Üniversite tercih döneminde uzman uyarıları!

Üniversite tercih döneminde uzman uyarıları!
Eskişehir’de eğitim sektöründe çalışan Sinan Akın, öğrencilerin tercih dönemi süreciyle ilgili konuştu.

Eskişehir’de eğitim kurumunda yönetim temsilcisi ve rehberlik koordinatörü Sinan Akın, tercih dönemi süreciyle ilgili önemli uyarılarda bulundu. Akın, "Son yıllarda öğrencilerin iş konusundaki kaygıları arttığı için tercih yaparken revaçta olan bölümlerle ilgili tercih yapmaya çalışıyorlar. Yeteneklerine ve ilgilerine göre, okuduklarında mutlu olabilecekleri şekilde tercih yapmaları daha iyi olur. Çünkü zaman çok hızlı geçiyor, şu anda revaçta olan ama 4 yıl sonra tükenebilecek meslek türleri de var. İleride daha iyi şartları olabilecek ya da iş olanağı artacak meslekleri, yeteneklerine göre belirleyebilirler" dedi.

"Sıralama Puandan Daha Önemli"

Adayların, tercih yaparken puana değil sıralamaya odaklanmaları gerektiğini vurgulayan Akın, "Tercih kısmında ise önemli olan puan değil sıralama. Yıllardır üniversitelerde ve bölümlerde genel olarak sıralamalar değişmez. Sıralamalara dikkat etmeleri gerekiyor. 10 bin üstü 20 bin altı aralığı en güvenilir olandır. Çok uç bir sonuç çıkmaz ve o aralıklarda genelde yerleşirler" ifadelerini kullandı.

Yapay Zekâ Bölümleri Ön Plana Çıkıyor

Teknolojik gelişmelere de değinen Akın, yapay zekânın yakın gelecekte eğitim sistemini bile değiştireceğini belirterek bu alandaki bölümlerin önü açık olduğuna dikkat çekti şunları anlattı;

"Yapay zekâ, hayatın her alanına giriyor. Yapay zekâ birkaç sene sonrasında eğitim sektörünü de etkileyecek. Eğitim ve sınav sistemiyle ilgili bazı değişiklikler yaşanabilir. Bir sonraki nesillerin bilgisayarın içerisinde doğup devam eden bir hayatları var. Bu alana ilgisi ve yeteneği olan, özellikle matematiği seven öğrenciler için ideal bir tercih olabilir."

"Okumayacakları Bölümleri Yazmasınlar"

Akın, "Öğrenciler ‘kazansam da okumam’ dediği bölümleri yazmamalılar. Çünkü yerleştikleri halde kayıt yaptırmadıkları takdirde, bir sonraki yıl ortaöğretim başarı puanının yarısı kesiliyor. Ortalama 20-25 puan gibi bir düşüş olacaktır. Bu puan kaybı yeni dönemde daha çok çalışmalarını gerektirecek." dedi.

"İş İmkanlarının Bulunduğu Şehirde Eğitim Almalılar"

Başarı sırasının yüksek olduğu öğrencilerin, mümkünse iş imkanlarının bulunduğu şehirlerde eğitim almalarının da önemli olduğuna dikkat çeken Akın, "Başarı sırası yüksekse mutlaka iş alanının olduğu yerlerde eğitim almalılar. Böylece staj süreçleri daha verimli geçiyor ve mezuniyet sonrası işe geçiş süreci kolaylaşabiliyor" diye konuştu.

Mezuna Kalmak Kararlılık İstiyor

Mezuna kalma kararıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Akın, İki türlü mezuna kalma var. Biri zorunluluktan, diğeri ise daha iyi bir hedefe ulaşmak için. Eğer daha yüksek bir hedef için mezuna kalınıyorsa, istikrarlı ve planlı olmak şart. Aksi halde öğrencinin performansı gerileyebilir" uyarısında bulundu.

Etiketler :