Başkan Kurt: Bakanlık ya yapsın ya bize devretsin

Başkan Kurt: Bakanlık ya yapsın ya bize devretsin
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, kentsel dönüşüm konusunda yetkinin bakanlıkta olduğunu belirtti.

Odunpazarı Belediyesi Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın 2. Oturumu Belediye Başkanı Kazım Kurt başkanlığında gerçekleşti. Toplantıda 2023 yılı faaliyet raporu görüşüldü. Faaliyet raporları görüşülürken kurallar gereği meclisi meclis başkan vekili Nihat Çuhadar yönetti.

2023 yılında 1 milyar 62 milyon 128 bin TL net bütçe geliri elde edildi, 1 milyar 137 milyon 555 bin TL gider gerçekleşti.

AK Partili meclis üyesi Özlem Ünalır, Odunpazarı Belediyesi’nin hedeflerinin gerçekleşme oranları incelemesine yönelik konuştu. Ünalır, “Başarı oranı yüzde 53,42. 2023 yılında belediye gelirinde rekor artış olmasına rağmen bu işlerin neden yapılmadığının açıklanmasını bekliyoruz” diye konuştu.

CHP’li meclis üyesi Saffet Çelen ise, rapor hakkındaki görüşlerini dile getirerek “Tüm ekonomik zorluklardaki genel kriz ortamına rağmen yapılabileceklerin en iyisini yaparak içinde kaynakları yatırım ve hizmet politikaları üreten bir yıl olmuştur. Yeni dönemde belediye hizmetleriyle ve hemşehrilerimizin yaşam kalitelerinin artarak sürdürüleceğine inanıyorum” dedi.

AK Parti Grubu adına konuşan Grup Başkanı Mehmet Kepez, “Demokrasinin bir gereği muhalefet ve iktidar olacak. Bizim muhalefetimizde her şeye karşı çıkmak yok. Yapılan güzel şeyler varsa hakkını teslim ederiz ama eksik gördüğümüz şeyler de varsa dile getiririz. Faaliyet raporunda belediyemizin yapmış olduğu güzel işler var. Ben bu yapmış olduğu işlerden dolayı tebrik ediyorum ama bununla birlikte bazı noktalarda eksiklikleri gördük ve belirttik” dedi.

Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşullar özelinde CHP Grubunun yaptığı eleştirilere yönelik Kepez, “Sosyal patlama yok. Her dönemde zengin de fakir de vardır. Bunları bitirmek ya da aynı seviyeye çıkartmak hiçbir hükümetin işi değildir. İnsanlar aç, sefil, perişan halde değiller. Markete gidiyorsunuz, parka gidiyorsunuz, AVM’lere, kafelere gidiyorsunuz her yer dolu. İktidar da güzel şeyler yapıyorsa takdir edin. Her seferinde geçmiş döneme gidersek bu işin içinden çıkamayız” ifadelerini kullandı.

“VATANDAŞ TERCİHİNİ SOSYAL DEMOKRAT BELEDİYEDEN YANA YAPTI”

Başkan Kazım Kurt, ise konuşmaların ardından şunları söyledi:

“Biz sosyal demokrat bir anlayışla yönettiğimiz yerde eleştirilerden notlarımızı çıkarır ders çıkartırız ve daha iyisini yapmaya çalışırız. Sadece eleştirinin eleştiri yapmak için olmadığını belirtmek isterim. 2023 yılında program değerlendirmelerimizde, yatırımlarımızda ve bütçemizde ne varsa uygulamaya çalıştık. Hepsini maalesef gerçekleştiremedik. Bunun nedenlerini sormak ve bunları açıklamak lazım. Cumhurbaşkanlığı tasarruf genelgesi muhalefet belediyelerinin elini kolunu kısıtlamıştır. Bu kısıtlamalara rağmen mevzuatın arkasından dolanarak yapmaya çalıştık. O yüzden dört dörtlük olmadı. Taahhütlerimiz vardı pek çoğu bitmedi. Neden bitmedi? 2023 yılında başlamışız, bu yılda ekonomi durmuş, ekonomide felaket çıkmış. Paydaşlarımızla ilişkilerimiz bozulmuş biz o sözleşmeleri yeniden değerlendirmek durumunda kaldık. Örneğin spor kompleksleri başladı ama bitmedi. Onun yanında pek çok işler de yaptık. Bunu yaparken taahhüdümüzün üstünde işler yaptık ve bunları insanlarımız doğru değerlendirdi ve doğru değerlendirdiği için seçimde bizi bağrına bastı. Her parti seçimi kazanmak için uğraşır ama sandık birine tercihte bulunur ve herkesin ona saygı duyması gerekir. Biz burada birlikte oturup değerlendirmek ve birlikte yönetmek istiyoruz. Temel sloganımız da buydu. Birlikte yönetelim ve daha ileriye gidelim. Vatandaş tercihini yaparak sosyal demokrat belediyeyi seçti.”

“BELEDİYENİN YASAL YETKİSİ YOK”

Kepez’in “Biz belediyeye geldiğimizde Odunpazarı evlerinin olduğu bölgede orası bir çöküntü bölgesiydi ve sonra çalışmalar yapıldı. O günden bugüne ne ilave yapıldı merak ediyorum. Bir kentsel çalışma göremedim. Odunpazarı tarihi bölgesinin daha ileriye götürülmesini isteriz” söylemlerine de cevap veren Kurt, şöyle devam etti:

“Bizi bağlayan yasalar var biz onlara göre hareket etmek zorundayız ama ondan önce bizim inandığımız daha farklı değerler var. Hukukun üstünlüğünü tanımak, kanunları tanımak zorundayız. Hükümet kanunları yapar ilçe belediyesi bunu uygular. Kentsel dönüşümle ilgili bir şey göremedik ne göreceksiniz. İlçe belediyesinin kentsel dönüşümle ilgili nasıl bir yetkisi var. Eğer bu görevi ilçe belediyesi yetkisini devrederse yaparız. Biz istiyoruz yetkiyi vermiyorlar o zaman yapın diyoruz onu da yapmıyorlar. Tarihi bölgelerde ne yapmışsınız? Emmioğluna kiraya vermişsiniz. Biz ne yapıyoruz sizin ajansa sattığınız müzeyi parasını verip geri aldık. Restorasyonlar yaptık, müzeler açtık. Odunpazarı Belediyesi’ne gelmiş geçmiş tüm başkanlar hizmet etti. Kimse alıp götürmedi ama siz bizim çalışmalarımızı engelleyecek şeyler yapıyorsunuz. Vakıflar bölge müdürü Türk Ocağı’na verilen mülkiyetin tapusunu vakıflara geçirmiş şimdi onlara dava açtık. Biz zamanında almışız kamulaştırmışız. Seçim öncesinde bir baktık ki bizim tapu gitmiş. Şimdi onu geri almaya çalışıyoruz.”

“HAZİNENİN ARAZİSİ DİYE BİR ŞEY OLMAMALI”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkisinde olan bölgelerin Odunpazarı Belediyesi’ne verilmesi yönünde çağrıda bulunan Kurt, “Sanayi çarşısındaki insanlar çivi çakamıyor bu yetki çevre şehircilik bakanlığındadır. Bakanlık yetkisini yapmadığı gibi belediyeye de devretmiyor. Çevre ve Şehircilik bakanlığı sanayi Çarşısı, Gündoğdu Mahallesi dönüşüm işini yapsın yapmıyorsa da bize devretsin. Bu konuyu takip edin. Geçmiş dönem arkadaşlarımız takip etmedi eksik kaldı. Şunu bilin ilçe belediyesinin kentsel dönüşümle ilgili ne bir görevi sorumluluğu ne de yetkisi var. Bunu ısrarla bize sormasınlar. Verirseniz yaparız ama vermiyorsanız öyle kalır. Spor alanlarıyla ilgili de bir aracılık hizmeti istiyorum. Hazineye ait görülen alanların bize tahsisi için yazılar yazdık. Aracılar kıldık maalesef tahsis edilmedi. Biz oralarda imar alanlarına uygun spor tesisi yapmaya hazırız, taahhüdünü istiyoruz. Hazinenin arazisi diye bir şey olmamalı. Belediyenin yetkisinde olmalı. Bunlarla ilgili yasal düzenlemeler yapılmalı” şeklinde konuştu.

“SİZ BU SORUNLARI ÇÖZÜN DİYE İNSANLAR SİZİ SEÇTİ”

Ülkedeki ekonomik durumun vurgusunu yapan Kurt, “Temel amacımız insanların sosyal yardıma ihtiyaç duymaması ama ne yazık ki Türkiye’de devletin resmi rakamlarına göre emeklilerimizin yarısından fazla 10 bin lira maaş alıyor, pek çoğu altında maaş alıyor. Açlık sınırı, yoksulluk sınırı belli. Bu sınırların altında maaş alan insanların yoksul yaşaması demek. Bir insanın kafeye gitmesi iyi yaşadığı anlamına gelmez. Eskişehir’de sokağa çıkamayan, yiyecek ekmek bulamayan insanlar var. Biz aş evleriyle, halk marketlerle yardımcı olmaya çalışıyoruz. 90’lı yıllarda kuyruklara gitmenin anlamı yok. 2024 yılında insanlar siz bu sorunları çözün diye seçti. Çözemezseniz net sonuç ortaya çıkar” ifadelerini kullandı.

“MERKEZİ HÜKÜMETLE ARACI OLUN”

Son olarak Kurt, “Biz merkezi hükümet yöneticileri tarafından tanınmak, kabul görmek istiyoruz. Bunu yapmazsanız bize verilen yasal hakları kullanacağız. Kimse kusura bakmasın. Arkadaşlarımız eleştiri yapsınlar ama bazı konularda bize aracı olsunlar, merkezi hükümetler aracı olsunlar. Önümüzdeki dönemde bu konuda bize destek olursanız teşekkür ederim” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum