Anadolu Üniversitesi Rektörü'nden duygusal savunma

Anadolu Üniversitesi, 14 Temmuz 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla, Açıköğretim Sistemi’ndeki önemli bir yapısal dönüşümü resmî olarak başlattı.
Bu karara göre, daha önce ayrı ayrı idari yapılanmalarla faaliyet gösteren İktisat ve İşletme Fakülteleri, artık “Açıköğretim Fakültesi” olarak tek çatı altında birleşti. Söz konusu birleşmeye ilişkin detaylar, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel tarafından düzenlenen lansman toplantısında kamuoyuyla paylaşıldı. Anadolu Üniversitesi Akademik Yemekhane’de gerçekleştirilen, lansmana; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Köksal Büyük, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Barış Kılınç, Açıköğretim Fakültesi Dekan Yardımcıları katıldı.
“16 Milyon Kitap Basarak Ziyann Etmeyi Bıraktık”
Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Köksal Büyük şu ifadeleri kullandı:
“Daha önce deniliyordu ki “Açıköğretim büroları bu kadar kısa sürede kapatılamaz.” Ancak Cumhurbaşkanlığı’ndaki görüşmeler sonucunda torba yasaya giren bir maddeyle, Türkiye genelindeki 500’e yakın personel kamu kuruluşlarına mağdur edilmeden aktarıldı. Yılda 16 milyon kitap basılıyordu. Size bir tahminde bulunmanızı rica ediyorum: Bu 16 milyon kitabın yüzde kaçı okunuyordu sizce? Bakın, %40’ı sadece kitabı teslim alıyordu. %60’ı ise teslim dahi almıyordu. Bu ne demek biliyor musunuz? Her yıl 16 milyon kitap basılıyor, lojistik ihale yapılıyor, kamyonlarla tüm Türkiye’deki bürolara gönderiliyor. %60’ı rafta kalıyor. Memleketin ağaçları israf ediliyor. Sonuçta kitaplar artık dijitale dönüştü. Sistemimizde okunabilecek, her telefondan erişilebilecek dört farklı formatta kitap var: ePub, HTML, PDF ve mobil dostu sürüm. Ve kitaplar ziyan olmuyor artık. Öğrencinin neye ihtiyaç duyduğunu bildiğim için sistemde 16 farklı içerik türü oluşturduk: Özetler, Çıkmış sınav soruları, Kısa özet, Video anlatımlar, E-alıştırmalar, Deneme sınavları. Hem internet hem mobil uygulama üzerinden erişilebilir hale getirdik. 250 bin olan kullanıcı sayısı bir anda 800 bine çıktı. Merkez Büro’da da süreçler dijitalleştirildi. Kayıt, belge alma, sınav belgeleri, danışma hizmetleri… Hepsi artık 7/24 çevrimiçi olarak sunuluyor. Öğrenciler sadece bilgisayardan değil, mobil cihazlardan da işlem yapabiliyor”
“Büroların Üniversiteye Maaliyeti 700 Milyon Tl, Hala Olsun Diyen Var Mı?”
Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel büroların maliyeti ile ilgili açıklamalarda bulundu. Adıgüzel, “Şimdi beş yıl öncesine gidelim. Bürolardan tekrar kitap basıp dağıtma konusuna. Hâlâ “Hocam çok iyiydi, bir de 16 milyon kitap daha basalım” diyen var mı aranızda? Beş yıllık kitap ne demek biliyor musunuz? Sadece 16 milyon x 5; bu, 80 milyon kitap basmak anlamına geliyor. Kaç tır dolusu, kaç depo dolusu kitap anlamına geliyor. Ve artık biz eğitimi dijitalleştirirken, cep telefonlarımızdan, bilgisayarlarımızdan, tabletlerimizden ders notlarını okurken, takip ederken kitap konusunda ısrarcı olsaydık; kitap basımı konusunda yalnızca %2–3’lük bir kesimin talebiyle baskıya devam etseydik, biz beş yıl öncesinden bugüne kadar 80 milyon kitabı çöpe atmış olacaktık. Buna hâlâ “Olsun” diyecek var mı? Veya büroların kapatılmasını ele alalım. İlk geldiğim zaman, yani 2025’in başları, 2024 sonu diyebiliriz. Büyük bir risk alarak, göreve geldikten sonraki ilk haftalarda bir maliyet analizi istedim. Ve şu anda bu büroların bu üniversiteye maliyeti 700 milyon lira. Orada yapılan tüm işleri merkeze çektik, dijitalleştirdik. Her şey artık dijital ortamda yapılırken böyle büyük bir maliyete kanun gereği katlanılması, “eleştirileceğim” diye göz yumulması doğru değil. Ama bu süreçteki en büyük endişe neydi? Büroların kapatılması sürecinde yaklaşık 500 personel vardı. Şu anda 430 civarında personelimiz var. En büyük endişe, bu insanların, Türkiye’nin farklı illerindeki bürolarda Anadolu Üniversitesi adına yıllardır hizmet eden bu insanların geleceği ile ilgili ne yapacağımızdı. Gerçekten altı ay önce büyük bir mekik diplomasisiyle, kimseyi mağdur etmeden bu süreci çözmeye çalıştık. Ve bugün geldiğimiz noktada, herkes bulunduğu ildeki üniversiteye geçişini tamamladı” şeklinde konuştu.
“Kayıt Yaptıran Her Öğrenci İçin Fidan Dikeceğiz”
Rektör Adıgüzel, kapanan programlar ile ilgili de yaptığı açıklama esnasında göz yaşlarına hakim olamadı. Adıgüzel, “Geçtiğimiz aylarda on farklı programı kapattık diye çok eleştirildik. “Niye kapatıldı bu programlar?” dendi. Çünkü bu on programın sistemdeki toplam payı %5’ti. Yani yaklaşık 50 bin öğrenci bile etmiyor. Ama bu %5’lik sistem için her bir ders adına 16 farklı materyal hazırlanıyor: Görsel, işitsel, yazılı, PDF, HDR vs. Yani çok büyük bir maliyet. Bir bölümde bir öğrenci yılda 10 farklı ders alıyor. 4 yıl boyunca 40-50 ders ediyor. Bu 50 dersin her biri için 16 materyal üretmek çok büyük bir emek ve kaynak gerektiriyor. Ve karşılığını alamıyorsak, bu kaynakları boşa harcamış oluyoruz. Bu kadar büyük işler yaparken, kendi ülkemizde, şehrimizde kendimizi iyi anlatamamanın getirdiği bir sıkıntı yaşıyoruz. Biraz duygusal olmamız da bundan. Artık 16 milyon kitap basmıyoruz. Orman yangınlarıyla mücadele edilen bir dönemde, bu israfın ne kadar kritik olduğu daha da ortaya çıkıyor. Şu anda Sakarya’dan Bilecik’e sıçrayan ve Eskişehir’in ilçelerini tehdit eden yangınla mücadele ediliyor. Yangınla mücadele eden herkese minnettarız. Bu vesileyle çevreye katkı sunmak adına, çok sembolik ama anlamlı bir adım atacağız: Anadolu Üniversitesi Örgün Eğitimine kayıt yaptıran her öğrenci için bir fidan dikeceğiz. Yaklaşık 3 bin 500 fidanla Eskişehir ormanlarıyla buluşacak. Böylece Eskişehir’e gelen her öğrencinin burada dikili bir ağacı olacak” şeklinde konuştu.