Basın İlan Kurumu 33. Dönem 7. Genel Kurul Toplantısı, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Abdulkadir Çay’ın açılış konuşmasıyla başladı. Şubat ayından bu yana yürütülen faaliyetleri değerlendiren Çay, Türk basınının dijital dönüşümüne katkı sağlayan önemli projeleri hayata geçirdiklerini söyledi.

Genel Müdür Çay, “Hafızayı Koru, Hakikati Yaz” temasıyla düzenlenen ‘15 Temmuz Manşetleri Gazetecilik Atölyesi’nin 7 bölgeyi temsilen 7 üniversitenin iş birliğiyle gerçekleştirildiğini belirtti. Etkinlik kapsamında iletişim fakültesi öğrencilerinin deneyimli gazetecilerle bir araya geldiğini ifade eden Çay, öğrencilerin kriz ve afet haberciliği, doğrulama mekanizmaları, etik yayıncılık ve medya sorumluluğu gibi alanlarda eğitim aldığını kaydetti.

Çay, “Yalnızca akademik bir eğitim faaliyeti yürütmekle kalmadık; aynı zamanda milletimizin demokrasi mücadelesini ve hafızasını diri tutacak bir medya bilincinin genç kuşaklara aktarılmasına öncülük ettik” dedi.

Üniversitelerle iş birliği ve staj programı

Basın İlan Kurumu ile üniversiteler arasında yürütülen iş birliklerine de değinen Çay, İstanbul Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi ile kuramsal bilgi ve sektörel deneyimi buluşturacak çalışmalar yaptıklarını söyledi.

İletişim fakültesi öğrencilerine yönelik başlatılan staj programına Türkiye genelinden yaklaşık 150 öğrencinin başvurduğunu aktaran Çay, Genel Müdürlük ve 16 Bölge Müdürlüğü’nün dahil olduğu program sayesinde genç iletişimcilere medya mevzuatı, resmî ilan sistemi ve kamusal yayıncılık konusunda uygulamalı deneyim imkânı sunduklarını ifade etti.

“Dijital telif” vurgusu

Yayıncıların dijital dünyada büyük emeklerle içerik ürettiğini belirten Çay, küresel teknoloji platformlarının oluşturduğu tehditlere dikkat çekti. İnternet haber sitelerinin algoritmik baskılara karşı korunması gerektiğini vurgulayan Çay, özgün içerik üretiminin teşvik edilmesi ve dijital telif mekanizmalarının hukuki açıdan güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Çay, “Dijital telif konusunun takipçisi olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Yerel basının sorunları masaya yatırıldı

Eskişehir, Tekirdağ ve Konya’da düzenlenen bölgesel basın buluşmalarında 10 farklı şehirden 98 gazete ve internet haber sitesi temsilcisiyle görüştüklerini belirten Çay, yerel basının dijital dönüşüm süreci, nitelikli insan kaynağı ihtiyacı ve çözüm bekleyen sorunlarını birinci ağızdan dinlediklerini kaydetti.

Eskişehir Şehir Hastanesi’nde nöbet listesi krizi iddiası
Eskişehir Şehir Hastanesi’nde nöbet listesi krizi iddiası
İçeriği Görüntüle

İlan ve reklam gelirlerinde artış

Basın İlan Kurumu’nun taşra teşkilatıyla koordineli şekilde çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Çay, 2026 yılının ilk 4 ayında geçen yılın aynı dönemine göre resmî ilan adetlerinde yüzde 17, reklam adetlerinde ise yüzde 13 oranında artış sağlandığını açıkladı.

Çay, ilan tutarlarında yüzde 45, reklam tutarlarında ise yüzde 64 oranında artış gerçekleştiğini belirterek, kamu kurumları ile basın kuruluşlarının desteklenmesine yönelik çalışmaların önemine dikkat çekti.

241 milyon TL’lik kredi onayı

Basın sektörünün kredi ve kefalet imkanlarına erişimini kolaylaştırmak amacıyla Kredi Garanti Fonu ile yapılan protokol kapsamında medya kuruluşlarına kredi desteği sağlandığını belirten Çay, 20 Mayıs 2026 itibarıyla süreli yayınların talepleri doğrultusunda toplam 241 milyon TL tutarında krediye onay verildiğini açıkladı.

Yapay zekâ ve dijital habercilik eğitimleri sürüyor

Mesleki gelişim faaliyetlerinin taşrada da sürdüğünü belirten Çay, İzmir, Trabzon, Antalya ve Van Bölge Müdürlükleri koordinasyonunda uygulamalı mevzuat eğitimleri düzenlendiğini söyledi.

Ayrıca Gaziantep ve Eskişehir’de gerçekleştirilen “Dijital Habercilik ve Yapay Zekâ Eğitimi Programı”na kurumsal paydaş olarak destek verdiklerini ifade eden Çay, yapay zekânın medya üzerindeki dönüştürücü etkilerinin sektör temsilcileriyle birlikte değerlendirildiğini kaydetti.

Genel Kurul çalışmaları devam ediyor

Genel Müdür Çay’ın konuşmasının ardından Başkanlık Divanı seçimi yapıldı ve Genel Kurul gündemi belirlendi. Yönetim Kurulu Durum Raporu ile Denetçiler Raporları okunurken, İlan İşleri, Hukuk İşleri ve Mali İşler Komisyonları çalışmalarına başladı.

Basın İlan Kurumu 33. Dönem 7. Genel Kurulu’nun son oturumu 22 Mayıs 2026 Cuma günü gerçekleştirilecek.

Kaynak: Haber Merkezi