarak esas alan, İslami Takvimdir. Hicri Takvim, Hz. Ömer (r.a.) zamanında Kameri (ay) yılı esas alınarak düzenlenmiştir. Hicretin gerçekleştiği yıl, hicri takvimin birinci yılı olmuş ve bu senenin ilk ayın olan Muharrem ayının ilk günü de yeni yılın başı sayılmıştır. Müslümanlar için Muharrem ayının ilk birinci gecesi "yılbaşı" gecesidir. Müslümanların ibadet günleri, bayramları, Ramazan ve Kurbanı, Haccı hep İslami takvimine göre tanzim ve tespit edilir. Buna uymak zorunludur.
Buradan hareketle müslümanların İslam dışı diğer bayramları kutlaması, bunlara iştirak etmesi, örf ve adetlerini benimseyerek aynı şeyleri yapmaz. Onların bayramını bayram olarak kabul etmesi, küfre destek olmaktan başka bir mana ifade etmez. İslam dışı çok ilahlı dinlerin törenlerine iştirak etmenin, dini merasimlerinden bir şeye uygunluk göstermesi imanı bozan boyutlar arzedeceği haber verilir. (el feteva el Hindiye, IV, Sh:342; XIV, sh:407)
Binaenaleyh noel günlerinde Hıristiyanların diğer bayram günlerinde onlara uymak gayesiyle, onların yaptıklarını yapmak, o günlerde bayram niyetiyle çocuklara elbise almak, pişirdikleri yemekleri yemek caiz değildir. Bu hareketler, müslümanların küfrünü gerektirir. Onlardan sakınmak gerekir. ...ayrıca İran inancındaki Nevruz ve Mihrican gibi müslüman olmayan kimselerin kutsal günlerini ta'zim etmek, kutlamak (saygı göstermek) de caiz (geçerli) değildir. Bunları yapanlar imanını kaybederler. (İslam hukuku, İbn abidin, Reddul Muhtar XVII, Sh: 310; Halil Gönenç Günümüz Meselelerine Fetvalar. ist 1984. cilt II, Sh:21)
İslam kaynaklarının ortak görüşü Allah'ın (CC) bildirmiş olduğu İslam kanunları dışında tesis edilmiş bütün gün ve bayramları kutlamanın küfür olduğu yolundadır. Bu konuda Rasulüllah Efendimiz (a.s) şöyle buyurur:
"Her kim bir kavmi (milleti) yaptıkları amellerinden dolayı severse her ne kadar kendisi onların yaptığını yapmasa da onlarla beraber haşrolunur ve onların hesabıyla hesaba çekilir" (Şiratül islam Sh: 23) (İbn Adiy el Kamil, 1/303)
Bir başka Hadis-i Şerif:
"Bir kimse kendini hangi kavime benzetirse o, onlardandır." (Ramuzelehad) Bu iki hadis-i şerif yukarıda anlatılanları teyid ederek, müminleri şuurlu (bilinçli) olmaya davet etmektedir. Bu konuda niyet çok önemlidir. Sonraki pişmanlık faide vermez.
Cenab-ı Hak, cümlemizi gafletin ve dalaletin çukuruna düşmekten korusun.
Hoşçakalınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA) Arşivi